Venesuela teis nesėkmingą sukilimą parėmusius įstatymų leidėjus

Venesuela teis septynis įstatymų leidėjus, parėmusius nesėkmingą praėjusios savaitės sukilimą, kurį surežisavo opozicijos lyderis Juanas Guaido, antradienį nusprendė šalies Aukščiausiasis Teismas.

  Venesuela teis septynis įstatymų leidėjus, parėmusius nesėkmingą praėjusios savaitės sukilimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
  Venesuela teis septynis įstatymų leidėjus, parėmusius nesėkmingą praėjusios savaitės sukilimą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2019, 9:49 AM

Teismas savo pareiškime nurodė paprašęs generalinio prokuroro Tareko Williamo Saabo prižiūrėti „kriminalinį tyrimą“ dėl opozicijos deputatų „tėvynės išdavimo ir sąmokslo“.

Netrukus po šio pranešimo konstitucinė asamblėja, kuri iš esmės automatiškai pritaria režimui, panaikino šių septynių įstatymų leidėjų teisinę neliečiamybę.

„Kas dabar? Teismo procesas“, – sakė konstitucinės asamblėjos pirmininkas Diosdado Cabello – antra pagal daromą įtaką režimo figūra po prezidento Nicolas Maduro.

D. Cabello grėsmingai pridūrė, kad identifikuoti dar trys įstatymų leidėjai, kuriems bus taikomas toks pats procesas, bet jų vardų nenurodė.

Sąraše yra buvęs opozicijos kontroliuojamos Nacionalinės Asamblėjos pirmininkas Henry Ramosas Allupas.

J. Guaido, kurį Venesuelos laikinuoju prezidentu pripažįsta daugiau kaip 50 valstybių, pasmerkė sprendimą.

Vyriausybės „vienintelis atsakas... yra persekioti, nes jie nebevaldo, nes jie nebevadovauja“, sakė J. Guaido, kurio neliečiamybė buvo panaikinta balandžio 2 dieną.

„Šiandien šis parlamentas siūlo sprendimus, kurių režimas negali ir negalės duoti, štai kodėl jis jau nugalėtas“, – sakė J. Guaido per Nacionalinės Asamblėjos sesiją, į kurią žurnalistai nebuvo įleisti kariškių nurodymu.

Kiti įvardyti parlamentarai, kurių atžvilgiu vyks Aukščiausiojo Teismo tyrimas, yra Edgaras Zambrano, Luisas Florido, Marianela Magallanes, Simonas Calzadilla, Americo De Grazia ir Richardas Blanco.

Konstitucinė asamblėja yra sakiusi, kad sustabdys visų įstatymų leidėjų, parėmusių balandžio 30-osios sukilimą, neliečiamybę. Tas sukilimas išprovokavo dvi dienas trukusius smurtinius susirėmimus tarp saugumo pajėgų ir protestuotojų, pareikalavusius penkių gyvybių.

Dar dešimtys žmonių per neramumus buvo sužeisti, o daugiau kaip 233 asmenys buvo areštuoti.

Generalinis prokuroras T. W. Saabas atskirai yra sakęs, kad pareigūnai po sukilimo jau išdavė 18 arešto orderių „civiliams ir kariškių sąmokslininkams“.

JAV viceprezidentas didina spaudimą

Vašingtone JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as didindamas spaudimą Venesuelos režimui paskelbė, kad panaikinamos sankcijos N. Maduro atleistam žvalgybos vadovui generolui Christopheriui Figuerai.

Kalbėdamas Valstybės departamente M. Pence'as išreiškė viltį, kad Ch. Figueros perbėgimas įkvėps kitus Venesuelos aukšto rango pareigūnus palikti N. Maduro.

Vašingtonas „svarstys sankcijų panaikinimą visiems, kas parems konstituciją ir... teisinę valstybę, sakė M. Pence'as ir pridūrė: „Tikiuosi, kad veiksmai, kurių šiandien imasi mūsų šalis, paskatins kitus pasekti generolo Cristopherio Figueros pavyzdžiu.“

Tačiau Meksika atmetė tokį metodą, kaip ir Vašingtono kartojamą poziciją, kad „svarstomos visos galimybės“ nušalinti N. Maduro nuo valdžios, turint omenyje, kaip įsivaizduojama, karinę intervenciją.

Meksikos užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas perspėjo, kad karinė intervencija būtų „didelė klaida“.

„Laikomės kitokios nuomonės nei remiantys idėją dėl karinės intervencijos – kuri būtų didelė klaida – arba  žmonės, kurie tikisi, kad režimas bus nugalėtas tik sankcijomis, ar tie, kurie tik laukia, kol Venesueloje įvyks skilimas“, – sakė jis, kalbėdamas po M. Pence'o pareiškimo.

„Mums reikia demokratinio ir taikaus sprendimo“, – pabrėžė M. Ebrardas.

M. Pence'as užsiminė, kad Jungtinės Valstijos galėtų įvesti sankcijas Venesuelos teisėjams, jei jie pasinaudos teismu kaip „politiniu įrankiu režimui, uzurpuojančiam demokratiją, apkaltinančiam politinius kalinius ir propaguojančiam autoritarizmą“.

„Jei Aukščiausiasis Teismas Venesueloje negrįš prie savo konstitucinio mandato palaikyti teisinę valstybę, Jungtinės Amerikos Valstijos laikys visus 25 jo teisėjus atsakingais už savo veiksmus“, – sakė M. Pence'as.

Savo kalboje jis taip pat paskelbė, kad JAV karinio jūrų laivyno laivas ligoninė „USNS Comfort“ birželio mėnesį grįš penkių mėnesių misijai padėti kaimyninėms šalims, besirūpinančioms kai kuriais iš milijonų venesueliečių, pabėgusių iš savo šalies griūvant jos ekonomikai.

Tarptautinė kontaktinė grupė Venesuelos krizei spręsti, kuri susirinko Kosta Rikos sostinėje San Chosėje, paskelbė nusiųsianti į Venesuelą aukšto rango misiją stebėti humanitarinės pagalbos skirstymo ir skatinti dialogo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.