Aukcione pasiūlė įsigyti garsaus laivo detalių

„Titaniko“ broliu vadinamame laive „Britannic“ buvusių daiktųgalėjo įsigyti kiekvienas norintis – jie buvo parduodami aukcione Airijoje. Tiesa, tam reikėjo pakloti nemenką sumelę.

1911 m. pradėjęs plaukioti laivas nuskendo 1916 metų lapkritį netoli Graikijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
1911 m. pradėjęs plaukioti laivas nuskendo 1916 metų lapkritį netoli Graikijos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 12:56 PM

Tie, kuriuos žavi laivai ir kurie savo namuose nori turėti dalį medinių „Britannic“ laivo vidaus konstrukcijų, galėjo pasivaržyti dėl jų aukcione.

Už pirmosios klasės poilsio kambario ir antrosios klasės bibliotekoje buvusius daiktus planuota gauti 500 tūkst. eurų sumą.

Medinė laivo konstrukcija praeityje jau buvo parduota ir rekonstruota į barą vienuose Dublino namuose.

„Mes sulaukėme didelio susidomėjimo iš viso pasaulio. Nemažai žmonių, gyvenančių Belfaste, atvyko likus kelioms dienoms iki aukciono apžiūrėti siūlomų įsigyti daiktų“, – sakė aukciono organizatorius Niallas Mullenas.

Šios medinės konstrukcijos buvo iškeltos iš laivo dar 1914 m., likus dvejiems metams iki to, kai jis nuskendo.

Toks sprendimas buvo priimtas todėl, kad Pirmojo pasaulinio karo metu „Britannic“ buvo naudojamas kaip laivas-ligoninė.

1911 m. pradėjęs plaukioti laivas nuskendo 1916 metų lapkritį netoli Graikijos. „Britannic“ sprogo nuo plaukiojančios minos, kurią paliko povandeninis laivas „U-73“.

Skirtingai negu per „Titaniko“ katastrofą, iš „Britannic“ buvo išgelbėta didžioji dalis – 1036 žmonės – iš 1066 buvusiųjų laive.

„Britannic“ laive buvę prabangūs baldai ir furnitūra buvo parduoti aukcione Belfaste dar 1919 m. Puošnios medžio konstrukcijos, buvusios pirmosios klasės poilsio kambaryje ir antrosios klasės bibliotekoje, buvo panaudotos „La Scala“ teatro ir operos rūmų puošybai Dubline.

Tačiau 1972 m. pastatas buvo nugriautas, o medinės konstrukcijos iškeliavo į privačias rankas. Dabar pardavėjas tikėjosi, kad jam pavyks rasti „Britannic“ laivo gerbėjų, kurie jomis papuoš savo namus.

„Pardavėjas tikėjosi, kad atsiras pirkėjas iš Šiaurės Airijos, nes taip laivo dalys iškeliaus ten, kur jos ir buvo pagamintos“, – teigė N.Mullenas.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas