Prezidento rinkimams besiruošiančiame Kazachstane sulaikyta dešimtys protestuotojų

Kazachstano didžiausiame mieste Almatoje milicija trečiadienį sulaikė dešimtis demonstrantų, protestavusių prieš autoritarinį režimą, smerkusių artėjančius pirmalaikius prezidento rinkimus, esą panašius į valdžios paveldėjimo planą.

 Kazachstano didžiausiame mieste Almatoje milicija trečiadienį sulaikė dešimtis demonstrantų, protestavusių prieš autoritarinį režimą, smerkusių artėjančius pirmalaikius prezidento rinkimus, esą panašius į valdžios paveldėjimo planą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Kazachstano didžiausiame mieste Almatoje milicija trečiadienį sulaikė dešimtis demonstrantų, protestavusių prieš autoritarinį režimą, smerkusių artėjančius pirmalaikius prezidento rinkimus, esą panašius į valdžios paveldėjimo planą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-01 18:05

Mažiausiai 200 žmonių buvo susirinkę Almatos centriniame parke pasiklausyti aktyvistų, kritikavusių tris dešimtmečius trukusį prezidento Nursultano Nazarbaevo valdymą ir birželį vyksiančius rinkimus, per kuriuos pergalė prognozuojama jo artimam sąjungininkui.

Protestuotojai skandavo šūkius, tokius kaip „Šalin diktatūrą!“, „Mes turime pasirinkimą“ ir „Mes esame valdžia!“

Demonstrantai taip pat reiškė pasipiktinimą N. Nazarbaevo sąjungininką – 65 metų Kassymą-Jomartą Tokaevą, valdančiosios partijos praeitą mėnesį pasiūlytą kandidatu į prezidentus.

78 metų N. Nazarbaevas kovą apstulbino šalį, paskelbęs apie savo atsistatydinimą ir leidęs K.-J. Tokaevui jį pakeisti, iš pradžių – laikinai.

Daugelio nuomone, N. Nazarbaevas išliks užkulisiniu valdytoju šioje naftos turtingoje valstybėje, turinčioje 18 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

Jis turi konstitucijoje įtvirtintą garbės titulą „Elbasi“, verčiamą kaip „tautos lyderis“, ir išsaugojo keletą svarbių postų, įskaitant pirmininkavimą valdančiajai partijai „Nur Otan“ bei didelę įtaką turinčiai Saugumo tarybai.

Kazachstano milicija protestuotojus paprastai areštuoja dar prieš jiems susirenkant į demonstraciją, bet trečiadienį pareigūnai iš pradžių elgėsi santūriai, o triukšmingai ir nerami minia išaugo prisidedant praeiviams.

Vienas aukšto rango Almatos pareigūnas apie valandą derėjosi su demonstrantais ir sakė, kad teisėsaugininkai nieko nesuiminės.

„Niekas nieko nesuiminės“, – naujienų agentūrai sakė pareigūnas Sultanbekas Makezhanovas.

Tačiau kitas AFP korespondentas matė, kaip apie 50 demonstrantų buvo įgrūsti į milicijos mikroautobusus, kai ėjo iš parko – populiarios pasivaikščiojimų vietos tarp vietos šeimų.

Keli protestuotojai reiškė palaikymą uždraustai grupei „Kazachstano demokratinis pasirinkimas“, vadovaujamai į užsienį pasitraukusio N. Nazarbaevo oponento Mukhtaro Ablyazovo.

K.-J. Tokaevas, buvęs užsienio reikalų ministras, žadėjo tęsti Maskvos sąjungininko N. Nazarbaevo strateginį kursą.

Jis taip pat pasiūlė pervadinti Kazachstano sostinę Astaną Nur Sultanu.

Autoritariškai valdomame Kazachstane nesankcionuoti vieši susirinkimai yra draudžiami, bet leidimai rengti politines demonstracijas beveik niekada neišduodami.

Vakarų stebėtojai jokių Kazachstane vykusių rinkimų nėra pripažinę laisvais ir sąžiningais.

2015 metais perrinktas N. Nazarbaevas gavo beveik 98 proc. balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.