Baudos nenorėjęs mokėti darbdavys savo darbininką išmetė numirti miške

Kai nualpęs nelegalus darbininkas buvo išmestas numirti miške, Lenkijoje kilo didžiulis pasipiktinimas. Teigiama, kad šalies valdžia ignoruoja nežmonišką darbdavių elgesį su imigrantais ukrainiečiais.

Darbininkai iš Ukrainos, plušantys Lenkijos statybose ir gamyklose, dažnai yra įdarbinami nelegaliai, patiria tautinio pobūdžio patyčias ir neapykantą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Darbininkai iš Ukrainos, plušantys Lenkijos statybose ir gamyklose, dažnai yra įdarbinami nelegaliai, patiria tautinio pobūdžio patyčias ir neapykantą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Jun 28, 2019, 8:04 AM, atnaujinta Jun 28, 2019, 2:55 PM

Ukrainos garbės konsulas Poznanėje Witoldas Horowskis protestuodamas ryžosi atsistatydinti. Sukrečianti 36 metų ukrainiečio Vasylio Čornejaus mirtis jam tapo paskutiniu lašu.

Šis vyriškis, kad išmaitintų senyvus tėvus bei žmoną su trimis vaikais, prieš tris mėnesius išvyko dirbti į Lenkiją, kur įsidarbino Naujojo Tomyslio miesto pakraštyje esančiose karstų dirbtuvėse.

Ši įmonė veikė nevėdinamose patalpose ir užėjus karščiams patalpose temperatūra pakilo virš 40 laipsnių.

Nuo garuojančio lako, dažų ir skiedrų tvaiko darbininkai ėmė skųstis silpnumu, galvos svaigimu. Bet 53 metų įmonės savininkė Gražyna F. nekreipė dėmesio į darbininkų skundus ir paliepė triūsti toliau.

Kai V.Čornejus prarado sąmonę, jį darbdavė išvežė ne į ligoninę, o išmetė miške – 120 kilometrų nuo įmonės.

Bijojo gauti baudą

Gražyna F. taip pasielgė nenorėdama, kad išaiškėtų, jog keliolika ukrainiečių jos įmonėje dirba nelegaliai.

Už tokį pažeidimą moteriai grėsė bauda nuo 1 tūkst. iki 30 tūkst. zlotų (234,6–7 tūkst. eurų). Darbdavei tai pasirodė svarbiau už merdinčio ukrainiečio gyvybę.

Gražyna F. įsakė visiems darbininkams baigti darbus ir eiti namo, nurodė pasilikti tik vienam, kurio paprašė padėti nunešti sąmonę praradusį V.Čornejų į jos automobilį ir nuvežti į mišką.

Minėtas darbininkas kitą dieną bendradarbiams pareiškė, kad išvyksta dirbti į Olandiją, bet iš tiesų Gražyna F. jį nuvežė į svečių namus kitame mieste ir pažadėjo surasti gerą darbą mainais už tylą.

Tikino nuvežusi į ligoninę

Iš įvairių Ukrainos vietų dirbti į Gražynos F. įmonę atvažiavę vyrai nesidomėjo tautiečio likimu, nes šeimininkė pareiškė, kad jis yra ligoninėje.

Kai po kelių dienų policininkai miške rado nežinomo vyro be jokių dokumentų lavoną, imta įtarinėti, kad tai gali būti imigrantas ukrainietis – mat niekas šalyje nepranešė, jog dingo lenkas.

Nieko nepaaiškėjo, kai buvo apklausti aplinkinėse įmonėse dirbę ukrainiečiai. Jie iš nuotraukos nepažino mirusiojo, nes vyras su jais niekada nedirbo.

Tuomet policininkai nusprendė kreiptis pagalbos į vieną tautinės ukrainiečių organizacijos aktyvistą, kuris išplatino mirusiojo nuotrauką internete.

Jau po valandos nuo įrašo paviešinimo paaiškėjo dingusiojo asmenybė.

„Kodėl su ukrainiečiais Lenkijoje elgiamasi kaip su žvėrimis?

Juk mes esame tokie pat žmonės“, – spaudai pareiškė į mišką mirti išmesto V.Čornejaus sesuo Darija.

Moteris patvirtino, kad brolis nesirgo jokiomis ligomis, labai rūpinosi savo šeima ir pasiligojusiais tėvais. Našlaitės liko 12 ir 7 metų dukros bei 9-metis sūnus.

Priminė ankstesnes istorijas

„Maniau, kad žiniasklaidos nušviestos ankstesnės ukrainiečių darbininkų išnaudojimo, sužalojimų ir kaltininkų teismų istorijos taps pamoka, sukels lenkų darbdavių užuojautą ir daugiau nebepasikartos, tačiau po V.Čornejaus atvejo praradau viltį“, – pareiškė W.Horowskis.

Konsulas priminė, jog prieš metus Lenkijos žiniasklaida sutartinai pasmerkė 36 metų verslininką Jevgenijų Cichowlą dėl šio elgesio su insultą patyrusia 44 metų ukrainiete Oksana Karcenko.

Ūkininkas įsodino darbininkę į mašiną, nuvežė ją į autobusų stotelę, paguldė ant suoliuko ir policijai pranešė, kad stotelėje guli girta moteris.

Moters gyvybę pavyko išgelbėti, tačiau dėl pavėluotos medicinos pagalbos ji liko neįgali.

J.Cichowla buvo garsus visoje Lenkijoje, mat prekybos tinklas „Lidl“ reklamavo jo tiekiamus žemės ūkio produktus kaip ekologiškus ir kokybiškus.

Paaiškėjo, jog verslininkas nekvietė medikų todėl, kad bijojo prarasti pelningą reklamos sutartį ir gauti bausmę už nelegalų aštuonių ukrainiečių įdarbinimą.

J.Cichowlai už pagalbos nesuteikimą grėsė treji metai kalėjimo, bet pirmos instancijos teismas jį išteisino – pareiškė, jog jis „pavyzdingas pilietis, kurio firma sparčiai vystosi“.

Siaubingai susižalojo

Po Ukrainos ambasados ir Lenkijos žiniasklaidos protestų teisminė byla bus nagrinėjama pakartotinai. Be to, prisiminti kiti atvejai, kai nukentėjo ukrainiečiai.

Pusantrų metų kalėti buvo nuteistas verslininkas, kuris nelegaliai įdarbino popierinių dėžučių uogoms pakuoti gamybos ceche ukrainietį ir jo neapmokė, kaip elgtis su elektrine technika.

Jai užsikirtus ukrainiečiui buvo liepiama kišti ranką ištraukti užstrigusį kartono gabalą, tačiau mašina netikėtai vėl įsijungė ir nutraukė vaikinui ranką.

Poznanėje netrukus turi būti teisiamas skalbyklos savininkas, kuris irgi nekreipė dėmesio į saugumo reikalavimus ir liepdavo nelegaliai įdarbintai ukrainietei, 29-erių Alionai Romanenko, kišti ranką ir traukti įstrigusius skalbinius.

Kartą mašinai sustojus ir merginai bandant ištraukti įstrigusius rūbus mechanizmas vėl suveikė ir nutraukė jai ranką.

Dienraštis „Gazeta Wyborcza“ teigia, jog „šimtai tūkstančių ukrainiečių kasdien Lenkijoje rizikuoja gyvybe, nes ji darbdaviams mažiau verta už bausmę dėl nelegalaus įdarbinimo“.

Oficialiais duomenimis, Lenkijoje dirba kone milijonas ukrainiečių, kurių mažiau negu pusė triūsia legaliai ir nelaimės atveju turi garantuotą gydymą.

Net 27 proc. ukrainiečių tvirtina Lenkijoje patiriantys tautinio pobūdžio patyčias ir neapykantą, dėl to 10 proc. ryžosi mesti darbą ar išvykti iš šios šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.