Susivieniję radikalai prieš rinkimus žada iš esmės pakeisti Europos Sąjungą

Likus kiek daugiau negu mėnesiui iki Europos Parlamento (EP) rinkimų Europos kraštutinės dešiniosios partijos ruošiasi perversmui. Italijos mieste Milane susirinkę keturi euroskeptikai paskelbė, kad tapę europarlamentarais imsis radikalių permainų.

Savaitgalį Milane susitiko keturi kraštutinės dešinės atstovai – O.Kotro (iš kairės), M.Salvini, J.Meuthenas ir A.Vistisenas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Savaitgalį Milane susitiko keturi kraštutinės dešinės atstovai – O.Kotro (iš kairės), M.Salvini, J.Meuthenas ir A.Vistisenas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
  Italijos vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
  Italijos vidaus reikalų ministras M.Salvini.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prancūzijos radikalų lyderė M.Le Pen ir Italijos vidaus reikalų ministras M.Salvini ketina bendradarbiauti Europos Parlamente, suvienyti kitus radikalus.<br>„SipaPress“/„Scanpix“ nuotr.
Prancūzijos radikalų lyderė M.Le Pen ir Italijos vidaus reikalų ministras M.Salvini ketina bendradarbiauti Europos Parlamente, suvienyti kitus radikalus.<br>„SipaPress“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui" iš Italijos

Apr 9, 2019, 12:19 PM, atnaujinta Apr 9, 2019, 6:19 PM

Vienyti euroskeptikus ėmėsi Italijos vicepremjeras Matteo Salvini. Į Milaną bendraminčius iš kitų šalių pakvietęs italas teigė, kad Europa gegužę pasuks kita – sveiko proto – kryptimi.

Kraštutiniai dešinieji pranešė buriantys naują jėgą ES ir prabilo apie siekį įvesti sienų kontrolę.

Vadino pirmuoju žingsniu

„Sveiko proto Europos link“ – tokį šūkį naujam judėjimui pasiūlė euroskeptiškosios Italijos partijos „Lyga“ pirmininkas M.Salvini, Milane susitikęs su bendraminčiais iš Vokietijos, Suomijos ir Danijos.

Jis tikisi juos suvienyti Europos Parlamento rinkimams.

M.Salvini susitikimą pavadino pirmuoju žingsniu, atversiančiu vartus visoms prie jų norinčioms prisijungti euroskeptiškoms partijoms nuo kairės iki dešinės.

„Mūsų tikslas – laimėti, ne tik dalyvauti.

Mes būsime didžiausia koalicija EP, turinčia daugiausia naujų idėjų. Tikimės, kad mūsų frakcijoje bus atstovų iš visų šalių.

Kaip italas, aš didžiuojuosi, kad šis sapnas, ši nauja vizija atsiranda čia, Italijoje.

Gegužės 18-ąją visus pakviesime į Milaną, į didžiulę šventę, kur bus daug tautų ir daug vėliavų“,– švęsti pergalę dar neįvykus rinkimams žadėjo M.Salvini.

Iki šiol nebuvo vieningos

Radikalių pažiūrų partijos Europos Parlamente iki šiol niekaip nerasdavo sutarimo, tačiau politologai pabrėžia, kad ant populiarumo bangos iškilusiam M.Salvini šį kartą gali pavykti jas suvienyti.

Italas susitikimo išvakarėse tikino norintis radikaliai keisti dabartinę Europą ir tam ieškantis sąjungininkų.

„Visi mūsų istoriniai partneriai Europos Parlamente man suteikė garbę kreiptis į kitas politines jėgas, kurios pritaria mūsų idėjoms ir bendram siekiui: tokiai Europai, kuri pirma rūpinasi tautomis, o ne biurokratais, bankininkais, geraisiais gelbėtojais ar imigrantų laivais“, – feisbuke rašė jis ir paskelbė, kad pradeda rinkimų kampaniją.

Konferencijoje Milane dalyvavo Vokietijos, Danijos ir Suomijos ultradešinieji, tačiau nebuvo dviejų artimiausiais laikytų M.Salvini bendražygių – Prancūzijos „Nacionalinio susirinkimo“ lyderės Marine Le Pen ir Vengrijos premjero Viktoro Orbano.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad euroskeptikai skyla kartu dirbti net nepradėję, M.Salvini neslėpė pasipiktinimo.

Jam viešai išsprūdo riebus itališkas keiksmažodis: „Šūdas. Suprantu, kad kaltė yra mano, jei nemoku paaiškinti. Bet kiek kartų galiu kartoti, kad mūsų istoriniai bendražygiai delegavo mane?“

Seniai ruošė dirvą

Su M.Le Pen Italijos vicepremjeras spėjo susitikti praėjusią savaitę Paryžiuje.

M.Salvini atskleidė, kad jie kalbėjosi apie Europos ateitį ir tarėsi, kaip suvienyti prieš ES politiką pasisakančias partijas.

„Dedame visas pastangas, kad išplėstume aljansą tų, kurie nori įlieti permainų ir šiek tiek sveiko proto į Europą“, – po susitikimo su M.Le Pen sakė italas.

M.Salvini žadėjo, kad prie naujai kuriamo aljanso prisidės kur kas daugiau politinių jėgų. Anksčiau jis yra minėjęs, kad kalbasi su keliomis dešimtimis kraštutinės dešinės partijų, kurių tikslas – pakeisti dabartinę ES politiką.

Vakar susitikime dalyvavęs partijos „Alternatyva Vokietijai“ lyderis Jörgas Meuthenas vylėsi, kad šį kartą euroskeptiškosios partijos ne suskils, o dirbs kartu dėl bendro tikslo.

„Norime radikaliai pakeisti Bendrijos politiką, bet jos nesugriauti. Norime, kad daugiau galių turėtų suverenios tautos ir mažiau – Briuselio biurokratai“, – sakė jis.

„Mes pradedame dirbti dėl naujos svajonių Europos. Daugumai Europa dabar yra košmaras. Dabartinė valdžia privedė prie tokios situacijos, kad mes esame toli nuo Europos sapno, apie kurį kalbėjo popiežius Jonas Paulius II, pabrėžęs tautų skirtumus.

Nemanau, kad jį galima apkaltinti populizmu ar ekstremizmu. Europa gali būti sapnas, jeigu pripažins tautų skirtumus ir unikalumą“, – sakė M.Salvini.

Rūpi imigracijos klausimas

M.Salvini neigė, kad nacionalistinių partijų dominavimas Europoje gali privesti iki tokių baisių išpuolių, koks neseniai buvo įvykdytas Naujojoje Zelandijoje prieš musulmonus.

Kraštutinių dešiniųjų partijų lyderiai neslėpė, kad pagrindinis jų tikslas bus iki nulio sumažinti imigraciją.

Jie žadėjo sugrąžinti sienų kontrolę, o visus į Europą siekiančius patekti ekonominius imigrantus išsiųsti namo.

„Mes visi sutariame, kad valstybių sienos turi būti apsaugotos.

Mūsų nauja politinė šeima žinotų, kaip visus išgelbėti ir sugrąžinti ten, iš kur jie atvyko“, – kalbėjo M.Salvini.

Jis taip pat išsakė kritišką požiūrį dėl Turkijos siekio tapti ES nare ir pabrėžė, kad Turkija niekada nebuvo ir nebus Europoje

Tačiau kur kas nuolaidesnis buvo Vladimiro Putino Rusijai, kai sulaukė klausimo apie bendrą visų ultradešiniųjų požiūrį į sankcijas Maskvai.

„Mes įvertinsime visus ankstesnės ES valdžios priimtus sprendimus – ar juos palikti, ar ne.

Kol kas galiu kalbėti tiktai už save ir matau, kad sankcijos Rusijai nedavė jokios naudos.

Žinoma, šį klausimą augant mūsų šeimai aptarsime visi kartu“, – tikino Europos kraštutinių dešiniųjų lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.