Rusija ginčija Ukrainos skundą arbitražui Hagoje

Rusija pirmadienį užginčijo Ukrainos sprendimą kreiptis į seniausią pasaulio arbitražo teismą dėl priėjimo prie aneksuoto Krymo pusiasalio pakrantės vandenų.

 Rusija pirmadienį užginčijo Ukrainos sprendimą kreiptis į seniausią pasaulio arbitražo teismą dėl priėjimo prie aneksuoto Krymo pusiasalio pakrantės vandenų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusija pirmadienį užginčijo Ukrainos sprendimą kreiptis į seniausią pasaulio arbitražo teismą dėl priėjimo prie aneksuoto Krymo pusiasalio pakrantės vandenų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2019, 4:13 PM

Maskvos teisininkai pareiškė, kad Nuolatinis Arbitražo Teismas (PCA) Hagoje neturi jurisdikcijos nagrinėti Kijevo pretenzijas dėl Juodosios jūros, Azovo jūros ir Kerčės sąsiaurio.

Rusija 2014 metais aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį. 2016 metais Kijevas kreipėsi į tribunolą sakydamas, kad Maskva neteisėtai blokuoja priėjimą prie pusiasalio pakrantės vandenų.

„Šis tribunolas neturi jurisdikcijos priimti sprendimą dėl Ukrainos ieškinių“, – pareiškė Rusijos atstovas Dmitrijus Lobačas PCA.

„Aišku, kad Ukrainos pretenzijų esmė yra Rusijos suverenitetas Kryme ir jūrinėse zonose. Nepaisant didelės Rusijos pagarbos šiam tribunolui, jis negali nuspręsti, kurios valstybės suverenumui priklauso Krymas“, – kabėjo teisininkas.

„Rusijos pretenzijos dėl suvereniteto Kryme jokiais būdais negali būti apibūdintos kaip (ką nors) pažeidžiančios“, – pridūrė jis.

Rusija taip pat pabandė pasiremti vienu precedentu, kai tribunolas anksčiau atsisakė nagrinėti bylą dėl suvereniteto Britanijai priklausančių Čagoso salų, į kurias pretenzijas reiškė Mauricijus.

Galiausiai ši byla buvo perduota Tarptautiniam Teisingumo Teismui. Šis taip pat Hagoje veikiantis tribunolas išaiškino, kad Britanija privalo kuo greičiau sugrąžinti salų kontrolę Mauricijui.

Pasak Rusijos teisininkų, kita PCA pasiekusi byla, kurioje teismas priėmė Manilai palankų sprendimą dėl Filipinų pretenzijų į teritorijas Pietų Kinijos jūroje, su šia byla nėra susijusi.

Ukrainos teisininkai savo atsakymą pateiks antradienį.

Praėjusį lapkritį Rusijos pasieniečiai prie Kerčės sąsiaurio apšaudė ir perėmė tris Ukrainos laivus, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į ukrainiečių Mariupolio uostą Azovo jūroje, taip pat suėmė jų įgulų narius.

Incidentas Kerčės sąsiauryje buvo pirmasis tiesioginis Ukrainos ir Rusijos pajėgų susirėmimas per jau ilgiau kaip penkerius metus besitęsiantį konfliktą.

Rusija 2014 metų kovą aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą. Kiek vėliau Rytų Ukrainoje įsiplieskęs ginkluotas konfliktas tarp Maskvos remiamų separatistų ir Kijevo vyriausybės pajėgų nusinešė jau apie 13 tūkst. žmonių gyvybių, rodo JT statistika.

1899 metais įsteigtas Nuolatinis Arbitražo Teismas buvo įsteigtas 1899 metais Hagoje, siekiant paskatinti teisinio pobūdžio ginčų tarp valstybių sprendimą arbitraže. Paprastai šie ginčai būna susiję su įvairiomis sutartimis ir susitarimais, įskaitant JT Jūrų teisės konvenciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.