Iranas sako norįs išsaugoti branduolinį susitarimą, bet ne bet kokia kaina

Iranas 2015 metais su galingosiomis pasaulio valstybėmis sudarytą branduolinį susitarimą laiko „galiojančiu dokumentu“ ir siekia jį išsaugoti, sekmadienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministro pavaduotojas Abbasas Araghchi.

 Iranas 2015 metais su galingosiomis pasaulio valstybėmis sudarytą branduolinį susitarimą laiko „galiojančiu dokumentu“ ir siekia jį išsaugoti, sekmadienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministro pavaduotojas Abbasas Araghchi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Iranas 2015 metais su galingosiomis pasaulio valstybėmis sudarytą branduolinį susitarimą laiko „galiojančiu dokumentu“ ir siekia jį išsaugoti, sekmadienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministro pavaduotojas Abbasas Araghchi.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2019, 3:33 PM, atnaujinta Jul 7, 2019, 5:01 PM

Tuo tarpu vyriausybės atstovas spaudai Ali Rabiei pažymėjo, jog Iranas tikisi, kad branduolinį susitarimą pavyks išsaugoti, ir deda pastangas, kad tai įvyktų.

„Iranas tikisi išsaugoti Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), bet ne bet kokia kaina ir ne savo nacionalinių interesų sąskaita“, – pareiškė jis.

A. Araghchi pridūrė, jog šiuo metu „reikalingos naujos iniciatyvos“, kad būtų galima išsaugoti susitarimą.

Jo teigimu, tai, kad Iranas atsisako tam tikrų pagal susitarimą prisiimtų įsipareigojimų, nereiškia, jog Iranas traukiasi iš susitarimo, nes Teheranas nori jį išgelbėti.

Pareigūnai kalbėjo per spaudos konferenciją, kurioje buvo oficialiai paskelbta, jog Teheranas padidins urano sodrinimo lygį virš 3,67 proc. ribos, nustatytos branduoliniame susitarime.

Irano valdžios atstovai pažymėjo, jog naujasis sodrinimo lygis priklausys nuo Irano poreikių, tačiau tikslesnės informacijos nepateikė.

Tuo tarpu užsienio reikalų viceministras taip pat pareiškė, jog Iranas yra atviras deryboms su Europa, ir pridūrė, jog prie tokių derybų galėtų prisijungti ir Jungtinės Valstijos.

ES ir britai išreiškė susirūpinimą dėl Irano didinamo urano sodrinimo lygio

Europos Sąjunga (ES) yra „labai susirūpinusi“, jog Iranas vėl atsisako tam tikrų įsipareigojimų, prisiimtų pagal vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), pareiškė ES užsienio politikos vadovės Federicos Mogherini atstovė Maja Kocijančič.

Teheranas sekmadienį oficialiai paskelbė, jog padidins urano sodrinimo lygį virš 3,67 proc. ribos, nustatytos branduoliniame susitarime.

„Paraginome Iraną nesiimti tolesnių priemonių, kurios pakirstų branduolinį susitarimą. Primygtinai raginame Iraną nutraukti ... visą veiklą, kuri yra nesuderinama su jo įsipareigojimais, prisiimtais pagal branduolinį susitarimą“, – pareiškė M. Kocijančič.

Didžioji Britanija Iraną taip pat paragino „nedelsiant sustabdyti ir nutraukti visą veiklą, kuri neatitinka jo įsipareigojimų“.

„Jungtinė Karalystė tebėra visiškai įsipareigojusi laikytis susitarimo, tačiau Iranas privalo nedelsdamas sustabdyti ir nutraukti visą veiklą, kuri neatitinka jo įsipareigojimų“, – paskelbė Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerija.

Tuo tarpu Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šias Irano priemones pavadino „pavojingu žingsniu“ link Teherano branduolinio ginklo sukūrimo.

„Šis Irano žingsnis yra labai pavojingas ir aš klausiu savo draugų, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos lyderių: jūs pasirašėte susitarimą ir pasakėte, jog tuo metu, kai jie [iraniečiai] žengs tokį žingsnį, bus paskelbtos griežtos sankcijos. Ir kur gi jūs?“ – pareiškė jis vyriausybės posėdžio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.