Susitikimas kritikų neįtikino: tai tik politinis spektaktis

Įstrigus deryboms dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo JAV prezidentas Donaldas Trumpas susitiko su Kim Jong-unu. D.Trumpas tapo pirmuoju pareigas einančiu ten apsilankiusiu JAV vadovu.

 D.Trumpas įžengė į Šiaurės Korėją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas įžengė į Šiaurės Korėją.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
JAV prezidento D.Trumpo dukra Ivanka, tik kelioms akimirkoms įžengusi į Šiaurės Korėjos pusę, žurnalistams sakė, kad ši patirtis jai yra „siurreali“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
JAV prezidento D.Trumpo dukra Ivanka, tik kelioms akimirkoms įžengusi į Šiaurės Korėjos pusę, žurnalistams sakė, kad ši patirtis jai yra „siurreali“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 2, 2019, 12:40 PM, atnaujinta Jul 4, 2019, 12:41 PM

D.Trumpas ir Kim Jong-unas kartais siunčia vienas kitam ne pačius palankiausius signalus, bet visa įtampa, atrodo, išgaruoja lyderiams susitikus.

Šį kartą spausdami vienas kitam ranką demilitarizuotoje zonoje tarp Šiaurės ir Pietų Korėjos jie plačiai šypsojosi ir vienas kitam žarstė tik gerus žodžius.

„Malonu vėl jus matyti. Niekada nesitikėjau susitikti su jumis tokioje vietoje“, – sakė Kim Jong-unas.

JAV prezidentas neliko skolingas ir susitikimą su Šiaurės Korėjos lyderiu pavadino nuostabiu.

D.Trumpas tapo pirmuoju JAV prezidentu, žengusiu Šiaurės Korėjos žeme po to, kai tai padaryti akimirkai jį pakvietė Kim Jong-unas. Tokį JAV prezidento poelgį Kim Jong-unas pavadino „labai drąsiu ir ryžtingu“.

Po antrojo jų susitikimo šių metų vasarį derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo įstrigo. Tad dabar kiek netikėtai surengę trumpą susitikimą abu lyderiai tikino, kad derybos tęsiamos. Jie taip pat tvirtino palaikantys draugiškus santykius tarp šalių.

Tačiau tokie jų pareiškimai įtikino ne visus. Kritikai teigė, kad D.Trumpo ir Kim Jong-uno susitikimas – tik politinis spektaklis, neturintis jokios didesnės reikšmės Šiaurės Korėjos nusiginklavimui.

Tiesa, nors iš pradžių buvo sakoma, kad lyderiai susitiks trumpai paspausti vienas kitam ranką, galiausiai jie praleido valandą kalbėdamiesi Pietų Korėjos pusėje.

Jie sutarė, kad abiejų šalių derybininkai susitiks artimiausiomis savaitėmis ir atnaujins derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos.

D.Trumpas vėliau žurnalistams sakė, esą jis siekia ne greito, o teisingo šio klausimo išsprendimo.

Taip pat tikino, kad Šiaurės Korėjai taikomos sankcijos išliks, tačiau paliko atvirą galimybę jas švelninti derybų metu.

D.Trumpas taip pat sakė pakvietęs Kim Jong-uną atvykti į Vašingtoną.

Valstybinė Šiaurės Korėjos žiniasklaida lyderių susitikimą pavadino „nuostabiu įvykiu“, o rankų paspaudimą demilitarizuotoje zonoje – istoriniu.

Šis simbolinis Kim Jong-uno ir D.Trumpo susitikimas yra trečiasis. Pirmasis abiejų šalių vadovų susitikimas surengtas pernai birželį Singapūre, o antrasis įvyko šiemet vasarį Vietnamo sostinėje Hanojuje.

Tačiau antrasis susitikimas nebuvo sėkmingas: dvišalės derybos dėl Šiaurės Korėjos branduolinio nusiginklavimo atsidūrė aklavietėje.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.