Albanijos parlamentarai pradeda tyrimą, siekdami inicijuoti apkaltą prezidentui

Albanijos opozicijos partijos, boikotavusios birželio 30 dieną vykusius vietos valdžios rinkimus, kuriuos laimėjo valdantieji socialistai, pirmadienį atnaujino antivyriausybinius protestus.

 Protestai prieš vyriausybę Tiranoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Protestai prieš vyriausybę Tiranoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2019, 10:53 AM

Opozicijos partijos nuo vasario vidurio rengia protestus, kaltindamos socialistų vyriausybę ryšiais su organizuoto nusikalstamumo pasaulio atstovais ir reikalaudamos naujų parlamento rinkimų. Valdančioji partija ir vyriausybė neigia tokius kaltinimus.

Demokratų partijos vadovaujamos opozicijos šalininkai pirmadienį susirinko prie ministro pirmininko Edi Ramos biuro ir vėl paragino jį atsistatydinti. Demonstracija baigėsi taikiai, o opozicijos lyderiai pažadėjo tęsti politinę kovą.

Per visus ankstesnius protestus, išskyrus birželio 21 dieną surengtą akciją, prasiverždavo smurtas: opozicijos šalininkai svaidydavo į policininkus padegamąsias bombas, o pareigūnai atsakydavo ašarinėmis dujomis ir vandens patrankomis.

Remiantis preliminariais rezultatais, per birželio pabaigoje vykusius rinkimus socialistai pralaimėjo tik dviejose Albanijos savivaldybėse iš 61-os. Opozicija, kurią sudaro daugiausia centro dešinės partijos, atsisako pripažinti šiuos rezultatus.

Albanijos parlamentas pirmadienį pritarė siūlymui steigti specialiąją komisiją, kuri nagrinės prezidento Iliro Metos nesėkmingą mėginimą atšaukti savivaldybių rinkimus ir galimai paruošti dirvą jo apkaltai.

Socialistų įstatymų leidėjai įsitikinę, kad I. Metos veiksmai prieštaravo Konstitucijai.

Pats I. Meta, prieš tapdamas prezidentu priklausęs nedidelei opozicinei socialistų partijai, tvirtina, kad įvykę rinkimai yra neteisėti, nes juose nedalyvavo opozicija.

Devynių narių speciali komisija turėtų parengti ataskaitą per tris mėnesius.

Norint atstatydinti valstybės vadovą prireiktų ne mažiau kaip 94 iš 140 narių parlamentarų paramos, o socialistai teturi 74 mandatus. Jei parlamentas vis tik nubalsuotų už apkaltą prezidentui, lemiamą žodį turėtų tarti Konstitucinis Teismas, kuris šiuo metu yra neveiksnus, nes prieš metus buvo atleisti dauguma jame dirbusių teisėjų.

Anksčiau pirmadienį I. Meta vėl paragino, kad spalio 13-ąją – dieną, kurią jis paskyrė naujus vietos valdžios rinkimus – taip pat būtų renkamas naujas parlamentas ir prezidentas. Jo teigimu, birželio 30 dieną įvykę savivaldybių rinkimai „teisiniu požiūriu neegzistuoja“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.