Nematomas politikas ruošiasi pergalei: niekas nematė dvejus metus

Daugumą politikų prieš rinkimus galima matyti kone kiekviename žingsnyje, tačiau bulgaras Deljanas Pejevskis nėra kaip kiti politikai. Jį į parlamentą išrinkę bulgarai politiko nematė jau dvejus metus.

Parlamentaro D.Pejevskio bulgarai viešumoje nematė nuo 2017-ųjų balandžio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Parlamentaro D.Pejevskio bulgarai viešumoje nematė nuo 2017-ųjų balandžio.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 3:22 PM, atnaujinta May 26, 2019, 11:47 AM

D.Pejevskis pasirodė pirmajame naujai išrinkto parlamento posėdyje 2017-ųjų balandžio 17-ąją ir po to jo beveik niekas nebematė.

Dabar Bulgarijos žiniasklaidos magnatui vėl žadama pergalė – šį kartą Europos Parlamento rinkimuose, nepaisant to, kad jis nedalyvavo jokiame su rinkimais susijusiame renginyje.

Partijai „Judėjimas už teises ir laisves“ priklausantis politikas yra antras kandidatų sąraše ir greičiausiai bus išrinktas į EP, nes jo atstovaujamą partiją palaiko 10 proc. bulgarų. Bet tai kelia dalies bulgarų pasipiktinimą.

„Šis klausimas yra itin svarbus visuomenei, nes jis susijęs su artėjančių rinkimų teisėtumu. Negalima daryti teisėto pasirinkimo, jeigu sąrašuose yra neteisėti kandidatai“, – laiške Bulgarijos premjerui Boiko Borisovui rašė nevyriausybinė organizacija „Kovotojas“.

Jos atstovai tvirtina, kad 38 metų politikas galbūt net negyvena Bulgarijoje ir šiuo metu yra apsistojęs Dubajuje, tačiau gauna visą parlamentaro algą. D.Pejevskio nematomumas viešumoje gal ir nebūtų problema, tačiau jis turi didelių verslo interesų.

Jam priklauso šeši šalies laikraščiai, kurie sudaro 80 proc. visos šalies spaudos, ir daugelis naujienų portalų. Verslininko turtai ir nuo 2009-ųjų turimas parlamentaro statusas ne kartą kėlė nerimą tarp skaidrumą šalyje kontroliuojančių organizacijų.

„Reporteriai be sienų“ teigia, kad žiniasklaidos laisvės klausimu Bulgarija užima paskutinę vietą tarp ES valstybių.

„Korupcija ir žiniasklaidos, politikų bei oligarchų ryšiai yra plačiai išsikeroję Bulgarijoje. Ryškiausias tai įkūnijantis asmuo yra D.Pejevskis“, – 2018-aisiais teigė organizacijos atstovai.

Tiesa, 2018-aisiais Bulgarijos antikorupcijos tarnyba tyrė D.Pejevskio verslo įmonių veiklą iki 2003 metų ir nerado jokios nelegalios veiklos. Tačiau Sofijos universiteto profesorius Danielis Smilovas tvirtina, kad ir be nelegalių veiksmų jis savo kontroliuojamoje žiniasklaidoje dažnai kritikuoja oponentus.

„Po kurio laiko žmonės pradeda nebekreipti dėmesio į jam skiriamą kritiką. Net ir nelankydamas parlamento posėdžių jis visuomenėje yra matomas kaip politikas ir turi realių šansų būti perrinktas“, – teigė D.Smilovas.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude’as Junckeris tvirtina, kad EP narių lankomumas – rimta problema. Bulgarijos europarlamentarai yra vieni iš prasčiausiai lankančių posėdžius.

D.Pejevskis į EP buvo išrinktas jau 2014-aisiais, tačiau šios pozicijos neužėmė tvirtindamas, kad nori susigrąžinti tuo metu kilusių skandalų sužlugdytą reputaciją.

Parengta pagal „Radio Free Europe“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą