JAV įsipareigojo sąjungininkams: tai reiškia „persilaužimą“

JAV didins savo karinį vaidmenį Baltijos jūros regione. Baltųjų rūmų šeimininkas Donaldas Trumpas ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda sutarė Lenkijoje dislokuoti papildomą 1 tūkst. karių.

A.Duda (nuotr. kairėje) ir D.Trumpas Vašingtone sutarė, kad Lenkijoje bus dislokuotas papildomas 1 tūkst. JAV karių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Duda (nuotr. kairėje) ir D.Trumpas Vašingtone sutarė, kad Lenkijoje bus dislokuotas papildomas 1 tūkst. JAV karių.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 4:59 PM

Lenkija ilgą laiką siekė, kad JAV šioje šalyje įkurtų nuolatinę savo pajėgų bazę, tačiau trečiadienį įvykęs abiejų šalių lyderių susitikimas taip pat gali būti laikomas pergale ir patvirtinimu, jog D.Trumpui rūpi šiame regione įsipareigojimus vykdantys sąjungininkai. Lenkijos gynybos biudžetas jau viršija 2 proc. ribą.

Vašingtone susitikę lyderiai pradžioje paskelbė, kad Lenkijoje bus dislokuota papildomi 2 tūkst. JAV kareivių, tačiau vėliau šis skaičius buvo sumažintas perpus.

Kareiviai į Lenkiją bus perkelti iš Vokietijos, kurioje šiuo metu dislokuota 52 tūkst. JAV karių. D.Trumpas taip pat pareiškė, kad kartu su kariais bus perkelta ir dalis karinės technikos, bepiločių skraidyklių, kurios bus naudojamos žvalgybos misijose.

Nuolatinės amerikiečių karių bazės Lenkijoje dar bent kurį laiką nebus.

„Aš nekalbu apie dalinių dislokavimo pastovumą ar nepastovumą“, – teigė D.Trumpas.

Jis tvirtino, kad JAV domina ši idėja, tačiau nenori skelbti didelių įsipareigojimų, nes tai gali sukelti Rusijos atsaką.

Bet A.Duda jau anksčiau pažadėjo investuoti į reikalingos infrastruktūros statybas 2 mlrd. JAV dolerių (1,77 mlrd. eurų).

„Ši bazė galės vadintis „Fort Trump“, – pirmojo vizito Vašingtone metu kalbėjo A.Duda.

Po šio susitikimo A.Duda tvirtino, jog įvyko „persilaužimas“, tad ateityje amerikiečių įsitraukimas užtikrinant saugumą regione, tikėtina, gali dar labiau didėti.

D.Trumpas susitikimo metu taip pat paskelbė, kad Lenkija pirks 32 „F-35“ JAV gamybos naikintuvus. Du jų per A.Dudos viešnagę griausmingai praskrido virš Baltųjų rūmų. Juos stebėjo abu prezidentai su žmonomis.

Šiuo metu Lenkijoje rotacijos principu yra beveik 5 tūkst. JAV karių. Jie čia buvo atkelti prieš kelerius metus po to, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį.

Tai buvo antrasis per mažiau nei metus A.Dudos vizitas JAV. Lenkija šiais metais švenčia komunizmo šalyje nugalėjimo 30-metį ir prisijungimo prie NATO 20-metį.

Baltuosiuose rūmuose Lenkijos prezidentas dėkojo D.Trumpui už jo „ypatingą gerumą Lenkijos atžvilgiu ir puikų lenkų reikalų supratimą“.

Iš Vašingtono A.Duda išskrido į Teksaso, Nevados ir Kalifornijos valstijas, kur dalyvaus susitikimuose energetikos ir technologinio bendradarbiavimo temomis.

Parengta pagal BBC, ELTA informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.