Jubiliejaus puota baigėsi ligoninėje: svečiai gimtadienio nepamirš ilgai

Buvusi pirmoji Filipinų ponia Imelda Marcos gali būti tikra – svečiai jos 90-mečio šventės niekada nepamirš. Iškilmėms dar nė nepasibaigus 260 žmonių buvo skubiai išgabenti į Manilos ligonines.

I.Marcos neišbrenda iš teismų, yra kaltinama lėšų grobstymu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
I.Marcos neišbrenda iš teismų, yra kaltinama lėšų grobstymu.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2019, 3:44 PM

Mirusio diktatoriaus Ferdinando Marcoso našlė sukvietė apie 2 tūkst. svečių į trečiadienį vykusį savo 90-ąjį gimtadienį.

Tačiau jam dar nesibaigus daugiau nei 260 jubiliatės giminaičių, draugų ir gausybė gerbėjų buvo skubiai medikų išvežti į apžiūrą įtarus apsinuodijimu.

Svečiai greičiausiai apsinuodijo maistu šventėje, kuri vyko uždaroje sporto arenoje: jiems svaigo galva, visi vėmė, viduriavo. Įtariama, kad sugedęs buvo mėsos troškinys ir kiaušiniai.

Blogai pasijutusiųjų buvo tiek daug, kad į pagalbą turėjo atskubėti Raudonojo Kryžiaus organizacijos nariai.

Pati I.Marcos buvo sveikutėlė – jai nepasireiškė jokie apsinuodijimo simptomai.

„Daugybė žmonių ligoninėje, dar daugiau šiuo metu stebimi, ar jiems nepasireikš apsinuodijimo simptomai“, – teigė Edilberto Angelesas.

I.Marcos duktė senatorė Imee Marcos, regis, labai nesureikšmino šio įvykio: „Ką padarysi, maistas gal ir sugedęs, bet mūsų šeimai viskas gerai. Tik reikia pasirūpinti tais, kurie atsidūrė ligoninėje, ir aplankyti kiekvieną iš jų.“

Buvusi pirmoji ponia I.Marcos garsėja prabangiu gyvenimu – įspūdinga meno kūrinių, batų bei papuošalų kolekcija. Tūkstančius batų surado protestuotojai, kai daugiau nei prieš 30 metų jie įsiveržė į Marcosų namus per sukilimą.

F.Marcosas su žmona Imelda Filipinus valdė 20 metų, kol daugiau kaip milijonas žmonių išėjo į gatves, siekdami juos nuversti. Įtarta, kad pora kartu pasisavino apie 10 mlrd. JAV dolerių (8,85 mlrd. eurų) iš valstybės biudžeto.

Marcosų šeima nevienareikšmiškai vertinama Filipinų politikoje, tačiau palaiko labai gerus santykius su dabartiniu šalies vadovu Rodrigo Duterte. Pastarasis teigia, kad šeima šaliai jau grąžino dalį pasisavintų pinigų, tad yra verta atleidimo.

Masinis apsinuodijimas – dar vienas smūgis Imeldai, kuriai iškelta dešimtys valstybės turto grobstymo bylų, kurios persekioja moterį nuo 1986-ųjų, kai jos vyras buvo nuverstas per sukilimą.

Ji buvo nuteista 11 metų kalėjimo dėl septynių korupcinių nusikaltimų ir mokesčių slėpimo, kai ėjo Manilos gubernatoriaus pareigas praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje.

Moteris kaltinimus neigia ir yra paleista už užstatą, kol nebus išnagrinėtas Apeliaciniam teismui pateiktas jos skundas.

Jos vyras Ferdinandas, buvęs šalies vadovas, tautą skaldė ir po mirties. 2016 metais Filipinų aukščiausiasis teismas nusprendė leisti buvusio šalies lyderio F.Marcoso kūną perkelti į didvyrių kapines Maniloje.

Prieš tai kelis mėnesius šalyje vyko protestai. Daugelio teigimu, politikas neturėjo būti perlaidotas šiose kapinėse dėl vykdytų korupcijos ir žmogaus teisių pažeidimų.

Parengta pagal „Reuters“, „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas