Honkongo teismas nuteisė demokratinio judėjimo lyderius

Grupė Honkongo judėjimo už demokratiją lyderių antradienį buvo pripažinti kaltais dėl jų vaidmens organizuojant masinius protestus, šio proceso kritikams nerimaujant, kad pusiau autonominiame Kinijos mieste vis labiau varžomos politinės laisvės.

Honkongo demokratinio judėjimo rėmėjai protestuoja prie teismo rūmų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Honkongo demokratinio judėjimo rėmėjai protestuoja prie teismo rūmų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Honkongo demokratinio judėjimo rėmėjai protestuoja prie teismo rūmų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Honkongo demokratinio judėjimo rėmėjai protestuoja prie teismo rūmų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 9:18 AM, atnaujinta Apr 9, 2019, 2:09 PM

Devyni kaltinamieji buvo nuteisti mažiausiai už vieną nusikaltimą, prokurorams iškėlus kaltinimus pagal retai naudojamus kolonijinių laikų viešosios tvarkos pažeidimo įstatymus.

Visi šie aktyvistai prisidėjo prie 2014 metais įsiplieskusių vadinamojo Skėčių judėjimo protestų, per kuriuos buvo reikalauta leisti laisvai rinkti miesto lyderį.

Tarp žinomiausių teisiamųjų yra 60 metų sociologijos profesorius Chan Kin-manas, 54 metų teisės profesorius Benny Tai ir 75 metų pastorius baptistas Chu Yiu-mingas.

Jie 2013 metais inicijavo nepaklusnumo kampaniją „Occupy Central“, prie kurios po metų prisijungė studentų vadovautas Skėčių judėjimas. Ši kampanija keliems mėnesiams buvo paralyžiavusi dalį miesto.

Visi trys aktyvistai buvo pripažinti kaltais dėl susimokymo pažeisti viešąją tvarką. B.Tai ir Chan Kin-manas taip pat buvo nuteisti dėl kurstymo pažeisti viešąją tvarką, nors anksčiau visi trys buvo išteisinti dėl tokių pažeidimų.

Iš šešių likusių kaltinamųjų – grupės jaunesnių protestų lyderių, įskaitant du pareigas einančius įstatymų leidėjus – penki buvo pripažinti kaltais pagal du kaltinimus dėl viešosios tvarkos pažeidimų, o dar vienas teisiamasis – dėl vienintelio jam iškelto kaltinimo.

Prokurorai nusprendė teisti protestų lyderius remdamiesi Honkongo bendrosios teisės sistema, numatančia griežtesnes bausmes negu viešosios tvarkos pažeidimus reglamentuojantys teisės aktai. Tai reiškia, kad protestų lyderiams dabar gresia iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Skelbdamas verdiktą teisėjas Johnny Chanas nutarė, kad 2014 metų protestai, vykę daugelį savaičių miesto pagrindinėse arterijose, negali būti pateisinami pagal Honkongo žodžio laisvės įstatymus.

„Trikdymas buvo tiek neracionalus, kad svarbi ir saugoma teisė demonstruoti šiuo atveju neturi pirmenybės – konstatavo jis. – Šie veiksmai neturėjo teisinio pagrindo“.

Paskelbus verdiktą teismas padarė pertrauką iki popietės. Kol kas neaišku, kada aktyvistams bus paskelbtos bausmės.

„Kurstoma nesantaika“

Žmogaus teisių grupės ir kritikai užsipuolė kaltinamuosius nuosprendžius, teigdami, kad protestuotojų nuteisimas pagal miglotai suformuluotus viešosios tvarkos įstatymus darys neigiamą poveikį žodžio laisvei Honkonge.

„Honkongo teismai, priskirdami taikius protestus už teises tvarkos pažeidimams, siunčia siaubingą žinią, veikiausiai paskatinsiančią vyriausybę patraukti baudžiamojon atsakomybėn daugiau taikių aktyvistų“, – teigė organizacijos „Human Rights Watch“ vyriausioji tyrėja Kinijos klausimais Maya Wang.

Tuo metu paskutinis britų Honkongo gubernatorius Chrisas Pattenas pareiškė, kad „kurstoma nesantaika, pasibaisėtinai naudojant bendrojoje teisėje numatytus anachronistinius kaltinimus, siekiant kerštingai atsakyti į 2014 metų įvykius“.

Laukdami nutarties paskelbimo devyni kaltinamieji neketino nuleisti rankų ir antradienį ryte susitiko su didelę šalininkų minia prie Honkongo Kaulūno apygardos teismo rūmų.

„Kad ir kas šiandien įvyks, esu tikras, kad daugelis žmonių šiandien išliks vieningi ir toliau sieks Honkongo demokratijos. Mes būsime atkaklūs ir nepaduosime“, – žurnalistams ir palaikytojams sakė B.Tai.

„Tebetikiu meilės ir taikos galia. Nesigailiu to, ką padariau“, – pridūrė Chan Kin-manas.

Honkongo gyventojai turi žemyninei Kinijoje neregėtų teisių, kurias saugo iki 2047 metų galiosiantis Britanijos ir Kinijos pasirašyta perdavimo sutartis. Vis tik pastaruoju metu būgštaujama, kad Pekinui įtempiant savo raumenis šios laisvės palaipsniui varžomos.

Nagrinėjant bylas prokurorai teigė, jog masiniai protestai padarė „bendros žalos visuomenei“, nukentėjusiai nuo pagrindinių kelių blokavimo, ir kad judėjimo lyderiai nusipelnė bausmės.

Teisėjas J.Chanas paneigė, kad jo nutartis paveiks Honkongo gyventojų galimybes protestuoti.

„Negalima pagrįstai teigti, kad kaltinimai dėl sąmokslo kurstyti viešosios tvarkos pažeidimus turės neigiamų pasekmių visuomenei“, – parašė jis.

Judėjimas „Occupy Central“ išryškino Honkongo visuomenėje, o ypač tarp jaunų žmonių, paplitusį nusivylimą dėl Honkongo politinės krypties, tačiau aktyvistams nepavyko įtikinti Pekino padaryti kokių nors nuolaidų ar imtis reformų.

Nuo to laiko daugelis aktyvistų buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn, kai kurie iš jų buvo įkalinti, o daugybei už demokratiją pasisakančių įstatymų leidėjų buvo uždrausta dalyvauti politiniame procese.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.