Šri Lankoje per reidą prieš įtariamą džihadistų buveinę žuvo 15 žmonių

Šri Lankoje 15 žmonių, įskaitant šešis vaikus žuvo penktadienį vakare per saugumo pajėgų operaciją, surengtą reaguojant į Velykų sekmadienio sprogdinimų virtinę.

 Policija ir kariai dalyvavo ilgiau kaip valandą trukusiame susišaudyme su name buvusiais kovotojais, sakė vienas kariškis. Pasak jo, kūnai buvo rasti anksti šeštadienį per paieškų operaciją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Policija ir kariai dalyvavo ilgiau kaip valandą trukusiame susišaudyme su name buvusiais kovotojais, sakė vienas kariškis. Pasak jo, kūnai buvo rasti anksti šeštadienį per paieškų operaciją.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2019, 10:14 AM

Policija šeštadienį informavo, kad per reidą prieš numanomą džihadistų buveinę netoli rytinio Kalmunajaus miesto trys užspeisti įtariamieji susisprogdino, tuo pačiu nužudydami tris moteris ir šešis vaikus.

„Trys kiti vyrai, irgi laikomi mirtininkais sprogdintojais, buvo rasti negyvi prie to namo“, – sakoma policijos pranešime ir nurodoma, kad jie buvo nušauti.

Policija ir kariai dalyvavo ilgiau kaip valandą trukusiame susišaudyme su name buvusiais kovotojais, sakė vienas kariškis. Pasak jo, kūnai buvo rasti anksti šeštadienį per paieškų operaciją.

Saugumo pajėgos suintensyvino ekstremistų paieškas, džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IV) prisiėmus atsakomybę už mirtininkų sprogdintojų atakas prieš tris bažnyčias ir tris prabangius viešbučius, per kuriuos žuvo mažiausiai 253 žmonės ir dar šimtai buvo sužeisti.

Bendra policijos ir kariuomenės operacija buvo surengta gavus pranešimą, kad galimai už šias atakas atsakingi asmenys slapstosi viename Kalmunajaus priemiestyje, už 370 km į rytus nuo sostinės.

Policija nurodė, kad tarp saugumo pajėgų aukų nėra.

Vyriausybė pripažino, kad žvalgybos tarnybos padarė didelių klaidų, nors ministras pirmininkas Ranilas Wickremesinghe sakė, jog jam iki išpuolių nebuvo žinoma apie jokius perspėjimus. Šis pareiškimas pasiuntė naują signalą apie jo nesutarimus su prezidentu Maithripala Sirisena.

„Jeigu būtume turėję kokią nors užuominą ir nebūtume ėmęsi jokių veiksmų, būčiau nedelsiant atsistatydinęs, – premjeras sakė Didžiosios Britanijos visuomeniniam transliuotojui BBC. – Tačiau ką daryti, kai esi laikomas nežinioje?“

R. Wickremesinghe praeitais metais mėgino atstatydinti M. Sirisena. Ekspertų nuomone, šis ginčas galėjo prisidėti prie Šri Lankos nesugebėjimo imtis veiksmų gavus žvalgybos perspėjimų kelios savaitės iki atakų.

Reidas studijoje

Keliomis valandomis anksčiau saugumo pajėgos surengė reidą netoliese esančioje vietoje kur, kaip manoma, islamo radikalai nufilmavo, kaip jie duoda ištikimybės priesaiką „Islamo valstybės“ lyderiui Abu Bakrui al Baghdadi (Abu Bakrui Bagdadžiui) prieš surengdami Velykų sekmadienio atakas.

Policija nurodė radusi ten IS vėliavą ir uniformų, panašių į vilkėtas vaizdo įraše matomų aštuonių kovotojų. „Islamo valstybė“ šį vaizdo įrašą paskelbė praėjus dviem dienoms po išpuolių.

Vaizdo įraše matomas vietos ekstremistų grupuotės vadeiva Zahranas Hashimas žuvo per ataką viename iš ekstremistų taikiniais pasirinktų Kolombo viešbučių – „Shangri-La“. Ten jį lydėjo antrasis sprogdintojas, vardu Ilhamas Ibrahimas.

Tarnybos karštligiškai ieškojo Z. Hashimo, nustačiusios, kad jo grupuotė – „National Thowheeth Jama'ath“ (NTJ) – organizavo sekmadienio sprogdinimus. Tačiau penktadienį pareigūnai paskelbė, kad šis kovotojas žuvo per ataką viešbutyje.

Šiuo metu atliekami vienos sprogimo nutrauktos galvos DNR tyrimai, aiškinantis, ar ji tikrai priklauso Z. Hashimui, sakė pareigūnai.

Radikalų medžioklė

Vyriausybė mėgino teisintis dėl savo nesugebėjimo reaguoti į užsienio žvalgybos tarnybų perspėjimus, kad NTJ planuoja surengti mirtininkų sprogdintojų atakų prieš bažnyčias.

Policijos vadovas Pujithas Jayasundara penktadienį tapo antru aukšto rango pareigūnu, atsistatydinusiu dėl šių klaidų. Anksčiau iš pareigų pasitraukė Gynybos ministerijos aukšto rango darbuotojas Hemasiri Fernando.

Šri Lankos katalikų vadovas Kolombo arkivyskupas kardinolas Malcolmas Ranjithas sakė, kad jaučiasi esąs „išduotas“ vyriausybės nesugebėjimo reaguoti į perspėjimus.

R. Wickremesinghe penktadienį atsiprašė.

„Prisiimame kolektyvinę atsakomybę ir atsiprašome savo piliečių dėl mūsų nesugebėjimo apsaugoti aukas per šiuos tragiškus įvykius“, – per „Twitter“ parašė premjeras.

Kariuomenė kartu su policija aktyviai vykdė paieškas, naudodamosi naujai suteiktais įgaliojimais, šalyje paskelbus nepaprastąją padėtį.

Šiuo metu yra sulaikyti mažiausiai 94 žmonės, įskaitant vyrą, laikomą dviejų sprogdintojų tėvu.

„Dabar turime informacijos, kad Šri Lankoje yra apie 140 su „Islamo valstybe“ susijusių žmonių. Galime juos išnaikinti ir labai greitai tai padarysime“, – penktadienį pareiškė M. Sirisena. Premjeras taip pat paskelbė naują teisės aktą, kuriuo bus uždraustos ekstremistų grupuotės.

Smūgis turizmui

Per sekmadienio atakas žuvo dešimtys užsieniečių, o vyriausybė prognozuoja, kad šiemet šalį aplankysiančių užsieniečių turistų bus apie 30 proc. mažiau, tad tikėtina, kad bus prarasta apie 1,5 mlrd. JAV dolerių pajamų.

Finansų ministras Mangala Samaraweera sakė, kad salai, kurios ekonomikai turizmo sektorius yra gyvybiškai svarbus, nuo šio smūgio atsigauti gali prireikti iki dvejų metų.

JAV Valstybės departamentas sugriežtino savo perspėjimą dėl kelionių į Šri Lanką ir paliepė išvykti visų ten dirbančių JAV vyriausybės pareigūnų mokyklinio amžiaus vaikams.

Teroristai „gali atakuoti be jokio perspėjimo“, sakoma departamento pranešime ir patariama amerikiečiams iš naujo apsvarstyti savo planus vykti į Šri Lanką.

Kelios kitos valstybės, įskaitant Izraelį, Australiją ir Jungtinę Karalystę, po pastarųjų atakų jau anksčiau perspėjo savo piliečius vengti lankytis šioje saloje

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.