Politinis kriminalas turės didesnių padarinių: pokalbis sužlugdė vyriausybę

Po kilusio skandalo atsistatydino Austrijos vicekancleris Heinzas Christianas Strache, žlugo vyriausybė. Artėjant Europos Parlamento rinkimams politikas nebus vienintelė krizės auka.

Delikačias temas H.Ch.Strache (dešinėje) prie alkoholinių gėrimų laisvai aptarinėjo su nepažįstamais asmenimis.
Delikačias temas H.Ch.Strache (dešinėje) prie alkoholinių gėrimų laisvai aptarinėjo su nepažįstamais asmenimis.
S.Kurzas (dešinėje) po H.Ch.Strache pasitraukimo ragino skelbti rinkimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
S.Kurzas (dešinėje) po H.Ch.Strache pasitraukimo ragino skelbti rinkimus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 10:38 PM

Sniego baltumo namas ant kalvos keli kilometrai nuo Ibisos miesto. Trys kambariai, keturi miegamieji, lauko baseinas ir šalia stovintis atskiras svečių namas. Tai Ispanijai priklausančioje saloje galima išsinuomoti už 1000 eurų per naktį.

Grupelė žmonių 2017-ųjų liepos 24-ąją čia gėrė šampaną, valgė tuno tartarą, sušius ir kalbėjosi delikačiomis temomis – kaip gali užtikrinti, kad rusų investuotojai gautų užsakymų iš Austrijos verslo įmonių ir, svarbiausia, vyriausybės.

Politikai pakliuvo į spąstus

Jie mąstė plačiai ir niekas neatrodė neįmanoma. Kalbėjosi apie kazino licencijas, viešbučių pardavimą, greitkelių konstrukcijos užsakymus – viskas rusams. O bene svarbiausia tema – didžiausio tiražo Austrijos bulvarinio laikraščio „Kronen Zeitung“ kontrolės perėmimas.

Susitikime dalyvavo moteris iš Rusijos, iš Serbijos kilusi moteris ir trys austrai. Du iš jų tuo metu buvo pakeliui į politinę viršūnę – tai Austrijos laisvės partijos (FPO) vadovas H.Ch.Strache ir buvęs Vienos mero pavaduotojas bei FPO valdybos narys Johannas Gudenusas, kurio žmona, kilusi iš Serbijos, ir dalyvavo susitikime.

Informaciją apie šį susitikimą penktadienį kartu su 6 valandų trukmės slapta padarytu vaizdo įrašu paskelbė Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ ir dienraštis „Süddeutsche Zeitung“.

Susitikimo metu H.Ch.Strache buvo skeptiškas, pradžioje įtarinėjo, kad tai yra spąstai, tačiau teisingą FPO lyderio nuojautą ramino J.Gudenusas.

Susitikime buvo kalbama, kad „Kronen Zeitung“ redakcijoje gali lengvai įvykti pokyčiai ir laikraštis skelbtų FPO palankesnę informaciją.

„Keturiems žmonėms reikia parodyti duris ir priimti penkis naujus. Žurnalistai yra didžiausios kekšės pasaulyje“, – atsirišus liežuviui kalbėjo H.Ch.Strache.

Norėjo padidinti populiarumą

Vila, kurioje vyko susitikimas, buvo pilna kamerų ir klausymosi įrangos. Susitikime dalyvavusi rusė tikino, kad turi Latvijos pilietybę ir yra Aliona Makarova – turtingo rusų oligarcho dukterėčia, kuri yra pasirengusi Austrijoje investuoti „ne visai švarius“ 250 milijonų eurų.

H.Ch.Strache tikėjosi, kad daugiau nei ketvirtadalį austrų pasiekianti laikraščio informacija padės jam užsiauginti populiarumą ir aplenkti apklausose pirmavusį Austrijos žmonių partijos (OVP) lyderį Sebastianą Kurzą.

Praėjus trims mėnesiams po minėto pokalbio austrai keliavo prie balsadėžių ir rinko žemesniuosius parlamento rūmus.

Praėjus dar dviem mėnesiams H.Ch.Strache tapo Austrijos vicekancleriu, o J.Gudenusas – partijos parlamentinės grupės vadovu.

FPO tapo rinkimus laimėjusios OVP ir naujojo kanclerio S.Kurzo koalicijos partneriais.

Politinis Austrijos kriminalas

Paviešinti įrašai Austrijoje sukėlė didžiulį skandalą. Jie parodė tikrąsias valdžioje esančių politikų pažiūras ir jų pasiryžimą siekti pergalės su rusiškais pinigais. Tai, kokius pažadus jie davė Ibisoje, gali būti laikoma kriminaliniu nusikaltimu.

Vaizdo įrašus žiniasklaidai paviešinusio asmens tapatybė nėra atskleidžiama, tačiau pašaliniai ekspertai patvirtino jų autentiškumą. Neaišku, kas sugalvojo šią pasalą austrų politikams ir kokie buvo tų žmonių interesai.

Šeštadienį H.Ch.Strache neigė vykdęs įstatymams prieštaraujančią veiklą, tačiau kartu pranešė atsistatydinantis iš einamų pareigų ir atsiprašė visų žmonių, kuriuos nuvylė savo elgesiu.

Pokalbius susitikime iš rusų į vokiečių kalbą vertęs J.Gudenusas taip pat paskelbė apie atsistatydinimą.

S.Kurzas priėmė vicekanclerio atsistatydinimą ir, pareiškęs, kad „FPO žaloja Austrijos reputaciją“, rekomendavo prezidentui paskelbti išankstinius parlamento rinkimus. Jie įvyks šių metų rugsėjį.

Poveikis bus didesnis

Dviejų politikų pasitraukimas ir valdančiosios koalicijos griūtis nėra vienintelis šios istorijos rezultatas. Tikėtina, kad po kelių dienų vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose kraštutinės dešinės partijų palaikymas gali smukti.

FPO yra svarbi Italijos vicepremjero Matteo Salvini RP rinkimams buriamo nacionalistinių ir populistinių jėgų aljanso dalis. Bet šeštadienį H.Ch.Strache, užuot dalyvavęs judėjimo renginyje Milane, turėjo atsiprašinėti savo tautiečių.

Tuo metu ir kitų Europos šalių politikai nori pasinaudoti Austrijoje kilusiu skandalu, kad sumažintų savame kieme stiprėjančių kraštutinės dešinės jėgų populiarumą.

Vokietijos Krikščionių demokratų sąjungos lyderė Annegret Kramp-Karrenbauer pareiškė, kad po šios istorijos „tokiems žmonėms neturi būti leidžiama dalyvauti priimant Europos valstybių sprendimus“.

Kiti politikai Europos taip pat buvo už kraštutinės dešinės partijų įtraukimo į koalicijas pabaigą. Tuo metu analitikai tvirtina, kad iš šios istorijos laimėtoju greičiausiai išeis S.Kurzas ir OVP, kuri dabar galės dar labiau sustiprinti savo pozicijas ir laimėti rugsėjį vyksiančius rinkimus.

Parengta pagal „Der Spiegel“, „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.