Europa ir JAV išardė 100 mln. JAV dolerių pavogusį kibernetinių nusikaltėlių tinklą

JAV ir Europos policija ketvirtadienį pranešė išaiškinusi didžiulį tarptautinį kibernetinių nusikaltėlių tinklą, kuris naudodamasis rusiška kenkėjiška programine įranga pavogė 100 mln. JAV dolerių (89 mln. eurų) iš dešimčių tūkstančių nukentėjusiųjų visame pasaulyje.

 Šis tinklas naudojo kenkėjišką įrangą „GozNym“ šešiose šalyse, įskaitant Vokietiją ir Bulgariją.<br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
 Šis tinklas naudojo kenkėjišką įrangą „GozNym“ šešiose šalyse, įskaitant Vokietiją ir Bulgariją.<br> PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2019, 5:23 PM

Dėl sukčiavimo prokurorai atliko tyrimus Gruzijoje, Moldavijoje, Ukrainoje ir JAV. Jungtinėse Valstijose apkaltinti penki rusai iki šiol slapstosi, pranešė  Europos policijos agentūra Europolas.

„Organizuotas nusikaltėlių tinklas, atsakingas už 100 mln. JAV dolerių (pasisavinimą) per kenkėjiškas atakas“ padarė nuostolių „daugiau nei 41 tūkst. nukentėjusiųjų, pirmiausia verslo įmonėms ir jų finansinėms institucijoms“, nurodė Europolas. 

Šis tinklas naudojo kenkėjišką įrangą „GozNym“ šešiose šalyse, įskaitant Vokietiją ir Bulgariją.

JAV Pensilvanijos vakarų apygardos generalinis prokuroras Scottas Brandy pareiškė, kad šiai operacijai reikėjo nematytų tarptautinių pastangų. 

„Nieko neįtariančios aukos Europoje ir Amerikoje manė, kad jie spragteli ant paprasto važtaraščio, bet iš tiesų jie taip suteikdavo slapčiausios informacijos programišiams“, – pridūrė S. Brady.  

Tarp penkių besislapstančių rusų yra kenkėjiškos programos kūrėjas, „prižiūrėjęs jos sukūrimą, gerinimą, valdymą ir skolinimą kitiems kibernetiniams nusikaltėliams“, – nurodė Europolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.