D. Trumpas į Artimuosius Rytus siunčia 1,5 tūkst. papildomų karių

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį paskelbė, kad į Artimuosius Rytus išsiųs 1,5 tūkst. papildomų karių.

JAV kariai Sirijoje.<br>Reuters/Scanpiz nuotr.
JAV kariai Sirijoje.<br>Reuters/Scanpiz nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2019, 10:25 PM

Jo teigimu, tų karių vaidmuo bus „daugiausia apsauginis“. Tai jis pareiškė bendraudamas su žurnalistais prie Baltųjų rūmų prieš išvykdamas vizito į Japoniją.

„Norime apsaugos Artimuosiuose Rytuose, – kalbėjo prezidentas. – Siųsime palyginti nedaug karių,.. apie 1 500 žmonių.“

JAV šį mėnesį pradėjo stiprinti savo pajėgas Persijos įlankos regione, reaguodamos į, jų teigimu, Irano keliamą grėsmę.

Anksčiau penktadienį D. Trumpo administracija informavo Kongresą apie planus stiprinti pajėgas Artimuosiuose Rytuose.

Dokumente, kurio kopiją gavo naujienų agentūra AP, sakoma, kad artimiausiomis savaitėmis į regioną bus išsiųsta „maždaug“ 1 500 karių, kurių „pareigos ir veikla pirmiausia bus gynybinio pobūdžio“.

Be kita ko, į Persijos įlankos regioną Pentagonas siunčia žvalgybos orlaivių, naikintuvų, taip pat oro erdvės gynybos sistemų „Patriot“.

„Tai yra protingas atsakas į tikėtinas Irano grėsmes“, – tvirtino laikinasis gynybos sekretorius Patrickas Shanahanas (Patrikas Šanahanas).

Pentagono pareigūnai sako, kad JAV pajėgos regione stiprinamos reaguojant į naujausius incidentus, kurie, JAV žvalgybos teigimu, buvo susiję su Irano lyderiais.

Praėjusią savaitę Bagdado „žaliojoje zonoje“ – įtvirtintame vyriausybės įstaigų ir ambasadų rajone – nukrito reaktyvinis sviedinys, per mįslingas „diversijas“ netoli Jungtinių Arabų Emyratų Fudžairos uosto buvo apgadinti keturi laivai, o prieš svarbų Saudo Arabijos naftotiekį dronų ataką surengė Irano palaikomi Jemeno husių sukilėliai.

D. Trumpas žada apeiti Kongresą, kad galėtų pardavinėti ginklus Rijadui ir Abu Dabiui

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija amerikiečių įstatymų leidėjus informavo, jog dėl Irano keliamos grėsmės ketina apeiti vieną būtiną procedūrą Kongrese, kad galėtų pardavinėti ginklus Saudo Arabijai ir Jungtiniams Arabų Emyratams, penktadienį paskelbė vienas senatorius

„Žengdamas šį žingsnį prezidentas naikina produktyvius, ištisus dešimtmečius veikusius Kongreso ir vykdomosios valdžios santykius dėl ginklų pardavimo“, – pareiškė demokratų senatorius Robertas Menendezas (Robertas Menendesas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.