Didžiojo septyneto ministrai tikisi susitarti, kaip spręs pasaulinius iššūkius

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai šeštadienį baigia dviejų dienų susitikimą Prancūzijos pajūrio kurorte Dinare, kur tikisi susitarti dėl bendrų įsipareigojimų sprendžiant įvairius pasaulinius iššūkius ir padėti pagrindą rugpjūčio mėnesio viršūnių susitikimui Bjarice.

 Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai šeštadienį baigia dviejų dienų susitikimą Prancūzijos pajūrio kurorte Dinare, kur tikisi susitarti dėl bendrų įsipareigojimų sprendžiant įvairius pasaulinius iššūkius ir padėti pagrindą rugpjūčio mėnesio viršūnių susitikimui Bjarice.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai šeštadienį baigia dviejų dienų susitikimą Prancūzijos pajūrio kurorte Dinare, kur tikisi susitarti dėl bendrų įsipareigojimų sprendžiant įvairius pasaulinius iššūkius ir padėti pagrindą rugpjūčio mėnesio viršūnių susitikimui Bjarice.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 6, 2019, 4:52 PM

Prieš susirinkdami darbo pietų, Didžiojo septyneto – JAV, Prancūzijos, Kanados, Japonijos, Vokietijos, Italijos ir Jungtinės Karalystės – diplomatai kartu pasivaikščiojo akmenuota Atlanto vandenyno pakrante ir pakvėpavo gaiviu Bretanės oru, kad nusiteiktų vieningam darbui. Ministrai tikisi parengti bendrą pareiškimą dėl kovos su prekyba narkotikais, ginklais ir migrantais neramumų apimtame Afrikos Sahelio regione, kovos su elektroniniais nusikaltimais ir kovos su seksualiniu smurtu prieš moteris konfliktų zonose, ypač Afrikoje.

Vis dėlto Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas, dalyvavęs penktadienio posėdyje, nenusifotografavo kartu su visais, o JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo apskritai į jį neatvyko, tad kyla klausimų dėl G-7 susitikimų aktualumo.

JAV pareigūnai taip pat pranešė, kad per derybas, vadovaujamas Prancūzijos užsienio reikalų ministro Jeanas-Yves'o Le Driano, taip pat bus aptariami skirtingi požiūriai.

Jungtinėms Valstijoms derybose atstovaujantis valstybės sekretoriaus pavaduotojas Johnas Sullivanas pareiškė, kad Vašingtonas pasinaudos G-7 forumu, kad paskatintų paramą Venesuelos opozicijos lyderiui Juanui Guaido, kad jis galėtų atvesti šalį į „demokratiškas permainas po (prezidento Nicolo Maduro) nevykusio režimo“.

J. Guaido pradėjo tarptautinę kampaniją, siekdamas nuversti vis gilesnės krizės kaustomos Venesuelos, jau beveik mėnesį kenčiančios nuo didžiulio masto elektros energijos tiekimo sutrikimų, socialisto prezidento administraciją.

Tačiau atrodo, kad Vašingtono pozicijai prieštarauja Italija, kuri yra vienintelė G7 valstybė narė, nepalaikanti J. Guaido.

Pasak Prancūzijos pareigūnų, JAV ir Kanada aktyviai stengėsi užtikrinti didesnę paramą J. Guaido. Tačiau didelį nerimą kelia N. Maduro ištikimos Venesuelos konstitucinės asamblėjos šią savaitę priimtas sprendimas atimti teisinę nepriklausomybę iš J. Guaido.

„Kadangi Juanas Guaido neteko teisinės neliečiamybės, nenorime kelti dar didesnės įtampos“, – Dinare pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas.

„Vis dar laikomės nuomonės, kad turėtų vykti laisvi rinkimai, per kuriuos venesueliečiai galėtų patys nuspręsti, kas vadovaus jų šaliai“, – pridūrė jis.

Italija taip pat supykdė savo Europos Sąjungą ir Jungtines Valstijas, tapusi pirmąja G-7 nare, prisidėjusia prie kontroversiškos Kinijos iniciatyvos kurti naujuoju „Šilko keliu“ vadinamą pasaulinės prekybos tinklą – trilijono dolerių vertės projektą „Viena juosta, vienas kelias“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.