Opozicija aiškinasi pralaimėjimo priežastis: kaltina paradą

Nepaisant įvairių skandalų, rinkimus į Europos Parlamentą (EP) Lenkijoje ryškia persvara laimėjo valdantieji. Tai sukėlė nesibaigiančius opozicijos ginčus ir svarstymus, kad rinkėjai ėjo apginti tikėjimo.

Po pergalės EP rinkimuose valdančiosios TTP lyderis J.Kaczynskis ragina ruoštis kitoms pergalėms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Po pergalės EP rinkimuose valdančiosios TTP lyderis J.Kaczynskis ragina ruoštis kitoms pergalėms.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2019-06-06 08:32

Apklausos prieš rinkimus liudijo, kad į Europos koaliciją (EK) susivienijusios 5 opozicinės partijos turi lygius šansus pasiekti pergalę kaip ir valdančioji katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP).

Tačiau EK surinko 38,4 proc. balsų – aštuoniais procentais mažiau, nei sugebėjo viena TTP.

Tokie rezultatai nustebino abiejų partijų lyderius, jie pareiškė, jog tikėjosi, kad atotrūkis bus minimalus. Daugiausia iš visų politikų – 525 tūkst. palaikymo balsų – surinkusi vicepremjerė Beata Szydlo pripažino, kad partija tikėjosi sunkesnės pergalės.

Juolab kad prieš rinkimus didžiulio ažiotažo sulaukė dokumentinis filmas apie TTP bičiulių kunigų pedofilijos skandalus ir į viešumą iškilo premjero Mateuszo Morawieckio korupcinė žemių įsigijimo istorija.

Kaltinimai LGBT organizacijai

Kaip pagrindinę opozicijos kracho priežastį vyriausybę palaikantis tinklapis „wPolityce“ nurodė, kad „karas su Čenstakavos mergele Marija ir šaipymasis iš Šventojo Rašto lėmė kartų EK pralaimėjimą“.

„wPolityce“ redaktoriaus Michalo Karnowskio teigimu, tautiečiai pajuto, kad opozicija kėsinasi į jų fundamentalias tikėjimo vertybes, tad gausiai nuskubėjo į rinkimus ginti katalikybės, nors šiaip daugybė būtų likę namuose.

Opozicijai palankus radijas TOK FM politine savižudybe pavadino Gdanske rinkimų išvakarėse LGBT surengtą Lygybės paradą. Jame dalyvavo miesto merė Aleksandra Dulkiewicz ir kiti EK politikai.

Lenkijoje gėjų paradai rengiami jau keliolika metų, ir mažai ką stebina, bet jis vyko ypatingomis sąlygomis.

Po prieš mėnesį pasirodžiusio dokumentinio filmo „Tik niekam nesakyk“ apie kunigų pedofilų nusikaltimus dalis parado dalyvių rengėsi kunigais ir nešė juos pašiepiančius plakatus.

Didžiausią ažiotažą sukėlė vienos feministinės organizacijos narių sprendimas inscenizuoti religines katalikų eitynes, kurių priekyje vietoj kryžiaus neštas plakatas su nupieštais moters lyties organais ir ant jų uždėta karūna.

Tikintieji buvo įžeisti

Valdžiai palanki televizija TVP tvirtino, kad opozicija kartu su LGBT nori sunaikinti katalikiškas protėvių tradicijas, ir visą dieną rodė reportažą apie kryžiaus vietoje nupieštą vaginą.

Pretekstą tokiems kaltinimams suteikė ir Gdansko merė A.Dulkiewic, internete parašiusi: „Didžiuojuosi galėdama atidaryti paradą ir dalyvauti jame.“

TTP šalininkas rašytojas Rafalas Ziemkiewiczius merę iškeikė, o du gdanskiečiai skubiai padavė į teismą Lygybės parado organizatorius dėl religinių jausmų įžeidimo.

Spėjama, kad informacija apie vaginą vietoj kryžiaus papiktino religingus provincijos žmones, ir jie kitą dieną būriais nuskubėjo balsuoti už TTP.

Politikai ir sociologai pripažįsta, kad provokatyvus LGBT paradas nebūtų galėjęs nulemti rinkimų rezultatų, jei ne valstybinė televizija, kuri paversta valdančiųjų gyrimo ir opozicijos peikimo priemone.

Laukia kita dvikova

Į Europos Parlamentą išrinktas Kairiųjų demokratų sąjungos atstovas ekspremjeras Leszekas Milleris TTP pergalės priežastis nusakė trimis žodžiais: propaganda, Bažnyčia, dešra.

Dešros simboliu L.Milleris nusakė pažadus didinti algas ir socialines išmokas – likus 2 mėnesiams iki rinkimų vyriausybė nutarė kiekvienam pensininkui išmokėti tūkstančio zlotų (260 eurų) premiją, pavadintą tryliktąja alga.

TTP lyderiai gąsdino, kad sustiprėjusi opozicija premijas likviduotų. Gąsdinimai buvo paveikūs.

Save neturtingųjų šalininke vadinanti TTP tesėjo daugumą pažadų ir rekordiškai padidino minimalų atlyginimą, paramą vaikams, pensijas.

Po pralaimėjimo opozicinės partijos ėmė kaltinti viena kitą dėl neteisingos rinkimų taktikos. O Valstiečių partija pareiškė, kad spalį Seimo rinkimuose dalyvaus atskirai, o ne su EK.

Ir TTP, ir EK pareiškė, jog praėję rinkimai – pirma dvikovos dalis, o svarbiausia įvyks per Seimo rinkimus. Dauguma apžvalgininkų prognozuoja, jog rinkimus laimės, viena pati vyriausybę suformuos ir valdymą pratęs TTP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.