Baltieji rūmai neigia, kad D. Trumpas kursto smurtą prieš kongresmenę musulmonę

Demokratų lyderė JAV Kongrese sekmadienį pavedė teisėsaugai pasirūpinti vienos kongresmenės musulmonės ir jo artimųjų saugumu, o prieš tai apkaltino prezidentą Donaldą Trumpą keliant pavojų jos gyvybei, nes socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame vaizduojami rugsėjo 11-osios išpuoliai ir kontroversiškas politikės pareiškimas.

 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV Kongreso narė Ilhan Omar.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 15, 2019, 4:27 PM

Oficialios kelionės išvykusi Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi rado laiko paskelbti griežtą pareiškimą – ji paragino D. Trumpą pašalinti vaizdo įrašą, kuriame matyti Minesotoje išrinkta įstatymų leidėja Ilhan Omar.

„Prezidentui parašius tviteryje žinutę, pasikalbėjau su Kongreso tvarkdariu, siekdama pasirūpinti, kad Kapitolijaus policija įvertintų saugumo padėtį ir apsaugotų kongresmenę Omar, jos artimuosius ir padėjėjus“, – sakė ji.

„Prezidento žodžių svoris – didžiulis, o jo neapykantą kurstanti retorika kelia tikrą pavojų. Prezidentas Trumpas turėtų pašalinti savo nepagarbų ir pavojingą vaizdo įrašą“, – pareiškė ji.

Tuo metu valstybės vadovo atstovė Sarah Sanders sekmadienį gynė prezidentą nuo kaltinimų, kad jis kursto smurtą I. Omar atžvilgiu.

Prieštaringas komentaras

I. Omar atsidūrė vis didėjančio skandalo centre, pasirodžius vaizdo įrašui, kuriame ji, komentuodama kruviniausią išpuolį JAV teritorijoje, pareiškė, kad „tam tikri žmonės kai ką padarė“.

D. Trumpas penktadienį paskelbė per „Twitter“ vaizdo įrašą, į kurį buvo įmontuotas kontroversiją išprovokavęs fragmentas – kaip teigia I. Omar kolegos demokratai, ištrauktas iš konteksto. Kongresmenės pareiškimas buvo sugretintas su vaizdais, kuriuose matyti užgrobti per teroro aktus panaudoti lėktuvai, įsirėžiantys į Pasaulio prekybos centrą Niujorke. I. Omar žodžius lydi grėsminga muzika.

Daugiau nei 9,4 mln. kartų iki sekmadienio popietės peržiūrėtas įrašas baigiasi žodžiais: „2001-ŲJŲ RUGSĖJO 11-OJI. MES ATSIMENAME.“

I. Omar sekmadienį paskelbė „Twitter“, kad daugelis jos gaunamų grasinimų „tiesiogiai susiję su prezidento vaizdo įrašu“.

„Šioje šalyje ir visame pasaulyje dažnėja dešiniojo sparno ekstremistų ir baltųjų nacionalistų daromų smurtinių nusikaltimų ir kitų neapykantos kupinų veiksmų“, – pareiškė ji.

„Nebegalime ignoruoti, kad juos kursto šalies aukščiausias pareigas einantis žmogus, – pridūrė politikė. – Visi esame amerikiečiai. Tai kelia grėsmę žmonių gyvybėms. Tai turi liautis.“

Žinomi demokratai, įskaitant Beto O'Rourke, Kamalą Harris ir drauge su I. Omar pirmą kadenciją Kongrese dirbančią Alexandra Ocasio-Cortez, tučtuojau puolė ginti Minestotos kongresmenę. Jie apkaltino prezidentą ir kitus respublikonus tyčia ištraukiant iš konteksto jos žodžius ir sukeliant pavojų jos gyvybei.

S. Sanders savo ruožtu gindama D. Trumpą pareiškė televizijos ABC programai „This Week“, kad „prezidentas niekam nelinki nieko bloga, jau nekalbant apie smurtą“.

Vis tik ji pridūrė: „Komentarai, kuriuos ji išsakė ir toliau išsako yra visiškai atstumiantys, o (demokratai) žiūri į tai pro pirštus“.

„Vertinu jos komentarus kaip be galo gėdingus ir nederamus Kongreso narei. Manau, gerai, kad prezidentas atkreipia dėmesį į tuos jos komentarus, o svarbiausias klausimas –, kodėl demokratai taip pat to nedaro?“

„Besąlygiška meilė Amerikai“

Kontroversija kilo, kai I. Omar perskaitė 20 min. kalbą per Amerikos ir islamo santykių tarybos (CAIR) renginį, praėjus nedaug laiko po kovą įvykdytų atakų prieš Naujosios Zelandijos mečetes .

„Pernelyg ilgai mes gyvenome būdami antrarūšiai piliečiai, ir, kalbant atvirai, esu nuo to pavargusi. Kiekvienas šioje šalyje gyvenantis musulmonas taip pat turėtų būti nuo to pavargęs“, – kalboje pabrėžė įstatymų leidėja.

„CAIR buvo įsteigta po rugsėjo 11-osios atakų, nes (įkūrėjai) suvokė, kad tam tikri žmonės kai ką padarė ir kad mes visi pradedame prarasti galimybę naudotis savo pilietinėmis teisėmis“, – pridūrė ji.

Ši piliečių teises ginanti grupė buvo įkurta 1994 metais, bet 2001 metais smarkiai išsiplėtė.

I. Omar kalba iš pradžių nepritraukė didelio dėmesio, kol minėtą ištrauką paminėjo kontroversišką Australijos veikėjas Mohamedas Tawhidi, laikantis save „taikos imamu“.

I. Omar ėmėsi kandaus kontrpuolimo ir šeštadienį parašė „Twitter“: „Niekas – kad ir koks korumpuotas, neišmanėliškas ir pagiežingas jis bebūtų – negali grasinti mano besąlygiškai meilei Amerikai“.

„Nesiliausiu toliau kovoti už lygias galimybes, siedama laimės visiems amerikiečiams“, – pareiškė I. Omar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.