Madagaskaras renka naują parlamentą

Madagaskare pirmadienį vyksta parlamento rinkimai, laikomi naujausiu etapu užsitęsusiame aršiame konflikte tarp prezidento Andry Rajoelinos ir jo ilgamečio varžovo Marco Ravalomananos.

 Madagaskare pirmadienį vyksta parlamento rinkimai, laikomi naujausiu etapu užsitęsusiame aršiame konflikte tarp prezidento Andry Rajoelinos ir jo ilgamečio varžovo Marco Ravalomananos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Madagaskare pirmadienį vyksta parlamento rinkimai, laikomi naujausiu etapu užsitęsusiame aršiame konflikte tarp prezidento Andry Rajoelinos ir jo ilgamečio varžovo Marco Ravalomananos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 27, 2019, 12:29 PM

Gruodį pralaimėjęs kovą dėl prezidento posto, M. Ravalomanana aktyviai įsitraukė į parlamento rinkimų kampaniją ir agitavo rinkėjus balsuoti už jo partijos TIM („Tiako I Madagasikara“ – „Myliu Madagaskarą“) kandidatus. Jis tvirtino esąs ryžtingai nusiteikęs laimėti šiuos rinkimus, kuriuos vadina trečiuoju savo konflikto su prezidentu A. Rajoelina turu.

M. Ravalomanana ir A. Rajoelina nuo XXI amžiaus pradžios dominavo Madagaskaro politinėje arenoje. Būta laikotarpių, kai jie bendradarbiavo, tačiau visgi dažniausiai atsidurdavo priešingose barikadų pusėse ir varžydavosi dėl aukščiausių postų.

„Esame šiek tiek nusivylę prezidento rinkimų rezultatais, tačiau dabar turime susiimti“, – sakė M. Ravalomanana savo šalininkams prasidedant parlamento rinkimų kampanijai.

„Esame nugalėtojai, nesileisime būti sumušti“, – anksčiau šį mėnesį sakė jis.

A. Rajoelina taip pat nesėdėjo sudėjęs rankų – jis aktyviai keliavo po šalį ir bendravo su rinkėjais.

„Uoliai dirbame, kad pakeistume Madagaskaro žmonių gyvenimus ir užtikrintume mūsų šalies vystymąsi“, – praėjusią savaitę parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ po apsilankymo šalies šiaurėje esančiame Ancirananos mieste.

Du mėnesiai gatvių protestų

Sostinės Antananaryvo pastatai apklijuoti rinkimų plakatais, gatvėmis važinėja sunkvežimiai su garsiakalbiais, per kuriuos rinkėjai agituojami eiti balsuoti, o savanoriai dalija marškinėlius su kandidatų atvaizdais.

Rinkimai šioje Indijos vandenyno saloje vyksta po dar vieno nestabilumo laikotarpio, per kurį M. Ravalomanana ir A. Rajoelina pernai trumpam atidėjo į šalį savo nesutarimus ir drauge vadovavo pasipriešinimui naujiems rinkimų įstatymams, inicijuotiems tuometinio prezidento Hery Rajaonarimampianinos.

Po du mėnesius trukusių gatvių protestų žlugo šalies vyriausybė, o H. Rajaonarimampianina prezidento rinkimuose liko trečias, smarkiai atsilikęs nuo savo konkurentų M. Ravalomananos ir A. Rajoelinos.

„Nusivyliau, kad mūsų partijos lyderis nelaimėjo prezidento rinkimų, bet nesėkmė mus motyvavo ryžtingai siekti daugumos parlamente“, – sakė TIM kandidatas verslininkas Feno Ralambomanana.

„Mums reikia daugumos, kad ateinančius penkerius metus užtikrintume stabilumą ir neleistume kilti politiniam karui“, – sakė A. Rajoelinos palaikoma kandidatė, populiari dainininkė Aina Rafenomanantsoa.

„Madagaskaro žmonėms nereikia vėl visa tai išgyventi“, – kalbėjo ji.

Visgi abejojama, ar pirmadienio rinkimai užtikrins stabilumą, kurio tvirtina siekiantys visi politikai. Iš 800 kandidatų, pretenduojančių į 151 vietą parlamente, beveik pusė tūkstančio dalyvauja rinkimuose kaip nepriklausomi kandidatai.

„Nepriklausomi kandidatai laimės daug vietų... nes daugelis rinkėjų nori sumažinti A. Rajoelinos ir M. Ravalomananos stovyklų įtaką“, – naujienų agentūrai AFP sakė politologas Tohavina Ralambomahay.

„Jei parlamente bus labai daug nepriklausomų kandidatų, formuosis kintančio pobūdžio daugumos, o tai savo ruožtu skatins korupciją ir politinį nestabilumą“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.