B. Netanyahu perspėjo, kad Izraelio naikintuvai gali pasiekti Iraną

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) antradienį perspėjo, kad Izraelio naikintuvai „gali pasiekti bet kurią vietą Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Iraną“.

B.Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
B.Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Benjaminas Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Benjaminas Netanyahu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-07-09 20:15

Tai buvo naujausias žydų valstybės vadovo pareiškimas, nukreiptas prieš pagrindinį šalies priešininką Iraną.

Lankydamasis oro pajėgų bazėje, kur apžiūrėjo JAV bendrovės „Lockheed Martin“ gamybos naikintuvus F-35, B. Netanyahu paskelbė vaizdo įrašą, kuriame jis matyti stovinti šalia tokio lėktuvo.

„Neseniai Iranas grasino sunaikinti Izraelį, – sakė jis Nevatimo oro pajėgų bazėje pietų Izraelyje. – Tai padės prisiminti, kad šie lėktuvai gali pasiekti bet kurį Artimųjų Rytų tašką, įskaitant Iraną ir, žinoma, Siriją.“

Pastarosiomis savaitėmis B. Netanyahu paskelbė ištisą virtinę prieš Iraną nukreiptų pareiškimų.

Jie prasidėjo po to, kai šiitiška respublika pagrasino nebesilaikyti kai kurių jos branduolinės programos apribojimų, nustatytų 2015 metų sutartimi su galingosiomis šalimis, ir po išpuolių prieš tanklaivius Persijos įlankos regione, dėl kurių Izraelis ir JAV kaltina Iraną.

Sekmadienį B. Netenyahu „labai pavojingu žingsniu“ pavadino Irano pranešimą, kad jis viršys sutartyje numatytą urano sodrinimo lygio limitą, ir paragino Europos valstybes įvesti sankcijas Teheranui.

Pirmadienį Iranas paskelbė, kad viršijo nustatytą limitą, toliau siekdamas priversti kitas sutarties dalyves laikytis savo įsipareigojimų.

B. Netanyahu niekada nepritarė istorinei Irano branduolinei sutarčiai ir ragino JAV prezidentą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) iš jos pasitraukti. Pernai jis taip ir padarė.

Tačiau dabar B. Netanyahu, nepaisant savo nepritarimo minėtam susitarimui, ragina Europos valstybes užtikrinti, kad Teheranas laikytųsi sutartyje numatytų įsipareigojimų.

Izraelis taip pat surengė šimtus antskrydžių kaimyninėje Sirijoje prieš, jo teigimu, Irano ir „Hizbollah“ pajėgų karinius objektus.

Be to, Izraelis anksčiau yra skelbęs, jog neleis Iranui kariniu požiūriu įsitvirtinti Sirijoje. Iranas kartu su Rusija ir „Hizbollah“ remia Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimą.

2018 metų gegužę Izraelio kariuomenė pranešė, kad tapo pirmąja pasaulio šalimi, panaudojusi naikintuvus F-35 koviniams veiksmams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?