Gandai pasitvirtino: kaimynas kelis dešimtmečius prievartavo vaikus, kaip masalą naudojo 6-metę dukrą

Apie Andresą V. gandai sklandė jau ilgą laiką. Vietiniai šnabždėjosi apie jo bendravimą su vaikais, kuriems jis siūlė jodinėti poniais ir kartu važinėtis keturračiais.

 Nedaugelis turėjo minčių, ką vyras galėjo išdarinėti savo namelyje ant ratų vidurio Vokietijoje esančiame poilsiavietėje Liugdės miške.<br>V.Ščiavinskas
 Nedaugelis turėjo minčių, ką vyras galėjo išdarinėti savo namelyje ant ratų vidurio Vokietijoje esančiame poilsiavietėje Liugdės miške.<br>V.Ščiavinskas
 Nedaugelis turėjo minčių, ką vyras galėjo išdarinėti savo namelyje ant ratų vidurio Vokietijoje esančiame poilsiavietėje Liugdės miške.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nedaugelis turėjo minčių, ką vyras galėjo išdarinėti savo namelyje ant ratų vidurio Vokietijoje esančiame poilsiavietėje Liugdės miške.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nedaugelis turėjo minčių, ką vyras galėjo išdarinėti savo namelyje ant ratų vidurio Vokietijoje esančiame poilsiavietėje Liugdės miške.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Nedaugelis turėjo minčių, ką vyras galėjo išdarinėti savo namelyje ant ratų vidurio Vokietijoje esančiame poilsiavietėje Liugdės miške.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2019, 6:35 AM, atnaujinta Apr 7, 2019, 6:37 AM

Tačiau nedaugelis turėjo minčių, ką jis galėjo išdarinėti savo namelyje ant ratų vidurio Vokietijoje esančiame poilsiavietėje Liugdės miške.

Netoliese esančio Lipės regiono policija mano, kad Andreasas per praėjusius dešimtmečius seksualiai išnaudojo dešimtis vaikų. Tam jis kaip masalą naudojo net ir savo 6 metų dukrą, rašo CNN.

Praėjusių metų gruodį pareigūnai sulaikė Andreasą, o jo prievartautų aukų sąrašas pastaruoju metu tik auga.

Pradėjo prieš 30 metų

Viena vyrą prievartavimu kaltinanti moteris, kuri save pristato kaip Michaela, tvirtino, kad pirmą kartą su Andreasu susitiko prieš 30 metų, kai jai buvo devyneri, o jam šešiolika.

„Mano tėvai turėjo namelį ant ratų, kuris stovėjo šalia Andreaso šeimos namelio ant ratų. Mes buvome lyg bendruomenė, didelė šeima“, – pasakojo Michaela.

Moteris tikina, kad vaikinas prie jos priekabiauti pradėjo, kai jai buvo 11 metų.

„Mano tėvas leido jam būti mūsų namelyje ir dėl kažkokių priežasčių jis miegodavo mano kambaryje. Ten jis mane pirmą kartą pradėjo liesti“, – teigė moteris.

Ji savo tėvui papasakojo apie šį incidentą, tačiau šis dukra nepatikėjo.

„Jeigu esant vaiku tavimi nepatiki, tai nustoji tuo tikėti ir pats. Dėl to ir tylėjau visus šiuos metus“, – pasakojo Michaela.

Vokietijos policija mano, kad Andreasas V. tapo vienu pagrindinių pedofilų gaujos lyderių ir savo šeimos kemperį prievartavimams naudojo ilgus dešimtmečius.

Ten jis išprievartauti galėjo dešimtis vaikų, o visa tai filmavo ir medžiagą greičiausiai parduodavo tamsiajame internete.

Pareigūnai iš Andreaso ir dar 2 žmonių paėmė 10 kompiuterių, 9 mobiliuosius telefonus, daugiau nei 40 kietųjų diskų ir dar 400 kitokių informacijos laikmenų.

Ši byla sukrėtė visą Vokietiją, ypač po to, kai pareigūnai pranešė kažkur praradę dalį konfiskuotų įrenginių.

O vokiečiai dabar yra sutrikę ir galvoja, kaip įstatymus prižiūrinčios agentūros ir socialinės tarnybos dešimtmečius nereagavo į kraupius nusikaltimus prieš vaikus.

Suimti buvo trys asmenys

Pranešimą, kad Andreasas prievartavo vaiką pareigūnai gavo praėjusių metų lapkritį. Tada buvo įtariama, kad jis seksualiai priekabiavo prie 6 metų vaiko, kuris buvo į Andreaso namus atvykęs pažaisti su jo 6 metų globojama mergaite.

Jis buvo suimtas kelios savaitės po šio pranešimo gavimo. Vyro namuose pareigūnai rado 15 terabaitų informacijos įvairiausiuose įrenginiuose, kurie buvo išslapstyti po visus namus. Viena USB laikmena įmontuotą kėdėje.

Kiti du 48-erių ir 33-ijų metų vyrai buvo areštuoti kilus įtarimams, kad su jais Andreasas galėjo dalintis vaikų pornografija.

„Atliktas tyrimas rodo, kad įtariamieji galėjo atlikti daugiau nei tūkstantį vaikų prievartos aktų ar kitokių įstatymo pažeidimų“, – tvirtino pareigūnai.

Lipės regiono pareigūnai tiria visus galimus prievartos atvejus, tačiau anksčiau į tai jie nežiūrėjo rimtai.

Klausimai kilo jau anksčiau

Tėvai apie Andreaso elgesį jau anksčiau kėlė klausimus. 2016-aisiais regione gyvenantis Jensas Ruzsitskas pasakojo, kad matė kaip Andreasas vaikų gimtadienio metu juos graibė.

J.Ruzsitskas kelis kartus jam smogė ir išvarė iš vakarėlio. Policija tvirtina, kad J.Ruzsitskas parašė pareiškimą, tačiau jokių kitų veiksmų pareigūnai nesiėmė.

Nepaisant pareikštų kaltinimų, Andreasui tais pačiais metais buvo leista tapti 6 metų mergaitės globėju.

Vaikų priežiūros institucijos dabar dėl to kelia įvairius klausimus. Jaunimo gerovės organizacija tvirtina, kad prieš įsivaikindamas mergaitę, jis buvo du kartus susilaukęs kaltinimų dėl priekabiavimo prie vaikų.

Dabar tampa aišku, kad Andreaso prašymas įsivaikinti mergaitę buvo pagražintas, o darbuotojai priėmė vyrui palankius sprendimus ir manipuliavo dokumentais.

Vyrui padėjęs įsivaikinimo tarnybų darbuotojas šiuo metu yra suspenduotas nuo darbo ir yra tiriami jo ryšiai su Andreasu.

Pareigūnai mano, kad vyras galėjo ne tik prievartauti savo globotinę, bet ir naudoti ją pritraukiant kitus vaikus. Tyrėjų surinktais duomenimis yra mažiausiai 40 aukų, kurioms patirtos prievartos metu buvo nuo 4 iki 13 metų, tačiau šis skaičius greitai auga pareigūnams peržiūrint vis didesnį kiekį prievartautojo namuose surinktos medžiagos.

„Su kitais vaikais jis susipažindavo įvairiuose gimtadieniuose ir pasikviesdavo juos pažaisti su savo dukra. Tėvai net nežinodavo, kas ten vyksta“, – teigė vieną nukentėjusią šeimą atstovaujantis advokatas Romanas von Alvenlebenas.

Pareigūnai prarado įkalčius

Lyg netinkamo reagavimo į galimus nusikaltimus būtų maža, pareigūnai neseniai pripažino, kad kažkur prarado 155 CD ir DVD diskus, kurie buvo konfiskuoti iš Andreaso namų.

Prokurorai teigia, kad duomenys nebuvo pavogti, tačiau pareigūnai su jais neatsakingai pasielgė ir jie kažkur pradingo.

Lipės policijos viršininkas Axelis Lehmanas teigia, kad prarasti duomenys sudaro tik mažą dalį visų surinktų įkalčių ir tai neturėtų paveikti bylos. Tačiau kartu jis pripažino, kad toks pareigūnų elgesys buvo itin neatsakingas ir atsiprašė visų nukentėjusiųjų šeimų.

Praranda pasitikėjimą policija

Michaelai prarasti duomenys tik įrodo, kad pareigūnais neverta pasitikėti.

„Man jau užtenka melų. Čia tiek daug vaikų patyrė seksualinį smurtą, jie dabar yra psichologiškai įbauginti visam gyvenimui. Žinau, nes taip nutiko ir man. Dėl to dabar ir kalbu“, – teigė moteris.

Jos pačios patirtis atsikartojo ir Michaelos šeimoje.

Praėjusią vasarą ji leido savo 16-metei dukrai praleisti savaitgalį su draugais Liudgės stovyklavietėje. Dukrą ji įspėjo, kad laikytųsi toliau nuo Andreaso kemperio.

Po kelių savaičių Michaelos dukra jai papasakojo apie patirtą prievartą. Ji užmigo išgėrus alkoholio, o prabudus ją buvo užsigulęs suaugęs vyras, o kitas viską stebėjo iš šono.

Michaela iš karto užpildė pareiškimą policijoje ir kreipėsi į vaikų priežiūros tarnybas, tačiau byla buvo nepradėta dėl įrodymų dėl išprievartavimo ar priešinimosi trūkumo.

Tik kelios savaitės po Andreaso suėmimo Michaela sužinojo, kad kiti du suimti vyrai buvo tie, kurie prievartavo jos dukrą. Mergina juos atpažino.

„Mes nežinome ar tarp įkalčių, kuriuos policija turi ar prarado yra ir mano dukros nuotraukų, o galbūt net ir mano pačios. Yra tikimybė, kad jie galėjo atrasti ir tokio senumo įkalčius“, – teigė Michaela.

Kyla daug klausimų

Pareigūnai dabar tiria, ar Andreasas galėjo vykdyti slaptą verslą ir tamsiajame internete pardavinėti vaizdo įrašus, kaip jis ar kiti asmenys žagina vaikus.

O nukentėjusioms šeimoms tebekyla klausimai, į kuriuos nėra atsakymų.

„Kodėl dingo diskai su informacija, kas juose buvo? Ar taip bandoma kažką apsaugoti? Mums būtina tai išsiaiškinti“, – teigė R. von Alvenslebenas.

Andreaso teismo data dar nėra nustatyta. Tyrimas vis plečiasi, nes prabyla visdaugiau aukų. Tačiau net ir ateityje nuteisus įtariamąjį, Liugdės ir Lipės apylinkių gyventojams prireiks dar daug laiko, kad sugebėtų atsigauti ir toliau gyventi savo gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.