Kremliaus patarėjo mirtį tebegaubia nežinomybė: nelaimingas atsitikimas ar žmogžudystė?

Kaulai kaklo srityje retai lūžta, tačiau kai tai nutinka, to priežastis beveik visada yra smaugimas. Ypač, kai kalbama apie poliežuvinį kaulą. 2015 metais Kremliaus patarėjo spaudos klausimais ir ruporo „Russia Today“ įkūrėjo Michailo Lesino mirtis Vašingtone, pagal oficialią versiją, yra nelaimingas nutikimas, kurį sukėlė būnant neblaiviam krentant patirtos traumos.

 M.Lesino mirtį gaubia paslaptys.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Lesino mirtį gaubia paslaptys.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Lesino mirtį gaubia paslaptys.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Lesino mirtį gaubia paslaptys.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Lesino mirtį gaubia paslaptys.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M.Lesino mirtį gaubia paslaptys.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 8, 2019, 11:17 AM

Tačiau kriminalistikos patologai ir teismo medicinos ekspertai, kurie peržiūrėjo M.Lesino skrodimo rezultatus, tvirtina, kad kadaise aukščiausiuose Rusijos sluoksniuose sukiojęsis asmuo galėjo būti nužudytas, rašo „Radio Free Europe“.

„Per savo karjerą esu atlikęs 12 tūkst. skrodimų. Didžioji dalis jų buvo alkoholikai. Nesu matęs nei vieno girto mirusio asmens lavono, kuriam būtų lūžęs poliežuvinis kaulas“, – tvirtino teismo medicinos ekspertas Donaldas Jasonas.

Neįprastą po žandikauliu esančio mažo C formos kaulo lūžį pastebėjo ir kiti ekspertai. Skrodimo rezultatai, kuriuos gavo „Radio Free Europe“ žurnalistai yra subraukyti, perrašyti, kai kurios detalės ar parašai ištrinti.

Tai kelia dar daugiau abejonių, kad M.Lesino mirtis buvo nelaimingas nutikimas, kurio metu jis patyrė sutrenkimus į galvą ir kitas kūno vietas.

„Niekada nesu matęs kažko panašaus į tai. – tvirtino buvęs teismo medicinos ekspertas Tomas Andrewsas. – Labai neįprastas sužeidimų išsidėliojimas, kad galėtume laikyti tai nelaimingu nutikimu.“

Galėjo būti sumuštas ar kankintas

Pirmą kartą 2016-ųjų kovą buvo paskelbtą, kad M.Lesino mirties priežastis yra atsitrenkimas į buką paviršių. Teismo ekspertai tuo metu skelbė, kad kaulas lūžo prieš mirtį, tačiau jis yra taip gerai apsaugotas, kad jam sulaužyti reikia tikslaus smūgio į tam tikrą kaklo vietą.

Mirties metu M.Lesinas buvo apsvaigęs nuo alkoholio, tad visi sužalojimai buvo priskirti kritimams ant žemės. D.Jasonas teigia, kad „RT“ įkūrėjas galėjo būti sumuštas ar net kankintas ir negalima atmesti jokios versijos.

Ekspertai tvirtina, kad skrodimo metu poliežuvinis kaulas negalėjo būti sulaužytas. Priešingu atveju tai būtų aprašyta skrodimo ataskaitoje.

T.Andrewsas teigia, kad M.Lesinas galėjo būti paniręs į komą nuo savo mirties išvakarių.

Viešbučio, kuriame buvo apsistojęs M.Lesinas atstovai 20 val. 17 min. apsilankė vyro kambaryje ir rado jį parkritusį ant žemės, tačiau kvėpuojantį. Tai yra paskutinis kartas, kada vyras buvo matytas dar gyvas.

Ekspertų tvirtinimu, auka galėjo ilgai kankintis prieš numirdamas, nes jo smegenys buvo gerokai patinę.

„Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad jis buvo užpultas ir sužalotas į kaklą“, – kalbėjo T.Andrewsas.

Bylą tyręs Federalinis tyrimų biuras išnagrinėjo daugiau nei 300 valandų vaizdinės medžiagos, tačiau dėl problemų su disku, kuriame buvo laikoma vaizdinė medžiaga iš 9 viešbučio aukšto, kuriame buvo apsistojęs M.Lesinas.

Tyrėjai negalėjo peržiūrėti to, kad aukšte įvyko nuo 13 val. 02 min. iki 23 val. 14 min. ruso mirties dieną. Į šį laikotarpį patenka daugiau nei 3 valandos medžiagos po to, kai paskutinį kartą M.Lesinas buvo matytas gyvas.

Atidžiai stebėtas Kremliaus

M.Lesinas turėjo didelį vaidmenį 1996 metų Boriso Jelcino rinkiminėje kampanijoje ir buvo pagrindinis jo atstovas spaudai. Šias pareigas užėmė ir į valdžią atėjus Vladimirui Putinui.

Jis rūpinosi Rusijos televizijos kanalų kontroliavimu, vėliau pats įkūrė dabartinį Kremliaus ruporą „Russia Today“.

Tačiau vėliau tarp 2012 ir 2014 metų dėl neaiškių priežasčių jis prarado Kremliaus palankumą.

M.Lesinas Vašingtone dažnai nesilankydavo, tad šis vizitas tyrėjams taip pat kėlė daug klausimų. Vėliau paaiškėjo, kad pora dienų prieš mirtį M.Lesinas dalyvavo viename lėšų rinkimo renginyje.

Yra įvairių teorijų, kurios teigia, kad vyrą galėjo nužudyti su V.Putinu susijusių oligarchų smogikai, tačiau tikroji tiesa vargu ar kada paaiškės.

Teismo medicinos ekspertas Karlas Williamsas tvirtina, kad pilną situacijos vaizdą trukdo susidaryti paviešintų dokumentų trūkumas.

Aišku, K.Williamso teigimu, yra tik du dalykai. Pirma, kad M.Lesino neužmušė smūgis beisbolo lazda, kaip buvo galvota anksčiau. Antra, kad mirties priežastis dar turėtų būti laikoma nenustatyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.