Jungtinė Karalystė pasmerkė naujus D. Trumpo pasisakymus apie jos ambasadorių

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) antradienį pareiškė, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasielgė „nepagarbiai ir neteisingai“, pažėręs naujų įžeidžiamų komentarų apie atsistatydinančią britų premjerę Theresą May (Terezą Mei) ir jos ambasadorių Vašingtone.

D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2019, 9:37 PM

J. Huntas, besivaržantis su savo pirmtaku Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu) dėl teisės vėliau šį mėnesį pakeisti Th. May Dauningo gatvėje, pridūrė, kad tuo atveju, jeigu premjeru taps jis, paliks Jungtinės Karalystės ambasadorių Kimą Darrochą (Kimą Darošą) tose pačiose pareigose.

„@realDonaldTrump kalba atvirai, tad aš irgi taip kalbėsiu: šie komentarai yra nepagarbūs ir neteisingi mūsų premjerės ir mano šalies atžvilgiu“, – per „Twitter“ parašė diplomatijos vadovas.

„Jūsų diplomatai teikia savo privačias nuomones @SecPompeo [valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo)]; lygiai tą patį daro mūsiškiai! Sakėte, kad JK/JAV aljansas yra puikiausias visų laikų – ir aš sutinku, – tęsė J. Huntas. – Tačiau sąjungininkai turi elgtis vieni su kitais pagarbiai, kaip visuomet su jumis elgėsi @theresa_may.“

„Ambasadoriai yra skiriami JK vyriausybės, ir jeigu tapsiu premjeru, mūsų ambasadorius pasiliks“, – pabrėžė jis.

Šie komentarai buvo atsakas į D. Trumpo aštrius atsiliepimus apie Th. May vyriausybę ir K. Darrochą, išprovokuotus britų ambasadoriaus tiesmukų pareiškimų nutekintoje diplomatinėje korespondencijoje.

D. Trumpas antradienį pareiškė, kad K. Darrochas yra „labai bukas žmogus“, taip pat smerkė Th. May „kvailą“ „Brexit“ politiką. Tokias „Twitter“ žinutes jis skelbė jau antrą dieną iš eilės.

Šis ginčas gali išprovokuoti precedento neturinčią Vašingtono ir Londono diplomatinę krizę.

Varžantis dėl Konservatorių lyderio ir Jungtinės Karalystės premjero posto J. Huntas, kaip pranešama, atsilieka pagal populiarumą nuo B. Johnsono.

Th. May nutarė atsistatydinti nesugebėjusi užtikrinti Jungtinės Karalystės  išstojimo iš Europos Sąjungos, nors praėjo jau treji metai po referendumo, per kurį buvo nubalsuota, kad JK turi palikti Bendriją.

Anksčiau B. Johnsonas sakė palaikąs gerus ryšius su D. Trumpo Baltaisiais rūmais ir pažymėjo, kad pats kritikavo Th. May „Brexit“ strategiją.

„Palaikau gerus ryšius su Baltaisiais rūmais, ir man nė kiek negėda tai sakyti“, – jis pareiškė žurnalistams.

„Manau, mums labai svarbu turėti tvirtus ryšius su mūsų svarbiausiu sąjungininku, – tęsė B. Johnsonas. – Jungtinės Valstijos yra, buvo, ir prognozuojamoje ateityje bus mūsų pirmutinės politinės ir karinės draugės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.