Australija balsuoja klimato politikos dominuojamuose rinkimuose

Australai šeštadienį balsuoja įtemptuose rinkimuose, galinčiuose tapti pirmaisiais pasaulyje, kurių rezultatus nulems klimato politikos klausimai.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2019, 9:47 AM, atnaujinta May 18, 2019, 10:00 AM

Prognozuojama, kad 16–17 mln. žmonių atiduos balsą visą žemyną užimančioje šalyje, o pergalę tikriausiai švęs iki šiol opozicijoje buvusi centro kairioji Leiboristų partija.

Melburne balsavęs galimas būsimasis ministras pirmininkas Billas Shortenas (Bilas Šortenas) atrodė neabejojantis, kad galės suformuoti daugumos vyriausybę, nes vėliausia gyventojų apklausa rodė, kad jo partijos persvara padidėjo.

„Šiandien yra žmonių diena, – sakė jis. – Ar tai būtų „demokratijos dešrelės“ pirkimas, ar vaikai gautų gabalėlį torto, ar dar kas nors – ir balsavimas.“

„Jeigu nutiktų taip, kad Australijos žmonės balsuotų norėdami sustabdyti chaosą ir balsuotų už veiksmus dėl klimato kaitos, būsime pasiruošę nuo rytojaus kibti į darbą“, – pridūrė jis.

Keliomis savaitėmis anksčiau atrodė, kad premjero Scotto Morrisono (Skoto Morisono) konservatyvioji Liberalų partija bus beviltiškai sutriuškinta.

Vis dėlto jam pavyko sumažinti atsilikimą, organizavus oponentų griežtos kritikos kampaniją, prie kurios prisidėjo ir įtakinga dešiniojo sparno žiniasklaida. Ši kampanija buvo daugiausiai orientuota į vyresnio amžiaus, turtingesnius rinkėjus, mat atėjus į valdžią leiboristams jiems veikiausiai bus taikoma mažiau mokesčių lengvatų.

Rinkimų išvakarėse S. Morrisonas prognozavo, kad šių rinkimų rezultatai bus „artimiausi, kokius esame matę per daug, daug metų“.

Tačiau pyktis dėl jo vyriausybės neveiklumo sprendžiant klimato kaitos lemiamas problemas gali nulemti balsavimo baigtį.

Dėl virtinės rekordinių potvynių, gamtinių gaisrų ir sausrų anksčiau buvę trečiaeiliai klausimai atsidūrė Australijos politinio diskurso centre.

Tradiciškai konservatyviuose kaimiškuose regionuose nuo klimato pokyčių kenčiantys ūkininkai reikalauja veikti. Tuo metu turtingesniuose priemiesčiuose įvykus kartų kaitai ekologijos klausimams daugiau dėmesio skiriantys kandidatai mina ant kulnų Liberalų partijos šulams.

Sidnėjaus šiaurinės apygardoje buvusiam ministrui pirmininkui  Tony Abbottui (Toniui Ebotui), kadaise pavadinusiam klimato pokyčius „nesąmone“, gresia netekti vietos parlamente, priklausiusią jam ilgiau kaip du dešimtmečius. Jį gali pakeisti nepriklausoma kandidatė Zali Steggall (Zali Stegal) – teisininkė ir kalnų slidinėjimo olimpinė medalininkė.

Balsavimui prasidėjus 8 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku ankstyvieji rinkėjai ėjo į vieną banglenčių sporto klubą pajūryje atiduoti savo balsų. Tuo metu savanoriai, vilkintys ryškiai oranžinius marškinėlius su šūkiu „Aš – klimato balsuotojas“, dalijo skrajutes.

„Esu susirūpinusi dėl klimato – ir kad Australija daro nepakankamai“, – naujienų agentūrai AFP sakė savanorė Catherine Willis (Ketrin Vilis).

B. Shortenas žadėjo, kad greitai priimtų įstatymą, reikalaujantį padidinti atsinaujinančių energijos šaltinių dalį šalies ūkyje. Liberalai savo ruožtu sako nerizikuosiantys trikdyti anglių kasyba ir deginimu pagrįstos ekonomikos, kad oras taptų švaresnis.

Australija yra viena didžiausių akmens anglių eksportuotojų pasaulyje; ši pramonė šalies šiaurės rytuose suteikia tūkstančius darbo vietų.

Pirmųjų balsavusių rinkėjų apklausų rezultatų tikimasi sulaukti maždaug 18 val. (11 val. Lietuvos) laiku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.