EŽTT atmetė prancūzo skundą dėl gydytojo licencijos atėmimo už eutanaziją

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) ketvirtadienį pranešė atmetęs vieno mediko iš Prancūzijos skundą su prašymu grąžinti jam gydytojo licenciją, atimtą už nepagydomai sirgusių ligonių numarinimą – nusikaltimą, už kurį jis 2015 metais buvo nuteistas.  

 N. Bonnemaisonas buvo įtariamas toje ligoninėje 2010–2011 metais nunuodijęs dar šešis ligonius, tačiau dėl tų atvejų jis buvo išteisintas.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
 N. Bonnemaisonas buvo įtariamas toje ligoninėje 2010–2011 metais nunuodijęs dar šešis ligonius, tačiau dėl tų atvejų jis buvo išteisintas.  <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2019, 3:59 PM

Apeliacinis teismas Nicolas Bonnemaisonui skyrė lygtinę dvejų metų laisvės atėmimo bausmę už tai, kad jis sąmoningai nunuodijo 86 metų senolę netrukus po to, kai moteris buvo paguldyta į šalies pietvakariuose esančio Bajonos miesto ligoninę, kurioje jis dirbo. 

N. Bonnemaisonas buvo įtariamas toje ligoninėje 2010–2011 metais nunuodijęs dar šešis ligonius, tačiau dėl tų atvejų jis buvo išteisintas.  

N. Bonnemaisonas teigia, kad Prancūzijos gydytojų taryba 2012 metais uždraudė jam verstis medicinos praktika dėl tariamų etikos pažeidimų. Tai buvo padaryta dar prieš pirmąjį jo teismo procesą 2014 metais, per kurį N. Bonnemaisonas buvo išteisintas dėl visų kaltinimų.    

Savo skunde EŽTT prancūzas tvirtino, kad Prancūzijos gydytojų tarybos drausminės procedūros buvo šališkos ir pažeidė nekaltumo prezumpciją.   

EŽTT nutarime atmetami visi N. Bonnemaisono argumentai ir pažymima, kad Teismas nerado jokių įrodymų Prancūzijos gydytojų tarybos šališkumui patvirtinti. 

Prancūzijoje eutanazija uždrausta, nors pastaraisiais metais būta ne vieno bandymo pasiekti, kad gydytojams būtų leista ją taikyti nepagydomomis ligomis sergantiems pacientams.  

N. Bonnemaisono teismo procesai buvo prikaustę visos šalies dėmesį, o palaikyti jo į teismo salę susirinkdavo dešimtys kovos už teisę į orią mirtį aktyvistų.    

2015 metais įtampos dėl teisinių bėdų palaužtas N. Bonnemaisonas bandė nusižudyti kelios dienos po to, kai Apeliacinis teismas pripažino jį kaltu.    

Aštrius debatus dėl teisės į mirtį Prancūzijoje neseniai vėl įžiebė Vincent'o Lambert'o atvejis. Šis 42 metų vyras 2008-aisiais pateko į automobilio avariją ir nuo tada yra vegetacinės būklės. 

Gydytojai ragina išjungti jo gyvybę palaikančius aparatus. Nors tam pritaria V. Lambert'o žmona ir šeši iš aštuonių jo brolių ir seserų, taip pat šalies teismai, vyro tėvai su tuo nesutinka. Jie tvirtina, kad sūnaus būklė galėtų pagerėti, jei jam būtų užtikrintas geresnis gydymas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.