Aš ne anglų filologė: naujoji Estijos ministrė užsienyje kalbės tik estiškai

Naujai iškepta Estijos tarptautinės prekybos ir informacinių technologijų ministrė Kert Kingo tikisi į vizitus užsienyje vykti kuo rečiau, o jei vis dėlto reikės – ten kalbėti tik estiškai.

Aš ne anglų filologė: naujoji Estijos ministrė užsienyje kalbės tik estiškai.<br> AFP nuotr.
Aš ne anglų filologė: naujoji Estijos ministrė užsienyje kalbės tik estiškai.<br> AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 7:17 PM, atnaujinta May 24, 2019, 7:20 PM

Kitą trečiadienį ministrė turės vykti į Otavą, kur susitiks su Kanados prekybos ministerijos atstovais. Pasak pačios K. Kingo, Otavoje vyks aukščiausio rango ministrų susitikimas. „Kažkas susiję su atvira valstybe“, – K. Kingo cituoja estų laikraštis „Postimees“.

Estijos nacionalistų partijos EKRE iškelta K. Kingo tikino, kad viso vizito Kanadoje metu jis bendraus tik estiškai.

„Kalbėsiu su vertėjo pagalba. Man atrodo, teisinga kalbėti estiškai, aš taip nusprendžiau. Daugelio šalių atstovai kalba savo kalbomis ir tai atitinka mūsų partijos požiūrį“, – savo sprendimą aiškino K. Kingo.

Paklausta, ar moka anglų kalbą, kuri Kanadoje yra viena iš dviejų oficialių kalbų (kita – prancūzų), ministrė pareiškė, kad jos sprendimas naudotis vertėjo paslaugomis nėra susijęs su tuo, kad ji nemoka anglų kalbos.

„Tai mano sprendimas. Aš negaliu pasakyti, kad aš anglų filologė, tačiau normalu, kai kiekvienas žmogus kalba sava kalba“, – sakė K. Kingo.

Taip pat, pabrėžė ministrė, ji sieks kuo rečiau vykti į užsienį ir, jei tai bus įmanoma, į vizitus deleguoti kitus Tarptautinės prekybos ir informacinių technologijų ministerijos atstovus.

„Aš važiuosiu tik kraštutiniais atvejais ir, jei įmanoma, užsienio vizitus skirsiu kitiems“, – žurnalistams kalbėjo ministrė.

K. Kingo teigimu, ji visgi moka užsienio kalbą – rusų, tačiau šia kalba bendraujant jai gali kilti nesklandumų su profesine leksika.

„Tai ateis su laiku“, – sakė ministrė ir dar kartą pabrėžė: „Estijos ministrai užsienyje turi kalbėti estiškai.“

Vis dėlto K. Kingo pripažino planuojanti mokytis anglų kalbos kursuose, kadangi šios kalbos, sakė ji, niekada nesimokiusi.

Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis sausį taip pat sulaukė kritikos dėl to, kad susitikime su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu spaudos konferencijoje bendravo lietuvių kalba, tačiau pats premjeras tame nematė nieko blogo. Pasak jo, lietuvių kalba ir toliau bus vartojama per oficialius susitikimus.

„Oficiali kalba yra lietuvių kalba, ji turi būt vartojama ir bus vartojama per oficialius susitikimus (...) Apsispręs žmonės, kokios premjero ar prezidento rinkimuose jie nori. Ar nori anglų kalbos mokytojo, ar vokiečių kalbos mokytojo, ar kažkokio kitokio, tai yra apsisprendimo reikalas“, – sausio pabaigoje sakė premjeras, bet patikino, kad anglų kalbą jis mokosi ir diplomatiniuose susitikimuose ja kalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.