Kipro policijos viršininkas neteko posto dėl „aplaidumo“ tiriant 7 moterų nužudymą

Kipro prezidentas Nikas Anastasiadis penktadienį atleido šalies policijos viršininką, augant visuomenės pasipiktinimui dėl beveik trejus metus neišaiškintų septynių užsieniečių moterų ir mergaičių nužudymų.

 Kiprą krečia skandalas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kiprą krečia skandalas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2019, 7:59 PM, atnaujinta May 3, 2019, 8:00 PM

Prezidentas laišku Zacharijui Chrisostomui, su kuriuo tekstu susipažino naujienų agentūra AFP, policijos viršininkui pranešė, kad nuo gegužės 7 dienos jo darbas užimamose pareigose bus „nutrauktas“.

Pasak N. Anastasiadžio, šis sprendimas buvo priimtas dėl „akivaizdaus aplaidumo ir policijos pareigų nevykdymo tiriant pranešimus apie dingusius asmenis“.

Pasak jo, dėl aplaidumo ši byla „nebuvo išnagrinėta laiku, nors buvo galima užkirsti kelią kai kuriems Kiprą sukrėtusiems siaubingiems nusikaltimams“.

Ketvirtadienį Kipro teisingumo ministras Jonas Nikolajus pranešė atsistatydinantis dėl beveik trejus metus netirtos bylos po to, kai prezidentas surengė susitikimą su Z. Chrisostomu.

Įtariamasis, įvardijamas kaip Kipro graikų armijos karininkas Nikas Metaksas, prisipažino dėl septynių žmogžudysčių. Anot žiniasklaidos, tai yra pirmoji žudiko maniako byla šioje saloje.

Kipro pareigūnai kaltinami, kad dėl aplaidumo ir rasistinių nuostatų nesiėmė reikiamų veiksmų ištirti minėtų moterų dingimo.

Nuo balandžio 14 dienos, kai turistai aptiko pirmosios aukos kūną, Nikosijos apylinkėse esančiuose dviejuose ežeruose ir prie jų buvo rasti iš viso dviejų filipiniečių, nepalietės ir dar vienos neidentifikuotos moters palaikai.

Penktadienį policijos pareigūnai vykdė paieškas į pietvakarius nuo Nikosijos esančiame dirbtiniame ežere, kur buvo rastas betoninis blokas, panašus į praeitą savaitgalį rastą viename maiše, iškeltame iš ežero su jame buvusiais palaikais.

Manoma, kad tai 36 metų Livios Blorentinos Bunea palaikai, nors oficialiai jie dar nebuvo identifikuoti.

Į pagalbą Kipro tyrėjams iš Didžiosios Britanijos atvykę detektyvai penktadienį turi išskristi iš salos.

Kilus visuomenės pasipiktinimui dėl bylos tyrimo Nikosijoje prie prezidentūros vyko protestai, o prezidentas N. Anastasiadis pažadėjo, kad vyriausybė praneš apie naujas priemones, kurių imsis užsieniečiams darbininkams apsaugoti.

Pasitraukiantis teisingumo ministras J. Nikolajas pareiškė, kad atsistatydina dėl „principų ir sąžinės“ priežasčių, bet pridūrė, kad asmeniškai nėra susijęs su beveik trejus metus netirta byla.

Tačiau Kipro opozicinės komunistinės partijos AKEL vadovas Andras Kiprianas priekaištavo, kad J. Nikolajas turėjo atsistatydinti anksčiau.

„Politinė atsakomybė būtų tada, jeigu jis būtų atsistatydinęs pirmą ar antrą dieną po šios istorijos atskleidimo“, – kalbėjo A. Kiprianas.

„Praėjus devyniolikai dienų, po didžiulio visuomenės pasipiktinimo ir spaudimo pasitraukti iš savo partijos... tai nebėra politinis sąmoningumas“, – sakė jis.

Penktadienį prezidentas taip pat susitiko su diplomatais iš ES nepriklausančių šalių, pateikusiais jam pasiūlymų, kaip geriausiai kontroliuoti darbininkus, atvykstančius iš trečiųjų šalių, nurodė Indijos pasiuntinys Kipre.

Indijos vyriausiasis komisaras R. K. Raghavanas žurnalistams sakė sulaukęs patikinimo, kad Nikosija imsis visų įmanomų priemonių, kad sustiprintų pasitikėjimą Kipre dirbančių užsieniečių, ypač darbininkų iš Indijos, Vietnamo, Šri Lankos ir Filipinų.

Tuo metu Kipro vyriausybės atstovas Prodromas Prodromus nurodė, kad prezidentas „išreiškė apgailestavimą dėl šių siaubingų nusikaltimų ir atsiprašė valstybės ir Kipro žmonių vardu šių šalių atstovų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: koks svarbiausias O. Scholzo vizito tikslas?