Pripažino savo kaltę, tačiau Netanyahu šeimos bėdos tuo nesibaigia

Izraelio premjero sutuoktinė sudarė susitarimą su prokurorais byloje dėl iššvaistytų valstybinių lėšų rengiant prabangias vakarienes rezidencijoje. Tačiau Netanyahu šeimos bėdos tuo dar nesibaigia.

Netanyahu šeima dėl įtarimų korupcija ir lėšų švaistymu mina teismo slenkstį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Netanyahu šeima dėl įtarimų korupcija ir lėšų švaistymu mina teismo slenkstį.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 18, 2019, 9:44 AM

Prokuroras informavo Izraelio aukščiausiąjį teisingumo teismą, kad su Sara Netanyahu buvo pasiektas susitarimas.

Moteris pripažins savo kaltę „dėl gautos naudos sąmoningai pasinaudojant kito asmens klaida“, turės grąžinti Izraelio iždui 45 tūkst. šekelių (11,1 tūkst. eurų) ir sumokėti 10 tūkst. šekelių (2,46 tūkst. eurų) baudą.

Iš pradžių 60-metė buvo apkaltinta sukčiavimu, už tai jai grėsė iki 8 metų kalėjimo bausmė. Tačiau pagal susitarimą ji sutiko pripažinti kaltę dėl mažesnio nusikaltimo – pasinaudojimo kito klaida – ir sumokėti baudas. Ji sutinka, kad pasinaudojo valstybės pareigūnais, kurie nepastebėjo, jog rezidencijoje jau užsakytos šefo paslaugos.

Byla pirmajai poniai buvo iškelta dėl prabangių banketų, kurie buvo rengti premjero rezidencijoje. Pagal įstatymą premjero šeima renginiams ir vaišinant svečius turi naudotis rezidencijoje dirbančio virtuvės šefo bei jo komandos paslaugomis.

Tuo metu S.Netanyahu drauge su buvusiu premjero rezidencijos vyriausiuoju vadybininku Ezra Saidoffu užsakinėjo maistą iš kitur – iš viso už 175 tūkst. šekelių (43,2 tūkst. eurų). Visa tai buvo padengta valstybės lėšomis.

S.Netanyahu taip pat iš valstybės kišenės sumokėjo padavėjams, kad jie nešiotų jiems maistą savaitgaliais ir patiektų jį svečiams.

Per atranką pasamdyti padavėjai buvo įregistruoti kaip „papildoma darbo jėga“ arba „valytojai“, kad būtų nuslėptas faktas, kuo jie dirba.

Kiek anksčiau S.Netanyahu advokatai tikino, kad jų klientei metami kaltinimai – haliucinacijos: „Pirmą kartą Izraelio ir pasaulio istorijoje lyderio žmona teisiama už užkandžius. Nebuvo jokio sukčiavimo, pasitikėjimo sulaužymo ar kokio kito nusikaltimo.

Maistas netgi buvo ne Netanyahu šeimai, bet kitiems žmonėms, įskaitant rezidencijos darbuotojus. Mes esame tikri, kad nugalės teisingumas ir logika.“

E.Saidoffo advokatai taip pat pasiekė susitarimą su prokurorais. Buvęs rezidencijos vadovas turėtų teisme pasirodyti šeštadienį.

Premjero žmona jau nebe pirmą kartą atsiduria teisme. 2016 m. ji buvo pripažinta kalta dėl nederamo elgesio su namų tvarkytoja.

Šiuo metu dėl tokių pat priežasčių ji bylinėjasi su kita buvusia rezidencijos valytoja.

Tuo metu jos vyras B.Netanyahu įklimpęs į didesnes bylas. Jis kaltinamas kyšininkavimu, pasitikėjimo sulaužymu, sukčiavimu.

Premjeras įtariamas ėmęs prabangias dovanas iš milijardierių draugų ir mainais žadėjęs remti jiems palankius įstatymų aktus.

Taip pat esą žadėjo paslaugas vienam leidiniui mainais už pozityvų jo darbų vertinimą.

Parengta pagal „Haaretz“, „The Guardian“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.