NATO ruošiasi imtis „gynybinio pobūdžio“ atsako į Rusijos INF pažeidimą

NATO šią savaitę priims sprendimą, kaip reaguoti į Rusijos įvykdytą svarbios Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės sutarties pažeidimą, antradienį pranešė Aljanso vadovas Jensas Stoltenbergas.

 Pasak J. Stoltenbergo, nėra požymių, kad Kremlius pasiruošęs sunaikinti savo raketų sistemą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pasak J. Stoltenbergo, nėra požymių, kad Kremlius pasiruošęs sunaikinti savo raketų sistemą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 25, 2019, 4:19 PM

Jis patikino, kad Aljanso atsakomosios priemonės bus tik gynybinio pobūdžio.

Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartis oficialiai turėtų liautis galiojusi rugpjūčio 2 dieną, iš jos pasitraukus Rusijai ir JAV.  Tai bus stiprus smūgis tarptautinėms ginklų kontrolės pastangoms.

Pasak J. Stoltenbergo, „nėra požymių“, kad Kremlius pasiruošęs sunaikinti savo raketų sistemą, Vakarų nuomone, pažeidžiančią INF sutartį. Todėl NATO šalių gynybos ministrai trečiadienį ir ketvirtadienį vyksiančiame susitikime tarsis dėl galimų atsakomųjų priemonių.

„Mūsų atsakas bus gynybinio pobūdžio, pamatuotas ir koordinuotas. Nekartosime to, ką daro Rusija.“, – J. Stoltenbergas sakė žurnalistams.

NATO vadovas taip pat patikino, kad Aljansas neturi planų dislokuoti Europoje naujų nuo žemės paleidžiamų branduolinių raketų.

„Mums nereikia naujų ginklavimosi varžybų, bet Rusijai dislokuojant naujas raketas turime užtikrinti, kad mūsų atgrasinimo ir gynybos priemonės išliktų patikimos ir efektyvios“, – sakė jis.

Jungtinės Valstijos daug metų skundėsi dėl Rusijos turimų antžeminio bazavimo raketų sistemų 9M729, o vasarį pranešė, kad pasitrauks iš INF sutarties, jeigu Rusija tų sistemų nesunaikins. 

29 Aljanso narės vienbalsiai palaikė Vašingtoną, kad Rusija savo nauja raketų sistema pažeidė 1987 metais pasirašytą paktą, draudžiantį visas nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, nuskriejančias nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Pasak diplomatų, kelios sąjungininkės, nusprendusios nesikliauti vien Vašingtono vertinimu, pačios atliko nepriklausomus tyrimus ir priėjo tos pačios išvados.

Kitą savaitę šaukiamas NATO ir Rusijos Tarybos susitikimas. Tai bus paskutinis bandymas įtikinti Maskvą atsisakyti raketų ir išgelbėti INF sutartį.

„Raginame Rusiją eiti atsakingu keliu, – kalbėjo J. Stoltenbergas. – Bet, deja, nematome jokių požymių, kad Rusija ketintų tai daryti. Iš tiesų ji toliau kuria ir dislokuoja naująsias raketas.“  

Ilgai neigusi turinti INF uždraustų raketų sistemą, Rusija dabar tvirtina, kad ji nepažeidžia minėto susitarimo ir savo ruožtu kaltina JAV sutarties pažeidimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.