Rusijos kalėjimai uždraudė jogą: to priežastis kelia juoką

Joga – visame pasaulyje populiarus būdas stiprinti kūną ir nuraminti mintis. Tačiau Rusijoje kai kas mano, kad tai pavojinga ir homoseksualumą skatinanti veikla. Viena šalies įstatymų leidėja mano, kad joga skatina riaušes ir kalinių bado streikus.

Nuteistieji Rusijos kalėjimuose mankštinasi, tačiau vienai parlamentarei joga pasirodė netinkama kaliniams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nuteistieji Rusijos kalėjimuose mankštinasi, tačiau vienai parlamentarei joga pasirodė netinkama kaliniams.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 11, 2019, 7:33 PM

Dviejuose Maskvos kalėjimuose pradėjus vesti jogos treniruotes kilo karštos diskusijos.

Viena susirūpinusi įstatymų leidėja net kreipėsi į atsakingus pareigūnus ir supažindino juos su teologo išvadomis šiuo klausimu.

Rusijos Federacijos Tarybos, aukštųjų parlamento rūmų, narė Jelena Mizulina parašė laišką generaliniam šalies prokurorui Jurijui Čiaikai, kuriame ragino įvertinti šios iniciatyvos teisėtumą.

„Joga sukelia nekontroliuojamą seksualinį susijaudinimą, kuris gali privesti prie homoseksualumo“, – rašoma laiške, kurio kopija buvo nutekinta žiniasklaidai.

Deputatė įspėjo, kad jeigu joga bus užsiimama ir kituose kalėjimuose, juose gali kilti neramumų banga. Esą joga dažniausiai siūloma maitinimo sektoriuje dirbantiems nuteistiesiems, tad „imti sriubos iš gėjaus rankų“ nepanorę kiti kaliniai pradės rengti bado streikus ir riaušes.

Balandžio pradžioje pranešta, kad jogos treniruotes kalėjimuose ketinama sustabdyti.

Parlamento narės teiginiai apie jogą sukėlė daugelio internautų nuostabą: „Tai kažkoks siaubas, karikatūra“, „Aš labiau norėčiau, kad jie užsiimtų tikromis šalies problemomis“.

Tviterio vartotojas Calibro slapyvardžiu paskelbė J.Mizulinos nuotrauką su jos citata apie jogos sukeliamą nevaldomą seksualinį susijaudinimą, privedantį prie homoseksualumo: „Susijaudinimas turi būti kontroliuojamas valstybės.“

Balandžio 8 dieną J.Mizulina atsikirto: generalinio prokuroro biurui ji persiuntė žinomo teologo Aleksandro Dvorkino, tyrinėjančio religines sektas, išvadas, kuriomis rėmėsi rašydama laišką. Bet ji neigė raginusi uždrausti jogą kalėjimuose: „Tai tipiškas netikrų naujienų skleidimo pavyzdys. Mano laiške generaliniam prokurorui nebuvo jokio reikalavimo uždrausti jogos treniruotes kalėjimuose.

Kodėl tas laiškas sukėlė tokią isteriją? Tyčinė manipuliacija, kitaip to nepavadinsi.“

Dviejuose Maskvos kalėjimuose jogos treniruotės pradėtos rengti 2018 metais.

Rusijos kalėjimų departamento vadovo pavaduotojo Valerijaus Maksimenkos teigimu, atliktas vertinimas parodė, kad jogą lankantys kaliniai gerokai rečiau kreipėsi pagalbos į gydytojus.

„Joga turi labai teigiamą poveikį“, – sakė pareigūnas ir patikino, kad treniruotės artimiausioje ateityje bus sugrąžintos.

Išvadas apie jogos ir homoseksualumo priežastinį ryšį pateikusį A.Dvorkiną jis pavadino pseudogydytoju ir keistu žmogumi.

„Šitas draugas turi archajišką požiūrį į pasaulį, – pašaipos neslėpė V.Maksimenka. – Gyvename demokratinėje valstybėje ir nepažeisdami įstatymo žmonės gali daryti, ką nori. Visas pasaulis tuo užsiima ir niekam tai nepakenkė. Ir tikrai tai nieko nepadarys gėjumi.“

Parengta pagal „Radio Free Europe“, TASS, „Mk.ru“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.