Mandatą suteikė naujokams: tikisi šalį ištraukti iš krizės

Nors termometrai sekmadienį rodė 40 laipsnių, tai nesutrukdė graikams išsirinkti naujos valdžios. Rinkimus laimėjusios partijos „Naujoji demokratija“ lyderis pažadėjo: „Graikija vėl išdidžiai pakels galvą.“

A.Tsipras (nuotr. kairėje) jau susitiko su jo vietą užimsiančiu K.Mitsotakiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
A.Tsipras (nuotr. kairėje) jau susitiko su jo vietą užimsiančiu K.Mitsotakiu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2019, 9:20 AM

„Naujoji demokratija“ surinko beveik 40 proc. balsų, o iki šiol valdžiusi premjero Alexio Tsipro partija „Syriza“ sulaukė 31,5 proc. graikų palaikymo.

Tačiau naujai išrinktame Parlamente konservatoriams atiteks 158 mandatai iš 300, o iki šiol valdę ir graikus nuvylę kraštutinės kairės atstovai turės tik 86 kėdes.

Taip yra dėl išskirtinės Graikijos rinkimų sistemos, kuri apdovanoja rinkimus laimėjusią partiją. Nugalėtojams yra suteikiamos papildomos 50 vietų Parlamente.

Kraštutinės dešinės partija „Auksinė aušra“, kuri kadaise buvo tamsiausių Graikijos finansinių dienų atspindys, neperžengė 3 proc. balsų barjero ir į Parlamentą nepateko.

158 mandatai reiškia, kad Kyriako Mitsotakio vedama partija „Naujoji demokratija“ galės viena suformuoti daugumą. Būsimasis premjeras paskelbė, kad sunkusis šalies laikotarpis jau baigėsi.

„Norėčiau matyti, kaip mūsų šalies žmonės klesti. Norėčiau matyti, kaip Graikiją palikę valstybės vaikai sugrįžta“, – po rinkimų kalbėjo K.Mitsotakis.

51-erių buvusio premjero Konstantino Mitsotakio sūnus Kyriakos tvirtino, kad nuo šiol sieks būti visų graikų, net ir balsavusių prieš jį, premjeru.

„Mūsų yra pernelyg mažai, kad būtume susiskaldę. Nuo šiandien mūsų laukia sunki, bet nuostabi kova“, – teigė „Naujosios demokratijos“ lyderis.

Daugelis politikos analitikų tvirtina, kad šie rinkimai yra asmeninė K.Mitsotakio pergalė. 2016-aisiais partijos vairą perėmęs politikas yra vadinamas reformistu, kuris sugebėjo modernizuoti vieną konservatyviausių Europos politinių partijų.

„Visi nuopelnai yra priskiriami jam. Jo strategija padėjo partijai atsiverti ir tapti centristiškesnei, tačiau šis rezultatas ateina su didele atsakomybe“, – taip aiškino parlamentaras Harisas Theocharis.

Tai pripažindamas K.Mitsotakis prižadėjo, jog sieks pakeisti šalį, kad iš jos neišvyktų geresnio gyvenimo ieškoti jauni žmonės.

Dauguma „Naujosios demokratijos“ parlamentarų į Parlamentą yra išrinkti pirmą kartą. Jie prie partijos prisijungė patikėję tikslu atgaivinti Graikijos ekonomiką po ketverių su puse metų amerikietiškų kalnelių, kuriais šalį vežė A.Tsipras.

„Tai yra atsinaujinimo veidai. Praėjusius dvejus metus K.Mitsotakis važinėjo po šalį ir klausėsi žmonių problemų. Jis žino, ko reikia šaliai“, – tvirtino vienas politiko patarėjas.

Išankstinius rinkimus premjeras A.Tsipras paskelbė po gegužę pralaimėtų Europos Parlamento rinkimų.

Nors „Syriza“ nepasisekė ir per šiuos rinkimus, partijos lyderis vadina tai tik strateginiu pralaimėjimu ir žada aktyviai kovoti iš opozicijos pusės.

Parengta pagal „The Guardian“, ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.