JAV valstybės sekretorius M. Pompeo nuvyko į Iraką dėl Irano atakų grėsmės

Irakas žada užtikrinti JAV interesų saugumą, antradienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo, nuvykęs į Bagdadą iš anksto neskelbto vizito ir išsakęs nuogąstavimų dėl Irano atakų, kurių gali būti įvykdyta „artimiausiu metu“ grėsmės.

 M. Pompeo netikėtai atšaukė planuotą vizitą Vokietijoje ir iš Europos atskrido keturias valandas trukusio apsilankymo Irake.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 M. Pompeo netikėtai atšaukė planuotą vizitą Vokietijoje ir iš Europos atskrido keturias valandas trukusio apsilankymo Irake.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2019, 10:18 AM

JAV diplomatijos vadovo viešnagė Bagdade pabrėžia Vašingtono pastangas daryti „maksimalų spaudimą“ Teheranui – svarbiam Jungtinių Valstijų priešininkui, bet Irako sąjungininkui.

M. Pompeo netikėtai atšaukė planuotą vizitą Vokietijoje ir iš Europos atskrido keturias valandas trukusio apsilankymo Irake, kur jis susitiko su prezidentu Barhamu Salehu ir premjeru Adeliu Abdel Mahdi.

„Kalbėjomės su jais, kaip svarbu Irakui užsitikrinti, kad jis būtų pajėgus tinkamai ginti amerikiečius šioje šalyje“, – po susitikimų žurnalistams sakė M. Pompeo.

„Jie abu suteikė patikinimų, kad supranta, jog tai yra jų atsakomybė“, – pridūrė jis.

M. Pompeo aiškino, kad atvyko į šią šalį, nes Irano pajėgos „didina savo aktyvumą“ ir pridūrė, kad atakų grėsmė yra „labai konkreti“.

Pasak diplomatijos vadovo, šiitiška respublika priešiškų veiksmų gali imtis „artimiausiu laiku“.

Jis atsisakė pateikti daugiau informacijos apie numanomą sąmokslą.

Šie M. Pompeo pareiškimai daugelio buvo įvertinti skeptiškai, o kai kurie įtakingi JAV demokratai reiškė nuogąstavimus, kad prezidento Donaldo Trumpo administracija siekia išprovokuoti karą su Iranu.

Pentagonas pranešė pasiuntęs į regioną kelis bombonešius B-52, galinčius nešti branduolinius ginklus.

Šis žingsnis yra atsakas į „naujus ir aiškius ženklus, kad Iranas ir iraniečiams pavaldžios pajėgos ruošiasi galimai atakai prieš JAV pajėgas“, pareiškė JAV Gynybos departamentas.

Sekmadienį Vašingtonas paskelbė pasiuntęs į regioną lėktuvnešio smogiamąją grupę, o JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas perspėjo, kad Vašingtonas atsakytų „negailestinga jėga“ į bet kokią Teherano ataką prieš Amerikos sąjungininkus regione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.