Išnuomotame būste keliautojai aptiko šokiruojantį radinį: įspėja saugotis ir kitus

Atvykę į išsinuomotus apartamentus Airijos mieste Korke, keliautojų iš Naujosios Zelandijos šeima aptiko nerimą keliantį dalyką: svetainėje buvo įrengta slapta stebėjimo kamera, iš kurios vaizdai tiesiogiai transliuojami internetu.

Keliautojų šeima išnuomotame bute aptiko paslėptą vaizdo stebėjimo kamerą.<br> Asm. archyvo nuotr.
Keliautojų šeima išnuomotame bute aptiko paslėptą vaizdo stebėjimo kamerą.<br> Asm. archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 8:55 PM, atnaujinta Apr 10, 2019, 11:46 AM

Nealie ir Andrew Barkeriai iš Oklando buvo įpusėję savo 14 savaičių trukmės kelionę po Europą, kai su savo keturiais vaikais ir dukterėčia atvyko į Korką.

Kai šeima išsipakavo lagaminus, A.Barkeris, dirbantis IT saugumo specialistu, nuskenavo namų bevielio interneto prieigą.

Taip jis aptiko vaizdo stebėjimo kamerą, o po to – ir tiesioginės transliacijos kanalą.

Pagal tai, kokiu kampu filmuojamas vaizdas, šeima atsekė, jog kamera buvo paslėpta įrenginyje, kuris atrodė kaip dūmų signalizacija ar anglies monoksido detektorius, rašo CNN.

„Tai buvo visiškas šokas. Išties, labai bjaurus jausmas“, – sakė N.Barker.

Ji susisiekė su „Airbnb“ ir pranešė apie kamerą. „Telefonu jie nieko negalėjo mums patarti. Atsiliepusi mergina tiesiog pasakė, kad jei atšauksime rezervaciją likus mažiau nei 14 dienų iki viešnagės, savo pinigų neatgausime.“

Tuomet A.Barkeris paskambino būsto savininkui. Priremtas prie sienos dėl šeimos radinio, jie tiesiog numetė telefono ragelį. Vėliau jis perskambino tvirtindamas, kad daugiau kamerų namuose nėra, tik ta vienintelė.

„Mums nuo to nepalengvėjo“, – sakė N. Barker ir pridūrė, kad šeimininkas atsisakė patvirtinti, ar jis tiesioginę transliaciją ir įrašinėjo, ar tai pat buvo fiksuojamas garsas.

Šeima persikraustė į netoliese įsikūrusį viešbutį ir kitą dieną vėl paskambino „Airbnb“.

„Atrodė, kad jie vis dar nesupranta problemos rimtumo. Jie mūsų atvejį vertino kaip atšauktą rezervaciją“, – pasakojo moteris. Galiausiai bendrovės pasitikėjimo ir saugumo skyrius pažadėjo atlikti tyrimą ir laikinai sustabdė minėto būsto nuomojimą.

N.Barker teigimu, „Airbnb“ su šeima daugiau nesusisiekė. Kai po dviejų savaičių ji pati kreipėsi į bendrovę, gavo paaiškinimą, kad šeimininkas buvo „išteisintas“, o jo būstas vėl įtrauktas į nuomos sąrašus.

Tik po to, kai apie incidentą keliautoja paskelbė savo feisbuke, o jos istorija susidomėjo Naujosios Zelandijos žiniasklaidos priemonės, bendrovė pagaliau visam laikui uždraudė tam šeimininkui nuomoti būstą savo sistemoje.

Paskelbtame pranešime „Air bnb“ teigė: „Mūsų klientų saugumas ir privatumas yra mūsų prioritetas. „Airbnb“ taisyklės griežtai draudžia paslėptas kameras nuomojamuose būstuose ir visus pranešimus apie bet kokius pažeidimus vertiname ypač rimtai. Mes visam laikui pašalinome minėtą pažeidėją iš savo platformos.

Pirminis šios situacijos sprendimas neatitinka aukštų standartų, kuriuos patys sau esame iškėlę, ir mes atsiprašėme šeimos bei grąžinome visus jų sumokėtus pinigus. „Airbnb“ paslaugomis jay yra pasinaudoję per pusė milijardo svečių ir neigiami incidentai yra neįtikėtinai reti.“

Airijos Duomenų apsaugos komisijos atstovė Aoife Mullen patvirtino, kad jiems situacija žinoma ir „siekiama gauti papildomos informacijos iš „Airbnb“ šiuo klausimu“.

Barkerių šeima šiuo metu vieši Budapešte, kur, anot B.Barker, vėl apsistojo per „Airbnb“ rezervuotame būste.

„Dabar tapome daug atsargesni, – sakė ji ir patarė kitiems keliautojams taip pat išmokti, kaip nuskenuoti interneto prieigas dėl paslėptų kamerų. – Manome, kad žmonės turi suprasti, jog kelionių rinka daugelių atžvilgiu nėra reguliuojama ir jei susiduriate su tokia problema kaip slaptas filmavimas, turite imtis visų reikiamų atsargumo priemonių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.