Rusijoje sukčiai įsisuko į vaikų talentų konkursą ir suklastojo rezultatus

Rusijos televizija ketvirtadienį atšaukė vienos populiaraus vaikų talentų konkurso rezultatus, tyrimui patvirtinus, kad balsavimas telefonu buvo klastojamas.

Rusijos vėliava<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Rusijos vėliava<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-16 22:42

Televizija „Pervyj kanal“, rodanti konkursą „Golos. Deti“ („Balsas. Vaikai“) paskelbė, kad „balsavimui buvo daromas išorinis poveikis, paveikęs šou rezultatus“. Ši negalutinė išvada buvo padaryta ištyrus tūkstančius skambučių ir SMS žinučių iš telefonų, kurie vėliau buvo išjungti.

Šis faktas yra itin apmaudus valstybinei televizijai, rodančiai daug pagal franšizę kuriamų laidų ir reguliariai transliuojančią „Eurovizijos“ dainų konkurso šou.

Praeitą mėnesį įvykęs Rusijos vaikų „Golos“ finalas sulaukė kontroversiškų vertinimų, kai vienos popžvaigždės duktė triuškinamai laimėjo, nors jos pasirodymą daugelis komentatorių vadino silpnesniu negu dviejų kitų finalininkų.

Pergalę iškovojusi 11-metė Mikela Abramova yra buvusios „Eurovizijos“ dalyvės Alsu duktė. Balsuojant po finalinio pasirodymo telefono skambučiais ir žinutėmis ji surinko 56,5 proc. balsų.

M. Abramovos pergalė nuvylė kai kuriuos komentatorius; spėliota, kad rezultatą galėjo nulemti jos motinos žinutės socialiniuose tinkluose.

„Pervyj kanal“ nurodė, kad analizės, atliktos tarptautinės bendrovės „„Group IB“, besispecializuojančios tirti aukštųjų technologijų nusikaltimus ir internetinį sukčiavimą“, preliminarios išvados yra pakankamos „anuliuoti projekto „Golos. Deti“ 6-ojo sezono finalo rezultatus“.

Televizija pabrėžė nė vieno iš vaikų nekaltinanti, bet pareiškė sugriežtinsianti balsavimo procedūras ir gegužės 24-ąją surengsianti pakartotinį finalinį pasirodymą, „dalyvaujant visiems finalininkams“.

Rusijos rodomo šou formatą yra sukūrusi olandų bendrovė „Talpa Media“ kaip suaugusiųjų talentų konkurso „The Voices“ („Balsas“) atitikmenį.

„Group IB“ nurodė nustačiusi, kad daug balsų buvo atiduota SMS žinutėmis už vieną kandidatą, bet jo neįvardijo.

Bendrovės duomenimis, daugiau kaip 8 000 žinučių buvo išsiųsta iš maždaug 300 numerių, priklausančių tam pačiam operatoriui ir tame pačiame regione.

Visi šie telefonai vėliau buvo išjungti.

Be to, daugiau kaip 30 tūkst. balsų buvo gauta skambinant telefonu, o „Group IB“ nurodė, kad tam tikriausiai buvo panaudoti botai – specialios programos.

„Pervyj kanal“ sprendimas išprovokavo buvusio Rusijos naftos magnato Michailo Chodorkovskio, tapusio balsingu prezidento Vladimiro Putino kritiku po atliktos 10 metų įkalinimo bausmės ir dabar gyvenančio Didžiojoje Britanijoje, ironišką pagyrimą.

„Norėčiau išgirsti, kaip „Pervyj kanal“ panašiai paviešina“ rinkimų klastojimo atvejus, sakė jis.

„Kaip pasimokėme, Rusijoje sąžiningų rinkimų nėra. Nė vienų“, – parašė vienas populiarus tinklaraštininkas, pasivadinęs „StalinGulag“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.