Rusijos žurnalistas I. Golunovas: „Buvo ženklų, kad kas nors gali atsitikti“

Rusų žurnalistas Ivanas Golunovas, kaip pats tikino, į teisėsaugos nemalonę galėjo patekti dėl savo vykdyto tyrimo apie laidojimo namų verslą. Jam buvo pakištos narkotinės medžiagos, skirtas namų areštas. Tačiau vėliau tyrimas nutrauktas, o žurnalistas paleistas.

 Žurnalistas sulaukė nemažai palaikymo. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Žurnalistas sulaukė nemažai palaikymo. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos leidiniai išreiškė palaikymą žurnalistui. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Rusijos leidiniai išreiškė palaikymą žurnalistui. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Sputnik/Scanpix nuotr.
 Žurnalistas buvo kaltinamas narkotikų platinimu. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Žurnalistas buvo kaltinamas narkotikų platinimu. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Žurnalistas buvo kaltinamas narkotikų platinimu. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
 Žurnalistas buvo kaltinamas narkotikų platinimu. <br> Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jul 2, 2019, 7:09 PM

Dabar leidinys „Meduza“, kuriame ir dirbo V.Golunovas, kartu su kitų leidinių žurnalistais užbaigė jo vykdytą tyrimą ir pirmadienį jį išplatino.

„Svarbiausias dalykas, kurį man pavyko išsiaiškinti vykdant tyrimą, kad mūsų šalies valdininkai, aukščiausi pareigūnai specialiose tarnybose, teisėsaugininkai ir jiems artimi žmonės yra susiję su laidojimo verslu, nors tai yra draudžiama“, – žurnalistas pasakojo rusų BBC tarnybai.

2016 m. Chovansko kapinėse Maskvoje įvyko masinės muštynės, kurių metu žuvo trys žmonės. Praėjusiais metais šio įvykio tyrimas ėjo į pabaigą ir I.Golunovas nusprendė pasidomėti šia istorija. Praėjusių metų vasarą buvo publikuotas pirmas tekstas.

„Peržvelgiau skirtingus regionus, skirtingus miestus. Tačiau buvo atskira istorija, susijusi su Maskva ir minėtomis muštynėmis. Ji iš esmės tapo lūžio tašku, kai vieni žmonės, anksčiau kontroliavę Maskvos laidojimo verslą, iš jo visiškai pasitraukė“, – pasakojo I.Golunovas.

Į jų vietą atėjo asmenys, kurie anksčiau neturėjo jokių ryšių su ritualinėmis paslaugomis. Tačiau žurnalistui atliekant tyrimą ėmė aiškėti, kad šie žmonės turi gerų ryšių su Maskvos ir Maskvos srities Federaline saugumo tarnyba.

I.Golunovas pasikalbėjo apie laidojimo verslą ir vykusias muštynes ir su valstybinės įstaigos, teikiančios laidojimo paslaugas, „Ritual“ vadovu Artiomu Jekimovu. Tačiau jis tik papasakojo sav įvykių versiją.

„Pradėjau aiškintis, kas yra tie žmonės, kokią patirtį turi, ar dirbo tuo metu, kai įvyko muštynės. Tuomet paaiškėjo, kad po muštynių pasikeitė viduriniosios grandies „Ritual“ vadovai. Jie neturėjo patirties laidojimo versle. Jie buvo susiję su įvairiais smulkiais verslais Stavropolio krašte“, – pasakojo I.Golunovas.

Jis tikino praktiškai visus duomenis surinkęs iš oficialių registrų, esą Rusijoje jie nesunkiai pasiekiami.

„Nemaža dalis tų žmonių vis dar nebuvo pasitraukę iš savo ankstesnių verslų, nors „Ritual“ yra valstybinė įstaiga ir tai yra neteisinga“, – kalbėjo I.Golunovas.

Su laiku „Ritual“ iš rinkos pašalino visus privačios konkurentus ir dabar jei įstaiga nuspręs padidinti savo paslaugų kainas, padidinti sumą, kurią reikia sumokėti už vietą kapinėse, žmonėms neliks nieko, tik ją sumokėti.

„Tirdamas laidojimo verslą aš supratau, kad mažai mano kolegų ja domėjosi taip giliai. Supratau, kad niekas per daug nenori kalbėti apie „Ritual“. Nežinau, ar mano sulaikymas susijęs būtent su šia istorija, ar su kuria nors kita“, – kalbėjo I.Golunovas.

Tiesa, jis tikino buvęs sulaikytas būtent tą dieną, kai redaktoriui išsiuntė beveik pabaigtą tekstą apie laidotuvių verslą.

„Iš kitos pusės tai galėjo būti gudri apgaulė. Pirmiausia, kas man šauna į galvą, yra tekstas, kuris ruošiamas dabar. Tačiau iš tiesų tai galėjo būti susiję su kitomis istorijomis. Tikiuosi, kad tyrėjai tai išsiaiškins“, – sakė žurnalistas.

I.Golunovas prisipažino, kad dabar pareigūnai jam patarė kuo mažiau rodytis viešai, todėl net su kolegomis jis įprastai bendrauja tik telefonu ar per internetą. Jis neatmeta galimybės, kad gali būti bandoma jam dar kaip nors pakenkti.

„Kol tyrimas nesibaigė, mes nežinome, kas visą tai užsakė. Anksčiau pasitaikė keli įvykiai, kai vaikštinėjome su kolegomis ir jie pastebėjo, kad mus jau kurį laiką kažkas seka. Aš to nepastebėdavau. Praradau budrumą. Buvo ženklų, kad kas nors gali atsitikti, bet aš į juos nekreipiau dėmesio“, – pasakojo žurnalistas.

Kai byla prieš jį buvo nutraukta, žurnalistinį tyrimą užbaigė jo kolegos iš „Meduza“ leidinio, kartu su kitais žurnalistais iš kitų leidinių. Pats ji sako negalėjęs toliau vykdyti tyrimo, nes jam būtų tekę kalbinti žmones, kuriuos ji įtaria tiesioginiais veiksmais prieš jį, o tai jau būtų interesų konfliktas.

„Nežinau, ar po paviešintos informacijos šioje sferoje kažkas pasikeis. Aš esu žurnalistas, mano darbas yra parodyti faktus, situaciją, tačiau kažką keisti – ne mano darbas. Tai užduotis žmonių, atsakingų už šią sferą“, – įsitikinęs I.Golunovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.