JAV dėl žurnalisto J. Khashoggi nužudymo uždraudė atvykti 16 Saudo Arabijos piliečių

JAV Valstybės departamentas pirmadienį uždraudė įvažiuoti į šalį 16-ai Saudo Arabijos piliečių. Šiems asmenims uždrausta įvažiuoti į Jungtines Valstijas dėl jų vaidmens žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudyme.

 Žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas sukėlė atgarsį visame pasaulyje.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
 Žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymas sukėlė atgarsį visame pasaulyje.<br> Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 9:07 AM

Šį sprendimą valstybės sekretorius Mike'as Pompeo paskelbė prezidento Donaldo Trumpo administracijai patiriant vis didesnį spaudimą iš Kongreso dėl jos reakcijos į pernai lapkritį Saudo Arabijos konsulate Stambule įvykdytą žmogžudystę.

Šis nužudymas paskatino tarptautinę bendriją griežčiau pažvelgti į žmogaus teisių padėtį karalystėje.

Valstybės departamento išplatintame pranešime įvardijami konkretūs asmenys, kurių atžvilgiu bus taikomas draudimas atvykti į šalį. Šis draudimas paskelbtas vadovaujantis 2019 metų Valstybės departamento, užsienio operacijų ir susijusių programų asignavimų įstatymo 7 031-ojo skyriaus c dalį.

Įstatymas numato, kad „tais atvejais, kai valstybės sekretorius turi patikimos informacijos, jog užsienio vyriausybių pareigūnai susiję su stambaus masto korupcija ar sunkiais žmogaus teisių pažeidimais, tų asmenų ir jų artimiausių šeimos narių atžvilgiu taikomas draudimas atvykti į Jungtines Valstijas“.

„Įstatymas įpareigoja valstybės sekretorių viešai ar privačiai įvardyti tuos pareigūnus ir artimiausius jų šeimos narius“, – rašoma teisės akte.

Anksčiau Valstybės departamentas panaikino vizas beveik 25 Saudo Arabijos pareigūnams, taip pat įšaldė dar 17 karalystės pareigūnų turtą.

JAV dienraščio „The Washington Post“ skiltininkas J. Khashoggi, nevengęs griežtai kritikuoti Rijado režimo, spalio 2 dieną Saudo Arabijos konsulate Stambule buvo nužudytas, o jo kūnas sukapotas.

Žurnalistą nužudė Rijado atsiųsta 15 smogikų grupė. Jo palaikai iki šiol nerasti.

Saudo Arabija kurį laiką griežtai neigė ką nors žinanti apie J. Khashoggi nužudymą, tačiau galiausiai pripažino, kad žurnalistas buvo nužudytas konsulate per esą „nepavykusią“ agentų operaciją.

Šįmet Saudo Arabijoje prasidėjo 11-os įtariamųjų teismas. Visgi byloje tebėra daug neatsakytų klausimų, vienas jų – kokį vaidmenį nužudymo operacijoje atliko įtakingiausiu karalystės žmogumi laikomas sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas.

JAV Senatas pernai gruodį po uždaro posėdžio, kuriame dalyvavo Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) atstovai, priėmė rezoliuciją, kurioje M.bin Salmanui priskiriama atsakomybė už J.Khashoggi nužudymą. Tuo tarpu prezidentas D.Trumpas atsisakė užimti griežtą poziciją Saudo Arabijos atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.