Lenkiją krečia tragedija: iš mokyklos išmestas mokinys grįžo su pistoletu ir granatomis

Šūviai ir sprogimai mokykloje – scenarijus, kuris dažniau pasitaiko JAV, bet ne Lenkijoje. Tačiau jau antras per tris savaites toks incidentas ne juokais sukrėtė Lietuvos kaimynę.

 Po kruvinų įvykių Varšuvos mokykloje ir buvusio mokinio išpuolio mokymo įstaigoje Bžescėje valdžia sieks užtikrinti didesnį moksleivių saugumą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Po kruvinų įvykių Varšuvos mokykloje ir buvusio mokinio išpuolio mokymo įstaigoje Bžescėje valdžia sieks užtikrinti didesnį moksleivių saugumą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Po kruvinų įvykių Varšuvos mokykloje ir buvusio mokinio išpuolio mokymo įstaigoje Bžescėje valdžia sieks užtikrinti didesnį moksleivių saugumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Po kruvinų įvykių Varšuvos mokykloje ir buvusio mokinio išpuolio mokymo įstaigoje Bžescėje valdžia sieks užtikrinti didesnį moksleivių saugumą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“ iš Varšuvos

May 29, 2019, 6:12 PM, atnaujinta May 29, 2019, 6:13 PM

Prieš tris savaites Lenkiją sukrėtė tragedija vienoje Varšuvos mokykloje, kur peiliu ginkluotas penkiolikametis paauglys mirtinai subadė metais vyresnį moksleivį.

Pedagogams ir sociologams apgailestaujant, kad tai pirmas mirtinas moksleivių konfliktas šalies mokyklose, šį pirmadienį tautiečius pribloškė pranešimas apie šaudynes ir sužeistus mokinius Bžescės miestelio mokykloje.

Buvo pašalintas iš mokyklos

Aštuoniolikametis Marekas N., prieš pusmetį pašalintas iš mokyklos, pirmadienio ryte įsiveržė į buvusią savo mokymo įstaigą su pistoletu ir savadarbėmis granatomis.

Vaikinas koridoriuje ėmė šaudyti į panikos apimtus mokinius, mėtyti dūmines ir garsines petardas, į kurias prikišo vinių, šukių.

Užpuoliko paleistos kulkos sužeidė vienuolikos metų mergaitę bei mokyklos valytoją.

Pastaroji buvo sužeista į pilvą ir operuota vietos ligoninėje, o mergaitei kulkos pataikė į blauzdą ir krūtinę, ji medikų sraigtasparniu buvo nugabenta į regioninę ligoninę, jai buvo atlikta sudėtinga operacija.

Kaip pranešė medikai, nė vienos iš sužeistųjų gyvybei pavojus nebegresia.

Drąsiai pasirodė sargas

Bydgoščiaus rajono policijos atstovė Monika Chlebic pareiškė, kad užpuolimo pasekmės galėjo būti gerokai tragiškesnės, jei ne mokyklos sargas, kuris siaubingo išpuolio akivaizdoje parodė didelę drąsą bei šaltą protą ir nuginklavo užpuoliką.

Po užpuolimo pamokos mokykloje buvo nutrauktos, policija mokinius evakavo į sporto salę, iškvietė tėvus ir perdavė jiems vaikus.

Policijos atstovė M.Chlebic žiniasklaidai papasakojo, kad areštuotas Marekas N. pastarąjį pusmetį gydėsi psichiatrijos ligoninėje, o anksčiau joje irgi kelis kartus gulėjo.

Paaiškėjo ir tai, jog likus trims dienoms iki užpuolimo Marekas N. viename iš socialinių tinklų parašė, kad „svarstau apie šaudynes mokykloje ir žudynes Lenkijoje“.

Iš mokyklos Marekas N. buvo pašalintas po to, kai praėjusių metų liepą į mokyklos teritoriją atėjo su peiliu rankoje ir jį nuginklavo į įvykio vietą iškviesti policininkai.

Mokykloje platino kvaišalus

Šaudynės Bžescėje neabejotinai dar labiau paaštrins diskusijas dėl saugumo Lenkijos mokyklose – apie tai jau buvo kalbama ir po tragedijos Varšuvoje.

Prieš tris savaites penkiolikametis Vavro mikrorajono mokyklos moksleivis Emilis B. per pertrauką mirtinai subadė šešiolikametį Jakubą.

Spėjama, kad pastarasis buvo skolingas apie pusantro tūkstančio zlotų (apie 350 eurų) Emiliui B., kuris mokykloje platino narkotikus.

Emilis B. garsėjo brutalumu. Dėl mokinių sumušimo, narkotikų bei alkoholio vartojimo ir platinimo jam anksčiau buvo iškeltos dvi bylos, tačiau prokuratūra neskyrė specialios nuolatinės priežiūros.

Jakubas buvo visiška priešingybė – tylus ir draugiškas, jis neslėpė nuo tėvų, kad Emilis B. grasina su juo susidoroti. Tą rytą vaikinas į mokyklą atėjo su mama, ji nuėjo pasiskųsti direktorei dėl Emilio grasinimų.

Moterims kalbantis kabinete Emilis B. pamatė Jakubą koridoriuje ir puolė muštis, o vėliau išsitraukė peilį ir dūrė keletą kartų Jakubui į nugarą.

Išgirdusi mokinių klyksmą į koridorių išbėgo Jakubo mama, tačiau sūnus mirė jai ant rankų – atvykusiems medikams gyvybės nebepavyko išgelbėti.

Ragino pagąsdinti skolininkus

Policija suėmė ne tik Emilį B., bet ir dar keturis paauglius, kurie, kaip spėjama, mokykloje taip pat platino narkotikus ir galimai kurstė Emilį susidoroti su Jakubu – taip esą kiti kvaišalus iš jų pirkę skolininkai būtų įspėti, kad turi kuo greičiau atsiskaityti.

Po Jakubo laidotuvių mokiniai bei jų tėvai surengė protesto demonstraciją reikalaudami didesnio saugumo mokykloje.

Varšuvos savivaldybėje imta diskutuoti apie būtinybę ateityje įrengti metalo detektorius prie mokyklos durų. Taip pat siekiama imtis didesnės narkotikų prevencijos vidurinėse mokyklose.

Kol vyko svarstymai, kitoje Varšuvos mokykloje buvo sulaikytas septynmetis, atsinešęs į mokyklą peilį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.