Vatikanas skelbia priimsiantis Pietų Sudano kariaujančių šalių lyderius

Dėl Pietų Sudano kontrolės besivaržantys prezidentas Salva Kiiras ir sukilėliams vadovaujantis buvęs viceprezidentas Riekas Macharas trečiadienį ir ketvirtadienį susitiks Vatikane, paskelbė Šventasis Sostas.

Pietų Sudano kariaujančių šalių lyderiai susitiks Vatikane.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pietų Sudano kariaujančių šalių lyderiai susitiks Vatikane.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2019, 3:42 PM

Abu aršūs priešai turės „progą susitikti ir susitaikyti pagarbos ir pasitikėjimo dvasia“, sakoma antradienį Vatikano išplatintame pareiškime.

Pasak Šventojo Sosto, susitikti „tiems, kas šiuo metu turi misiją ir atsakomybę siekti taikios ateities ir klestėjimo Pietų Sudano tautai“ pasiūlė Kanterberio arkivyskupas Justinas Welby.

Susitikimo pabaigoje dalyviai gaus Bibliją, papuoštą užrašu „Ieškokite to, kas suvienija. Priešinkitės tam, kas skaldo“, pridūrė Vatikanas.

Pietų Sudanas buvo įkurtas 2011 metais, kai šalis atsiskyrė nuo Sudano.

Nors iš pradžių šį procesą lydėjo optimizmas, tarp S.Kiiro ir R.Macharo kilę nesutarimai 2013 metais peraugo į pilietinį karą, kuriam būdingas žiaurus smurtas, žaginimai ir Jungtinių Tautų įspėjimai apie etninio valymo pavojų.

Konfliktas jau pareikalavo daugiau nei 380 tūkst. gyvybių, o 4 mln. žmonių buvo privesti palikti savo namus.

Pagal 2015 metais pasiektą taikos susitarimą R.Macharas atgavo viceprezidento postą, tačiau jau kitais metais šis paktas žlugo, o S.Kiiro oponentas pabėgo iš šalies.

R.Macharas gegužę planuoja sugrįžti, pernai rugsėjį pasirašius naująjį taikos susitarimą Adis Abeboje, tačiau šį procesą temdo nuogąstavimai dėl nepakankamo saugumo ir pasiruošimo.

Popiežius Pranciškus ne kartą reiškė susirūpinimą dėl padėties Pietų Sudane.

Praėjusį mėnesį jis suteikė S.Kiirui audienciją ir vėliau pareiškė, kad tikisi aplankyti jo šalį, kad „paskatintų taikos procesą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.