Maldyvuose renkamas parlamentas

Maldyvuose šeštadienį prasidėjo labai svarbūs parlamento rinkimai, daugeliui teikiantys vilčių, kad šis balsavimas padės prezidentui Ibrahimui Mohammedui Solihui neutralizuoti koalicijos skilimą, trikdžiusį pastangas atkurti politinę laisvę ir kovoti su korupcija.

 Maldyvuose šeštadienį prasidėjo labai svarbūs parlamento rinkimai, daugeliui teikiantys vilčių, kad šis balsavimas padės prezidentui Ibrahimui Mohammedui Solihui neutralizuoti koalicijos skilimą, trikdžiusį pastangas atkurti politinę laisvę ir kovoti su korupcija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Maldyvuose šeštadienį prasidėjo labai svarbūs parlamento rinkimai, daugeliui teikiantys vilčių, kad šis balsavimas padės prezidentui Ibrahimui Mohammedui Solihui neutralizuoti koalicijos skilimą, trikdžiusį pastangas atkurti politinę laisvę ir kovoti su korupcija.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-04-06 12:56

Tūkstančiai žmonių laukė eilėse, kad atiduotų savo balsą Indijos vandenyno salų valstybėje, garsėjančioje prabangiais kurortais.

I. M. Soliho Maldyvų demokratų partija siekia gauti mažiausiai 44 mandatus 87 vietų parlamente, kad įgytų daugumą, leidžiančią priimti įstatymus, susijusius su pažadais, duotais per praeitais metais vykusių prezidento rinkimų kampanija. Jo koalicija šiuo metu turi 52 vietas, bet viena partija, turinti 22 deputatus, dabar susivienijo su buvusiu autoritariniu lyderiu Abdulla Yameenu.

Praeitais metais I. M. Solihas per rinkimus įveikė A. Yameeną ir suteikė naujų vilčių šiai jaunai demokratijai, išgyvenusiai audringą valdžios pasikeitimą, grasinusį nublokšti Maldyvus į autokratinę praeitį. Vadovaujant A. Yameenui buvo varžoma kalbos laisvė, o jo politiniai varžovai buvo siunčiami už grotų.

Dešimtmečius autokratų valdyti Maldyvai daugiapartine demokratija tapo 2008 metais.

I. M. Soliho partijai šis kandidatas tebuvo atsarginis, nes jos charizmatiškasis buvęs prezidentas Mohamedas Nasheedas valdant A. Yameenui buvo nuteistas kalėti, todėl nebegalėjo kandidatuoti.

I. M. Solihas žadėjo politines reformas, užbaigti politinę įtaką teismams, policijai ir biurokratijai, taip pat susigrąžinti dėl korupcijos prarastas lėšas.

Kad įveiktų savo bendrą priešą A. Yameeną, opozicijos politikai susivienijo į platų aljansą. Tačiau ši koalicija greitai suskilo, o I. M. Solihas, nors ne kartą dėjo pastangas, nesugebėjo užsitikrinti, kad būtų įkurtos jo žadėtos komisijos tirti korupcijai, vieno žurnalisto dingimui ir vieno tinklaraštininko nužudymui per A. Yameeno valdymą.

Demokratų partijos kampanijos atstovė Afshan Latheef sakė, kad tik parėmus šios partijos kandidatus būtų užtikrintas parlamento stabilumas ir būtų išpildyti I. M. Soliho pažadai.

Korupcija kaltinamas A. Yameenas šiuo metu yra laikomas namų arešte, kol teismas nagrinėja jo bylą. Šeštadienį vykstančiuose rinkimuose jis nekandidatuoja, bet po rinkimų išsaugos politinę įtaką, sakė partijos pareigūnas Abdul Rahimas Abdulla.

Antikorupcinės organizacijos „Transparency Maldives“ darbuotojas Ahmedas Tholalas sako, kad partijų politinės rietenos užtemdė šalies patiriamas tikrąsias problemas.

„Jos nukreipia dėmesį nuo realių problemų. Korupcijos, sveikatos apsaugos ir žmogaus teisių klausimai nėra pabrėžiami per šią kampaniją“, – konstatavo jis.

20-metis studentas Ahmedas Saaifas Shiyadas sakė, kad šie rinkimai svarbūs, nes šalies politinis stabilumas nebuvo atkurtas, kai 2012 metų vasarį atsistatydino M. Nasheedas, kilus visuomenės protestams dėl jo sprendimo suimti vieną aukšto rango teisėją. Kitais metais surengtus prezidento rinkimus laimėjo A. Yameenas.

„Siekiant politinio stabilumo svarbu suteikti daugumą valdančiajai koalicijai“, – pridūrė A. S. Shiyadas.

M. Nasheedas, paleistas teismų, kai buvo išrinktas I. M. Solihas, dabar siekia vietos parlamente.

Daugiau kaip 264 tūkst. turi teisę rinktis iš 386 kandidatų, pretenduojančių dirbti 87 vietų parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.