Premjerė ir vėl prašys nukelti „Brexit“, tačiau derybos juda sunkiai

Jungtinės Karalystės Parlamentas, kone visais „Brexit“ klausimais pastarosiomis savaitėmis balsavęs „ne“, pagaliau pritarė vienam siūlymui – prašyti Europos Sąjungos (ES) dar sykį atidėti išstojimą.

Nežinia dėl „Brexit“ baigia įgristi ir išstojimo priešininkams, ir rėmėjams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nežinia dėl „Brexit“ baigia įgristi ir išstojimo priešininkams, ir rėmėjams.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-05 10:10, atnaujinta 2019-04-06 16:30

Trečiadienio vakarą Bendruomenių Rūmai vos vieno balso persvara priėmė įstatymo projektą, kuris įpareigoja šalies vyriausybę vėl prašyti Europos Sąjungos atidėti „Brexit“.

Dokumentui pritarė 313 parlamentarų, prieš balsavo 312.

Įstatymo projektą Bendruomenių Rūmai apsvarstė skubos tvarka tik per vieną dieną.

Vakar jį patvirtino Lordų Rūmai ir tikimasi, kad dar šią savaitę jį pasirašys karalienė Elizabeth II.

Jei taip ir bus, kitą dieną po to, kai svarstomas pasiūlymas įgaus įstatymo galią, ministrė pirmininkė Theresa May turės nurodyti naują galutinę „Brexit“ datą.

Tada ji turės gauti Parlamento pritarimą ir pateikti atitinkamą prašymą Europos Sąjungai, kuri savo ruožtu galės priimti arba atmesti gautą siūlymą.

Trečiadienį Europos Komisijos vadovas Jeanas Claude’as Junckeris jau įspėjo, kad ES nesutiks su dar vienu trumpalaikiu šalies išstojimo iš Bendrijos datos atidėjimu, jeigu Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjai iki balandžio 12 d. nepritars susitarimui dėl „Brexit“ sąlygų.

Dėl šios sutarties, kurią su Briuseliu suderėjo ministrė pirmininkė Th.May, parlamentarai balsavo jau tris kartus ir visus tris kartus ją atmetė: pirmajam variantui „ne“ tarė šių metų sausio 15 dieną, o pakoreguotą susitarimą atmetė kovo 12 d. ir dar kartą – kovo 29 d.

Siekdami išvengti vis labiau gresiančio išstojimo iš ES be jokio susitarimo, prie derybų stalo sėdo nesutaikomi priešininkai – opozicinės Leiboristų partijos pirmininkas Jeremy Corbynas ir konservatorė Th.May.

Anksčiau leiboristų deputatas Mike’as Gapesas apie savo partijos pirmininką netgi yra sakęs: „J.Corbynas praeityje gana džiugiai kalbėjosi su „Hamas“, „Hezbollah“.

Man atrodo nepaprasta, kad jis nėra pasiruošęs susitikti su ministre pirmininke.“

Trečiadienį sutarę dėl darbų programos, ketvirtadienį leiboristai tęsė derybas su vyriausybe. Susitikimą apibūdinęs kaip „naudingą, bet be sprendimo“, J.Corbynas pridūrė, kad premjerė dar nepakeitė savo požiūrio tiek, kiek jis tikėjęsis.

Parengta pagal ELTA, BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.