Įvardijo įtariamųjų pavardes, tačiau teismas greičiausiai vyks už akių

Tyrėjų grupė trečiadienį keturiems įtariamiesiems pareiškė kaltinimus dėl „Malaysian Airlines“ reiso MH17 numušimo virš Rytų Ukrainos. 298 žmones pražudę įtariamieji greičiausiai bus teisiami už akių.

Kaltinimai pareikšti keturiems įtariamiesiems. Trys iš jų – Rusijos piliečiai, vienas – ukrainietis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kaltinimai pareikšti keturiems įtariamiesiems. Trys iš jų – Rusijos piliečiai, vienas – ukrainietis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2019, 12:24 PM, atnaujinta Jun 20, 2019, 5:11 PM

Praėjus kone 5 metams po orlaivio numušimo tarptautinė tyrėjų komanda nusprendė, kad yra pakankamai įrodymų kriminaliniam procesui prieš 4 asmenis pradėti. Iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas buvo numuštas 2014-ųjų liepos 17 dieną skirsdamas virš rusų remiamos separatistinės Donecko liaudies respublikos.

Proveržis tyrime buvo pasiektas prieš metus paaiškėjus, kad raketa, kuria buvo numuštas lėktuvas, į Rytų Ukrainą buvo atvežta iš Kursko miesto Rusijoje.

Nyderlandų policijos atstovas Wilbertas Paulissenas šį kartą paskelbė, kad dėl šios katastrofos yra įtariami trys Rusijos piliečiai – buvęs Donecko separatistinės respublikos gynybos ministras ir Rusijos Federalinės saugumo tarnybos pulkininkas Igoris Girkinas, karinės vyriausios žvalgybos valdybos (GRU) darbuotojas Sergejus Dubinskis ir GRU specialiųjų pajėgų padaliniui priklausęs buvęs karys Olegas Putalovas.

Kaltinimai taip pat pareikšti vienam ukrainiečiui – Leonidui Charčenkai.

Manoma, kad jis prisidėjo prie zenitinio raketų komplekso „Buk“, iš kurio ir buvo numuštas lėktuvas, atgabenimo iš Rusijos į Donecką ir vėlesnio išgabenimo.

Nyderlandų tyrėjai paskelbė, kad kaltinami asmenys patys nepaspaudė raketos paleidimo mygtuko, tačiau yra dėl to kalti, nes prisidėjo prie raketų komplekso atgabenimo į Rytų Ukrainą.

Buvo išduoti tarptautiniai keturių asmenų arešto orderiai, o byla Nyderlandų teisme nagrinėti bus pradėta 2020 metų kovo 9 dieną.

Tačiau įtariamieji greičiausiai bus teisiami už akių, nes menka tikimybė, kad Rusija išduos savo piliečius.

Tiesa, galimų įtariamųjų yra ir daugiau, tačiau jiems dar nėra pareikšti jokie kaltinimai.

Žurnalistinių tyrimų grupė „Bellingcat“ teigia identifikavusi bent dvylika prie orlaivio numušimo prisidėjusių rusų ar separatistų pajėgų karių. Tiesa, mažiausiai trys iš jų jau yra žuvę arba laikomi dingusiais be žinios.

Nyderlandų vyriausiasis prokuroras Fredas Westerbeke tvirtino, kad rinkdami informaciją tyrėjai bendravo su įvykio liudininkais, analizavo palydovines nuotraukas, tikrino skambučius ir kitus duomenis.

MH17 reiso numušimą tiriantys tarptautinės bendruomenės atstovai vis dar nėra įleidžiami į Rytų Ukrainą, tad tai sunkino visą procesą.

„Prie tyrimo prisidėjo daugiau kaip 50 detektyvų ir atsirado keli svarbūs liudininkai“, – teigė F.Westerbeke.

Trečiadienį Kremlius skundėsi, kad nori prisidėti prie incidento tyrimo, tačiau Rusijos tyrėjams esą trukdoma tai daryti.

Rusija vis dar neigia savo vaidmenį numušant MH17 lėktuvą ir tikina, kad raketą paleido Kijevas.

Tačiau Nyderlandai ir Australija – valstybės, kurių piliečių buvo daugiausia tarp žuvusiųjų, – praėjusiais metais, paaiškėjus orlaivį numušusios raketos kilmei, paskelbė, kad formaliai Rusiją laiko atsakinga už šią didelę tragediją.

Malaizija išvadų dėl Rusijos kaltės nepripažįsta

Malaizijos vyriausybės vadovas atmetė išvadą, kad Rusija susijusi su oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lainerio numušimu virš Rytų Ukrainos 2014 metais.

Premjeras Mahathiras Mohamadas sakė nemanąs, kad tarptautinės tyrėjų komandos išvados yra tiesa, nes jos esą paremtos gandais.

Malaizijai „labai liūdna, kad nuo pat pradžių tai virto politiniu klausimu, kaip apkaltinti Rusiją neteisėtais veiksmais“, sakė M. Mohamadas.

Olandų vadovaujama tarptautinė tyrėjų grupė pernai gegužę paskelbė, kad lainerį „Boeing 777“ numušusi „Buk“ raketa buvo paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-iosios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos šalia pietvakarinio Kursko miesto.

M. Pompeo paragino Rusiją užtikrinti apkaltintųjų dėl MH17 katastrofos atsakomybę

 

Maskva privalo užtikrinti, kad asmenys, apkaltinti 298 žmonių nužudymu per 2014 metais įvykusį incidentą, kai virš Rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 laineris, būtų patraukti atsakomybėn, trečiadienį pareiškė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.

Šiuos komentarus jis išsakė tarptautiniams tyrėjams apkaltinus dėl šios katastrofos tris Rusijos ir vieną Ukrainos pilietį.

Ateinančių metų kovą Nyderlandų teismas imsis nagrinėti šių keturių asmenų, susijusių su karinėmis ir žvalgybos tarnybomis, bylą, tačiau jie veikiausiai bus teisiami už akių, nes nei Rusija, nei Ukraina neišduoda teisti savo piliečių.

Šis ketvertas bus pirmieji žmonės, teisiami dėl MH17 lėktuvo numušimo į prorusiškų separatistų kontroliuojamą teritoriją iš Rusijos atgabento oro erdvės gynybos komplekso „Buk“ raketa.

Tačiau Maskva atmetė „visiškai nepagrįstus kaltinimus“, susijusius su lainerio, skridusio iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą, numušimo.

Olandų vadovaujama tyrėjų grupė trečiadienį paskelbė, kad bus išduoti tarptautiniai arešto orderiai, siekiant suimti Rusijos piliečius Igorį Girkiną, Sergejų Dubinskį ir Olegą Pulatovą, taip pat ukrainietį Leonidą Charčenką. Jie visi įtariami dėl savo vaidmens separatistų įkurtoje nepripažintoje „Donecko liaudies respublikoje“ (DLR).

Nyderlandų prokuroras Fredas Westerbeke sakė, kad šie keturi asmenys laikomi atsakingais už „Buk“ atgabenimą iš Rusijos į Rytų Ukrainą, „nors jie patys nepaspaudė [raketą paleidžiančio] mygtuko“.

„Nereikalausime jų ekstradicijos, nes Rusijos ir Ukrainos įstatymai draudžia išduoti jų piliečius. Tačiau dar kartą paprašysime Rusijos bendradarbiauti, nes daug mūsų klausimų lieka neatsakyti“, – jis sakė per spaudos konferenciją.

Ta pati Jungtinė tyrėjų grupė (JIT) pernai gegužę paskelbė, kad lainerį „Boeing 777“ numušusi „Buk“ raketa buvo paleista iš komplekso, atvežto iš Rusijos 53-osios oro erdvės gynybos brigados, dislokuotos šalia pietvakarinio Kursko miesto.

M. Pompeo pasveikino šiuos kaltinimus ir pareiškė: „Raginame Rusiją... užtikrinti, kad visi apkaltinti asmenys, šiuo metu esantys Rusijoje, būtų patraukti atsakomybėn“.

V. Putinas: per MH17 katastrofos tyrimą nepateikta jokių Rusijos kaltės įrodymų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį pareiškė, kad tarptautinė bendruomenė nepateikė jokių įrodymų, kad Maskva atsakinga už bendrovės „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridusio lėktuvo numušimą, pareikalavusį 298 žmonių gyvybių.

„Tai, kas buvo pateikta kaip Rusijos kaltės įrodymas, visiškai mūsų netenkina. Manome, kad čia nėra jokių įrodymų“, – žurnalistams sakė V. Putinas.

Trečiadienį tarptautiniai tyrėjai pareiškė trims rusams ir vienam ukrainiečiui kaltinimus dėl lainerio numušimo virš karo draskomos Rytų Ukrainos 2014 metais.

Parengta pagal „The Guardian“, BNS inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.