Politinis skandalas Austrijoje: pasisakė Kremlius, ministrai ruošiasi trauktis

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad korupcijos skandalas, supurtęs Austrijos kraštutinių dešiniųjų partiją ir nulėmęs vyriausybės griūtį, visiškai nėra susijęs su Rusija.

 D.Peskovas tikino, kad Rusija su šiuo skandalu nesusijusi. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 D.Peskovas tikino, kad Rusija su šiuo skandalu nesusijusi. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 S.Kurzas paskelbė apie išankstinius rinkimus. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Kurzas paskelbė apie išankstinius rinkimus. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 S.Kurzas paskelbė apie išankstinius rinkimus. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Kurzas paskelbė apie išankstinius rinkimus. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 20, 2019, 2:21 PM

„Tai istorija neturinti ir negalinti turėti nieko bendra su mumis“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, pateikęs pirmuosius oficialius Rusijos komentarus šia tema.

Skandalo priežastimi tapo penktadienį pasirodę pranešimai dviejuose Vokietijos leidiniuose ir paskelbtas slapta nufilmuotas Austrijos laisvės partijos (FPOe) kompromituojantis vaizdo įrašas.

Įraše, kurio kilmė nežinoma, matyti, kaip dabar jau atsistatydinęs vicekancleris Heinzas-Christianas Strache kalbasi su moterimi, įvardyta kaip Rusijos oligarcho Igorio Makarovo dukterėčia.

Jiedu aptarinėjo, kaip rusė galėtų investuoti Austrijoje, o H.-Ch. Strache užsimena apie galimybes mainais gauti valstybinių užsakymų.

Kilus skandalui H.-Ch. Strache atsistatydino, o kancleris Sebastianas Kurzas paskelbė pirmalaikius rinkimus.

„Iš tikrųjų nežinome, kas ta moteris – ar ji rusė, ar Rusijos pilietė“, – pridūrė jis.

Vaizdo įraše minimas oligarchas I. Makarovas sekmadienį sakė žurnalo „Forbes“ rusiškajam leidiniui esąs vienturtis ir nesiejamas „jokios kraujo giminystės“ su vaizdo įraše matoma moterimi.

„Aš jos visiškai nepažįstu“, – pabrėžė jis.

Vokietijos laikraštis „Die Welt“ rašo, kad nufilmuotas susitikimas veikiausiai buvo specialiai parengti spąstai įtakingam austrų politikui ir jo partijai, pasisakantiems už sankcijų Rusijai atšaukimą ir santykių su Maskva normalizavimą.

Pats H.-Ch. Strache sakė, kad jo pašnekovė buvo Latvijos pilietė. Kai kuriuose ankstesniuose žiniasklaidos pranešimuose ji buvo įvardyta kaip Aliona Makarova.

Leidiniai nurodė, kad įraše matyti, kaip H.-Ch. Strache ir jo bendrapartietis parlamentaras Johannas Gudenusas kalbasi su numanoma rusų verslininke, jog ji galėtų investuoti Austrijoje. Konkrečiai buvo aptariama galimybė perimti didžiausiu tiražu šalyje platinamo bulvarinio laikraščio „Krone Zeitung“ kontrolę.

H.-Ch. Strache leido suprasti, kad nauji savininkai galėtų atlikti „Krone“ redakcijos personalo pakeitimų ir pasinaudoti laikraščiu, kad padėtų FPOe rinkimų kampanijai.

Jis taip pat užsiminė, kad moteris tuomet galėtų tikėtis gauti valstybės užsakymų.

Vokietijos leidiniai nurodė, kad H-Ch. Strache tvirtino, jog „Krone“ redakcijos darbuotojai pokyčiams nesipriešins, nes „žurnalistai yra didžiausios kekšės mūsų planetoje“.

Šį vaizdo medžiagą paskelbę laikraščiai nurodė neturintys patikimos informacijos, kas organizavo kruopščiai parengtą slaptą susitikimo filmavimą vienoje prabangioje viloje Ibisos saloje.

Susitikimo metu H.-Ch. Strache dar nėjo kanclerio pavaduotojo pareigų. Susitikimą, kaip manoma, organizavo vienas iš politiko padėjėjų, mokantis rusų kalbą.

H.-Ch. Strache pripažino, kad toks susitikimas buvo, bet neigė kaip nors nusikaltęs.

Kaip praneša Vokietijos televizija „Welt“, per šeštadieninę spaudos konferenciją H.-Ch. Strache teigė nepadaręs jokio nusikaltimo ir tikino, kad per minėtą incidentą „elgėsi kaip mačo“ ir norėjo „padaryti įspūdį patraukliai moteriai“.

Jis tvirtino tapęs neteisėtomis priemonėmis surengtos „tikslingos politinės atakos auka“, tačiau pridūrė paliekąs vicekanclerio postą, kad išvengtų tolesnės žalos vyriausybei.

Anksčiau jis sakė „Sueddeutsche Zeitung“, kad „tą vakarą buvo vartojama daug alkoholio“ ir kad su pašnekove buvo sunku susikalbėti dėl „aukšto kalbos barjero“.

Pasirengę trauktis

Austrijos kraštutinių dešiniųjų ministrai pirmadienį buvo pasirengę palikti postus, korupcijos skandalui sužlugdžius koalicinę šalies vyriausybę.

Konservatorių stovyklai priklausantis kancleris Sebastianas Kurzas paragino surengti pirmalaikius rinkimus, kai šeštadienį, likus savaitei iki Europos Parlamento rinkimų, dėl kompromituojančio vaizdo įrašo atsistatydino jo pavaduotojas iš ultradešiniosios Laisvės partijos (FPOe) Heinzas-Christianas Strache.

Nuo tada žiniasklaida vis garsiau kalba, kad S. Kurzas nori, jog postą paliktų ir prieštaringai vertinamas kraštutinių kairiųjų vidaus reikalų ministras Herbertas Kicklis.

„Paliksime savo postus vyriausybėje, jei bus išvarytas vidaus reikalų ministras Herbertas Kicklas“, – sakė transporto, inovacijų ir technologijų ministras Norbertas Hoferis, sekmadienį perėmęs iš H.-Ch. Strache FPOe vairą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.