D.Trumpas paleido į laisvę nešlovę užsitraukusį žiniasklaidos magnatą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį suteikė malonę nešlovę užsitraukusiam žiniasklaidos magnatui Conradui Blackui, už sukčiavimą ir trukdymą teisingumui Jungtinių Valstijų kalėjime praleidusiam daugiau kaip trejus metus.

D.Trumpas ir anksčiau yra pasinaudojęs savo teise suteikti malonę nuteistiesiems, o jo kritikai sako, kad prezidento malonės sulaukia asmenys, remiantys jį arba jo idėjas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas ir anksčiau yra pasinaudojęs savo teise suteikti malonę nuteistiesiems, o jo kritikai sako, kad prezidento malonės sulaukia asmenys, remiantys jį arba jo idėjas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
C.Blacko teismai prasidėjo 2004 metais, kai jis buvo apkaltintas pasisavinęs dešimtis milijonų dolerių iš investuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
C.Blacko teismai prasidėjo 2004 metais, kai jis buvo apkaltintas pasisavinęs dešimtis milijonų dolerių iš investuotojų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 9:56 AM, atnaujinta May 16, 2019, 10:10 AM

„2007-aisiais prokurorai tvirtino, kad lordas Blackas įvykdė keletą sukčiavimo paštu ir trukdymo (teisingumui) veiksmų. Tačiau Jungtinių Valstijų Aukščiausiasis Teismas su tuo didžiąja dalimi nesutiko ir panaikino beveik visus kaltinimus jo byloje“, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime.

Jame C.Blackas, parašęs palankią JAV prezidentui knygą „Donald J. Trump: A President Like No Other“, vadinamas „verslininku ir mokslininku, itin daug prisidėjusiu prie verslo, politinės ir istorinės minties“.

C.Blacko teismai prasidėjo 2004 metais, kai jis buvo apkaltintas pasisavinęs dešimtis milijonų dolerių iš investavusiųjų į jam priklausiusį laikraščių leidybos koncerną „Hollinger International“.

Jis buvo priverstas atsisakyti „Hollinger International“ vadovo pareigų, kai buvo apkaltintas asmeniniams tikslams išleidęs milijonus dolerių, ypač kai 2000 metais pradėjo dalimis išpardavinėti Kanadoje ir Jungtinėse Valstijose leidžiamus leidinius.

Rašytojas ir istorikas C.Blackas nuolat tvirtino esąs nekaltas ir Kanadoje yra pateikęs virtinę ieškinių dėl šmeižto savo priešininkams, kuriuos kaltina sugriovus jo kadaise galingą žiniasklaidos imperiją.

Tačiau per ilgas teisines kovas, pasiekusias net JAV Aukščiausiąjį Teismą, jam nepavyko visiškai atgauti savo gero vardo.

Visgi C.Blackui pasisekė smarkiai sutrumpinti savo įkalinimo bausmę, teismams atmetus didžiąją dalį jam pareikštų kaltinimų.

Monrealyje gimęs C.Blackas atsisakė Kanados pilietybės 2001 metais po ginčo su tuometiniu premjeru Jeanu Chretienu, kuris buvo nepatenkintas Jungtinės Karalystės sprendimu suteikti Jungtinės Karalystės pilietybę turinčiam žiniasklaidos magnatui pero titulą.

Savo klestėjimo viršūnėje C.Blacko leidybos grupė buvo viena didžiausių žiniasklaidos imperijų pasaulyje, gaudavusi milijardus dolerių pajamų.

Į „Hollinger International“ korporaciją įėjo laikraščiai „Chicago Sun-Times“, „National Post“, leidžiamas Toronte, Londono „The Daily Telegraph“ ir Izraelio „Jerusalem Post“.

D.Trumpas ir anksčiau yra pasinaudojęs savo teise suteikti malonę nuteistiesiems, o jo kritikai sako, kad prezidento malonės sulaukia asmenys, remiantys jį arba jo idėjas.

Žiniasklaida skelbė, kad D.Trumpas svarstė galimybę suteikti malonę žmonėms, apkaltintiems arba nuteistiems Rusijos kišimosi į JAV rinkimus tyrime.

Pernai prezidentas suteikė malonę konservatyvių pažiūrų rašytojui Dineshui D'Souzai.

2014 metais D.D'Souza padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl bandymo paaukoti 20 tūkst. dolerių respublikonų rinkimų į Senatą kampanijai per fiktyvius rėmėjus. Teisiškai leistina suma, kurią gali paaukoti asmuo, tuo metu buvo 5 tūkst. dolerių.

D.D'Souza aštuonis mėnesius praleido „bendruomenės įkalinimo centre“ Kalifornijoje.

2017-aisiais D.Trumpas suteikė malonę prieštaringai vertinamam buvusiam Arizonos šerifui Joe Arpaio, pripažintam kaltu už neteisėtą imigrantų iš Lotynų Amerikos baudžiamąjį persekiojimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.