Teismo sprendimas supriešino visą šalį: mergaitę privertė lankyti tikybą

Lenkijos teismo sprendimas, privertęs devynmetę trečios klasės mokinę Julią lankyti nemėgstamas tikybos pamokas, privertė ginčytis visą šalį. Teisėja nusprendė, kad mergaitė gręžiasi nuo religijos ne savo noru.

Lenkijoje galima rinktis – lankyti tikybą ar etiką, bet reikalingas tėvų leidimas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijoje galima rinktis – lankyti tikybą ar etiką, bet reikalingas tėvų leidimas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Apr 29, 2019, 7:21 PM

Nuosprendį priėmusi Mazovijos Grodzisko miesto teisėja Agnieszka Banaszczyk jį motyvavo keliomis keistokomis priežastimis.

Anot teisėjos, po skyrybų likusi gyventi su ateistu tėvu Julia pasidavė jo įtakai, todėl jos nuomonė yra ne savarankiška, bet tėvo norų pildymas ir jo įsitikinimų išraiška.

Anksčiau, kol šeima nebuvo iširusi, mergaitė esą klausė religingos mamos patarimų ir noriai lankė tikybą.

Kaip antrą priežastį, kodėl devynmetė privalo lankyti tikybos pamokas, teisėja nurodė tai, kad dėl tėvo skleidžiamos dezinformacijos mergaitei trūksta teisingų žinių apie religiją.

Teismo ekspertų užklausta, kas yra religija, mergaitė atsakė, jog pamoka. O apie Komuniją pareiškė, kad tai diena, kai vaikai į bažnyčią eina apsirengę labai puošniai norėdami po apeigų gauti brangių dovanų.

Kaip trečią priežastį teisėja nurodė tai, kad Julia klasėje yra uždara, nebendraujanti, o buvimas kartu su visais tikybos pamokoje esą labiau padėtų jai integruotis.

Į teismą su prašymu priversti Julią lankyti tikybos pamokas kreipėsi jos motina, kuri nori, kad anksčiau bažnyčioje krikštyta mergaitė tinkamai pasiruoštų ir priimtų Pirmosios komunijos sakramentą.

Po skyrybų Julia pas mamą lankosi du kartus per mėnesį, o konfliktas dėl religijos kilo po to, kai tėvas parašė pareiškimą mokyklos vadovybei, kad dukra nebelankys tikybos pamokų.

Tėvas žurnalistams tokį sprendimą motyvavo tuo, kad dukra iš tikybos pamokų grįžta susinervinusi, apsiverkusi, nes nuolat gauna vienetus ir pastabas.

Lenkijoje tikybos pamokos nėra privalomos, tačiau tėvai turi parašyti pareiškimą, kad nori, jog vaikas lankytų arba religijos, arba etikos pamokas.

Jeigu etikos pamokų mokykloje nėra, vaikai į tikybos pamoką neina.

Tėvas apskundė teismo sprendimą, privertusį jo dukrą lankyti tikybos pamokas, Apeliaciniam teismui, motyvuodamas, jog buvo pažeistas konstitucijos straipsnis apie tikėjimo laisvę.

Teismo sprendimą negailestingai sukritikavo Varšuvos universiteto religinės teisės profesorius Pawlas Boreckis.

Profesorius pareiškė, kad teismas visiškai ignoravo vaiko nuomonę, nors ji, tėvams nesutariant dėl tikybos, turėjo būti lemiama.

Teismą sukritikavo ir vaikų psichologė Natalia Minge – pareiškė, kad teismo sprendimas padarys mergaitei dar didesnę žalą. Ji per tikybos pamoką negalvos apie bendravimą su kitais vaikais, tik apie tai, kaip iškęsti pamoką.

Be to, pasak psichologės, Julia greičiausiai yra užsidariusi ir nebendraujanti ne todėl, kad nelanko tikybos pamokų, o dėl tėvų barnių ir skyrybų, į kurias vaikai reaguoja labai jautriai.

Dienraštis „Fakt“ šokiruojantį teismo sprendimą prilygino skandalingam Kališo vyskupijos skelbimui, kad tie tėvai, kurie vaiką nuspręs leisti ne į tikybą, bet į etiką, savo atžalą pasmerks atskyrimui nuo Bažnyčios.

Kilus pasipiktinimui vyskupija atšaukė pranešimą ir atsiprašė tikinčiųjų už neteisingą informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.