Švedijos teismo posėdis dėl J. Assange'o sulaikymo numatomas birželio 3-ąją

Švedijos teismas antradienį paskelbė, kad birželio 3 dieną svarstys, ar sulaikyti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą dėl įtarimų išžaginimu.

Švedijos teismas antradienį paskelbė, kad birželio 3 dieną svarstys, ar sulaikyti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą dėl įtarimų išžaginimu.<br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
Švedijos teismas antradienį paskelbė, kad birželio 3 dieną svarstys, ar sulaikyti vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „Wikileaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą dėl įtarimų išžaginimu.<br>PA Pictures/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2019, 5:55 PM

Tai būtų pirmas žingsnis siekiant jo ekstradicijos iš Jungtinės Karalystės į Švediją.

Upsalos rajono teismas nurodė, kad paskirdamas posėdžio datą atsižvelgė „ir į sparčios procedūros reikalavimą, ir į įtariamojo teisę parengti savo gynybą“.

Švedijos valstybinės prokuratūros direktoriaus pavaduotoja Eva- Marie Persson pirmadienį pateikė teismui prašymą sulaikyti J. Assange'ą dėl įtariamo išžaginimo 2010 metais.

Šiuo metu jis yra kalinamas JK. Australų aktyvistas, prieš septynerius metus pasiprašęs prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, buvo suimtas balandžio 11-ąją, Kitui atšaukus jam suteiktą politinį prieglobstį ir išdavus britų pareigūnams. Jam buvo skirta 50 savaičių įkalinimo bausmė už Jungtinės Karalystės teismo nustatytų paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimą.

Asmens sulaikymas už akių yra standartinė Švedijos teisinės procedūros dalis, jei įtariamojo nėra šalyje arba jo buvimo vieta nežinoma.

Ekvadoro ambasadoje Londone J. Assange'as buvo pasislėpęs norėdamas išvengti išdavimo Švedijai.

Po jo arešto Britanijoje švedų pareigūnai praėjusią savaitę nusprendė atnaujinti tyrimą dėl įtariamo 2010 metų išžaginimo. Tyrimas buvo nutrauktas 2017 metais, tuometinei Švedijos valstybinės prokuratūros direktorei Marianne Ny nusprendus, kad toliau tęsti tyrimo neįmanoma, nes prieglobstį Ekvadoro ambasadoje gavęs J. Assange'as buvo nepasiekiamas.

Jei Švedijos teismas patenkins prašymą dėl sulaikymo, E.-M. Persson išduos J. Assange'o Europos arešto orderį ir paprašys jo perkėlimo į Švediją.

J. Assange'o ekstradicijos prašymą jau yra pateikusios Jungtinės Valstijos, kurios jį kaltina įsilaužimu į kompiuterį.

E.-M. Persson sakė, kad britų pareigūnai spręs, kurios šalies ekstradicijos prašymą patenkinti pirmiausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.