Prokurorai atvertė seną nužudymo bylą: kalėjime du dešimtmečius sėdi nekaltas žmogus?

Lenkijos Ščecino prokuratūra beveik po dviejų dešimtmečių siekia atnaujinti nužudymo bylą ir išlaisvinti nuteistąjį. Jeigu pavyks įrodyti, kad jis į kalėjimą pateko nekaltas, tai gali supurtyti visą sistemą.

Ščecino policijos pareigūnai tvirtino viską atlikę teisingai ir savo kaltės neįžvelgia.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ščecino policijos pareigūnai tvirtino viską atlikę teisingai ir savo kaltės neįžvelgia.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 1, 2019, 3:53 PM

Lenkas Arkadiuszas Kraska už grotų praleido jau 19 metų. Beveik prieš du dešimtmečius jis buvo nuteistas už dviejų žmonių nužudymą, tačiau dabar jo byloje – netikėtas posūkis. Ščecino prokuratūra pareiškė, jog yra pagrįstų abejonių, kad A.Kraska įvykdė nusikaltimą, todėl kreipėsi dėl jo išlaisvinimo.

Lenkas nuo pat pradžių teigė esąs nekaltas, o byla esą buvo suklastota. Jo kalte netiki netgi ir nužudytųjų artimieji, bet teismas prieš 19 metų nusprendė kitaip.

Nusikaltimas, dėl kurio nuteistas A.Kraska, įvykdytas 1999 m. rugsėjo 8 dieną. Lemtingąją dieną buvo nužudyti du žmonės. Vyras tikino, kad incidente jis nedalyvavo, o namie su savo partnere ir draugu žiūrėjo futbolo rungtynes. Tačiau teismas nepatikėjo nei jo, nei partnerės parodymais.

„Brolis verkė ir rėkė, kad to nepadarė. Klausė, ką dangsto teisėsauga suversdama kaltę jam“, – sakė A.Kraskos sesuo Dorota Berg.

Vienas nužudytųjų – Marekas – buvo A.Kraskos draugas.

Nužudytojo motina Ewa teigė taip pat netikinti, kad A.Kraska galėjo nušauti savo bičiulį.

„Nuo pat pradžių nujaučiau, kad visas šis teismo procesas yra surežisuotas. Tikiu, kad A.Kraska nekaltas“, – tvirtino nužudytojo motina.

Ščecino prokuratūra, panašu, dabar taip pat netiki, kad A.Kraska įvykdė nusikaltimą, ir kreipėsi dėl jo išlaisvinimo. Jei jiems pavyks įrodyti, kad vyras pateko į kalėjimą nekaltas, neabejojama, kad tai suduos stiprų smūgį Lenkijos teisėsaugos sistemai.

A.Kraska ir jo artimieji tvirtino, kad suversdami jam kaltę už dvigubą žmogžudystę policijos pareigūnai tiesiog dangstė vietos banditus, su kuriais turėjo ryšių. A.Kraska buvo pasirinktas esą todėl, kad praeityje taip pat buvo susijęs su nusikalstamu pasauliu, už vagystes yra sėdėjęs kalėjime.

Buvusi A.Kraskos partnerė Mirela Andersson teigė, kad policijos pareigūnai jai grasino ir vertė pasakyti, esą vyras lemtingąją dieną nebuvo su ja.

„Jie šaukė ant manęs, sakė, kad net ir už pinigus neištrauksiu A.Kraskos iš visos šios istorijos“, – prisiminė M.Andersson.

Netrukus po to ji išvyko iš Lenkijos, nes esą baiminosi dėl savo ir savo vaiko gerovės.

A.Kraska į kalėjimą pateko dėl liudininkų parodymų. Jie esą patvirtino matę vyrą nusikaltimo vietoje. Tačiau liudininkų tapatybės nebuvo atskleistos, policija tvirtino, kad jie liudijo anonimiškai.

Dabar A.Kraskos byla atverčiama iš naujo. Ščecino prokuratūra kreipėsi į Aukščiausiąjį teismą su prašymu nuteistąjį paleisti į laisvę. Kad ir kaip baigtųsi ši byla, panašu, kad net jei Ščecino policija veikė netinkamai, niekas už tai neatsakys, nes 1999 m. su šia byla dirbę pareigūnai jau pasitraukę iš pareigų.

Parengta pagal „TVN24“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.