Žymiausi universitetai skandalo epicentre: kyšiai – už prestižines įžymybių vaikų studijas

Prestižiniai Amerikos universitetai atsidūrė skandalo epicentre. Paaiškėjo, kad garsūs ir turtingi tėvai mokėjo milijoninius kyšius, kad jų ne itin talentingi vaikai įstotų į trokštamas aukštojo mokslo įstaigas.

Aktorė F.Huffman (kairėje) kaltinama davusi kyšį, kad jos ir aktoriaus W.H.Macy vyresnioji dukra Sofia (antra iš kairės) įstotų į universitetą.<br>„Zumapress“/„Scanpix“ nuotr.
Aktorė F.Huffman (kairėje) kaltinama davusi kyšį, kad jos ir aktoriaus W.H.Macy vyresnioji dukra Sofia (antra iš kairės) įstotų į universitetą.<br>„Zumapress“/„Scanpix“ nuotr.
Holivudo žvaigždei bei prodiuserei L.Loughlin pateikti kaltinimai dėl papirkinėjimo.<br>„Capital Pictures“/„Scanpix“ nutor.
Holivudo žvaigždei bei prodiuserei L.Loughlin pateikti kaltinimai dėl papirkinėjimo.<br>„Capital Pictures“/„Scanpix“ nutor.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 28, 2019, 7:01 PM

Tai – didžiausia tokio tipo byla, kada nors pasiekusi teismą, antradienį sakė tyrimą pristatęs federalinis prokuroras Andrew Lellingas.

Tarp pusšimčio kaltinamųjų – tokios Holivudo įžymybės kaip serialo „Nusivylusios namų šeimininkės“ žvaigždė Felicity Huffman ir aktorė bei prodiuserė Lori Loughlin.

Sparčiai judančiame tyrime skandalingus kaltinimus ir suėmimus vos per kelias valandas pakeitė kaltės pripažinimai ir paleidimai už užstatą, bet gali prireikti ištisų mėnesių ar net metų, kad būtų nustatytas visas nusikaltimų mastas.

O pati apgaulės schema – stebėtinai paprasta ir įžūli: klastoti egzaminų rezultatus ir papirkinėti žmones, sprendžiančius dėl jaunuolių priėmimo į universitetus. Įspūdingi kyšiai buvo maskuojami kaip aukos labdarai.

Sukčiavimo operacijoms dirigavo stojimo į universitetus konsultantas, kompanijos „Edge College & Career Network“ steigėjas ir vadovas Williamas Singeris. Jis savo kaltę pripažino ir, jo advokato Donaldo Hellerio teigimu, yra pasiruošęs visiškai bendradarbiausi su teisėsauga, „apgailestauja ir nori judėti tolyn gyvenime.“

Prokurorų duomenimis, tėvai W.Singeriui dideles sumas mokėjo nuo 2011-ųjų iki praėjusio mėnesio. Už tai jis papirkinėjo universitetų sporto trenerius ir administracijų darbuotojus, kad jie sukurtų melagingą įvaizdį – esą jaunuoliai yra išskirtiniai atletai – ir taip padidintų jų šansus įstoti.

Treneriai tiesiogiai nesprendžia, kas bus priimtas į aukštąją mokyklą, tačiau jie teikia rekomendacijas priėmimo komisijoms ir tai yra „labai didelę įtaką (galutiniam sprendimui) turintis veiksnys“, sakė priėmimo į universitetus ekspertė, buvusi Franklino ir Maršalo koledžo Pensilvanijoje dekanė.

Konsultantas taip pat tarpininkaudavo samdant pirmūnus, kurie vietoj tikrųjų kandidatų laikydavo stojamuosius egzaminus, ir papirkinėjant egzaminų centrų darbuotojus, kad jie pataisytų stojančiųjų egzaminų atsakymus.

Tėvai už tokias paslaugas mokėjo nuo kelių šimtų tūkstančių iki 6,5 mln. dolerių (57,7 mln. eurų).

„Šie tėvai sudaro rinktinį turtingųjų ir privilegijuotųjų sąrašą“, – sakė prokuroras A.Lellingas. Tarp jų – privačių ir valstybinių įmonių vadovai, sėkmės lydimi investuotojai, savo srityse aukštumų pasiekę profesionalai.

Kaltinimai pateikti mažiausiai 33 tėvams ir 9 treneriams, dirbusiems tokiose prestižinėse mokyklose kaip Yale’io, Stanfordo, Džoržtauno, Veik Foresto, Teksaso universitetai, Pietų Kalifornijos universitetas ir Los Andželo universitetas Kalifornijoje.

Stanfordo universiteto buriavimo treneris Johnas Vandemoeris pripažino savo kaltę antradienį Bostone, o buvęs Yale’io universiteto merginų futbolo treneris savo kaltę pripažino dar prieš paviešinant bylą ir padėjo surinkti įrodymus prieš kitus kaltinamuosius.

Pastarasis už tai, kad į komandą priėmė studentę, netgi nežaidžiančią futbolo, gavo 400 tūkstančių dolerių (355 tūkst. eurų), o W.Singeriui už sandėrio suorganizavimą merginos tėvai atseikėjo dar 1,2 mln. dolerių (1,06 mln. eurų).

Keliams asmenims, įskaitant aktorę F.Huffman, pateikti kaltinimai sąmokslu įvykdyti sukčiavimą, už tai gresia iki 20 metų kalėjimo.

„Kaskart priėmus studentą apgaulės būdu sąžiningas ir išties talentingas jaunuolis būdavo atmetamas“, – sakė A.Lellingas.

Nė vienam studentui ar universitetui kaltinimai nebuvo pateikti. Tyrėjų duomenimis, daugelis jaunuolių net nežinojo apie savo tėvų veiksmus, o universitetai suskubo atleisti ar nušalinti susitepusius darbuotojus ir neigti ką nors žinoję apie korupcijos voratinklį.

Parengta pagal AP, CNN informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.