Sudano eksprezidentas po perversmo perkeltas į kalėjimą

Sudano valdančioji kariškių taryba perkėlė nušalintą prezidentą Omarą al Bashirą į kalėjimą, trečiadienį pranešė šaltinis iš eksprezidento šeimos.

Ilgametis Sudano prezidentas Omaras al Bashiras buvo priverstas atsistatydinti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ilgametis Sudano prezidentas Omaras al Bashiras buvo priverstas atsistatydinti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2019, 3:32 PM

Tuo tarpu demonstrantai tęsia savo sėdimąjį protestą prie armijos komplekso, reikalaudami greičiau suformuoti civilinę vyriausybę.

Tris dešimtmečius trukęs O. al Bashiro valdymas dramatiškai baigėsi praėjusią savaitę, o antradienį vakare eksprezidentas buvo perkeltas į „Kobero kalėjimą Chartume“, sakė šaltinis, savo pavardės neatskleidęs saugumo sumetimais.

Liudininkai pranešė, kad šalia kalėjimo Chartumo šiaurėje sutelkta daug karių ir sukarintų pajėgų narių.

Apie 75 metų O. al Bashiro buvimo vietą nebuvo žinoma nuo praeito ketvirtadienio, kai buvo įvykdytas karinis perversmas. Šalies valdymą perėmę kariškiai tik nurodė, kad eksprezidentas laikomas „saugioje vietoje“.

O. al Bashiro suėmimas nenuramino pernai gruodį antivyriausybines demonstracijas pradėjusių protestuotojų, tęsiančių sėdimąjį protestą priešais kariuomenės kompleksą Chartume.

Sudano kariškiai sutiko patenkinti kai kuriuos protestuotojų reikalavimus, pavyzdžiui, antradienį atleido iš pareigų generalinį prokurorą Omerą Ahmedą Mohamedą. Tačiau demonstrantai nerimauja dėl valdžią perėmusių kariškių tikrųjų ketinimų.

„Prieš mus buvo panaudotos ašarinės dujos. Daugelis mūsų atidūrė už grotų. Į mus šaudyta, ir daugelis žmonių žuvo. Visa tai tik todėl, kad pasakėme, ką norėjome“, – naujienų agentūrai AFP sakė protestuotoja Fadia Khalaf.

Pareigūnai skelbia, kad su protestais siejamas smurtas nuo gruodžio pareikalavo mažiausiai 65 gyvybių.

Nors kai kur juntamos šventinės nuotaikos – demonstrantai dainuoja ir mojuoja nacionalinėmis vėliavomis – sėdimojo protesto zonoje tvyro gana įtempta atmosfera, stiprėjant būgštavimams, kad kariškiai gali pamėginti išvaikyti žmones jėga.

„Dabar bijome, kad mūsų revoliucija gali būti pavogta, todėl nesitraukiame iš čia. Būsime čia tol, kol bus įvykdyti mūsų reikalavimai“, – sakė F. Khalaf.

Anksčiau šią savaitę liudininkai pranešė, kad tame rajone buvo pastebėtos kelios armijos transporto priemonės, o kariškiai pradėjo ardyti saugumo sumetimais demonstrantų pastatytas barikadas.

AS grasina suspendavimu

Ketvirtadienį valdžią perėmę kariškiai paskelbė, kad jų suformuota karinė taryba vadovaus šaliai dvejus metus. Tai iškart sulaukė griežtos reakcijos iš protestuotojų, pateikusių kariškiams virtinę reikalavimų.

Jau kitą dieną naujosios karinės tarybos pirmininko postą paliko buvęs gynybos ministras generolas Awadas Ibn Oufas. Tai išprovokavo džiaugsmo bangą Chartumo gatvėse, į kurias švęsti išėjo minios gyventojų.

Jo įpėdinis generolas Abdel Fattahas al Burhanas vadovavo savaitgalį vykusioms deryboms su politinėmis partijomis. Jose nepavyko pasiekti jokio proveržio.

Sudano užsienio reikalų ministras sakė, kad A. F. al Burhanas „įsipareigojęs tikslui suformuoti pilną civilinę vyriausybę“, ir paragino užsienio valstybes palaikyti tarybą.

Karinė taryba nusiuntė savo pasiuntinį į Afrikos Sąjungos (AS) būstinę Etiopijos sostinėje Adis Abeboje. Tačiau ši regioninė organizacija pagrasino suspenduoti Sudaną dėl perversmo.

55 nares turinti AS nurodė karinei tarybai per 15 dienų perduoti valdžią civilinei administracijai. Tuo tarpu Jungtinės Tautos paskyrė naują pasiuntinį, kartu su AS tarpininkausiantį ieškant išeities iš krizės.

Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai išreiškė palaikymą karinei tarybai, o Sudano kariškiai ketina likti Rijado vadovaujamoje tarptautinėje koalicijoje, kovojančioje su husių sukilėliais Jemene.

Vakarų galybės, anksčiau spaudusios O. al Bashirą patenkinti protestuotojų reikalavimus, toliau palaiko demonstrantus ir ragina greičiau suformuoti civilinę administraciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.